Novozélandští vědci tento týden oznámili, že v určitých druzích zeleniny objevili složku, která dokáže zabíjet buňky rakoviny, jež jsou odolné vůči ostatním druhům léčby. Odborníci z Christchurch School of Medicine se nyní zaměří především na brokolici, květák, růžičkovou kapustu, hlávkové zelí, řeřichu, ředkvičku a tuřín. Právě tyto druhy zeleniny obsahují nejvíce protirakovinných látek. Vedoucí výzkumného týmu Mark Hampton tvrdí, že složka nazvaná izothiocyanát nejen, že sama osobě ochraňuje buňky před rakovinou, ale v případě propuknutí nemoci výrazně zvyšuje šance na kompletní uzdravení. "V zelenině jsme objevili také protein Bcl-2, který snižuje efektivitu chemoterapie a likviduje buňky. Nyní musíme zjistit, jak přesně funguje, což nám dopomůže k vývoji co nejlepších léků proti rakovině," uvedl Hampton. Vědci nyní apelují na každého, aby vyměnil potencionálně karcinogenní potraviny za některou z výše uvedených zelenin. Například brokolice dokáže zabránit vzniku rakoviny plic, močového měchýře, slinivky břišní a vaječníků.
