Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pěkná prsa jsou stále v kurzu

20. března 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Podstoupit zvětšení či remodelaci poprsí volí stále více žen. Zatímco k omlazující plastické operaci musí žena „dozrát“ věkem, po větších prsou touží většinou od okamžiku, kdy pozná, že větší už jí nenarostou.Na operační stůl proto uléhají dívky sotva zletilé, ale i dámy po padesátce, které se rozhodnou handicap odstranit a jejich zdravotní stav jim zákrok umožňuje.

Konzultace před zákrokem

Před zákrokem je velmi důležitá konzultace, kdy lékař zhodnotí stav prsů pacientky, vyslechne si její žádost na tvar a velikost prsů a doporučí možné varianty operačního výkonu, velikost a tvar implantátu. „Aby mohla pacientka podstoupit operaci, musí být stoprocentně zdravá. Prvním krokem je vstupní konzultace, na které dostane pacientka veškeré potřebné informace o zákroku, postupu léčby, rekonvalescenci a také o rizicích spojených se samotným výkonem. Součástí předoperačního vyšetření je i sonografické nebo mamografické vyšetření prsu. Samotný zákrok trvá okolo jedné hodiny a pooperačně ho pacientky snáší většinou velmi dobře. Při rekonvalescenci je důležité, aby byla pacientka disciplinovaná a dodržovala pokyny lékaře,“ říká MUDr. Martin Skála, plastický chirurg OB CARE kliniky.

MUDr. Martin Skála během předoperační konzultace – příprava nákresu klientky před zvětšením prsou.
Autor: OB CARE s.r.o.

Augmentace se provádí v celkové anestezii, stejně jako ostatní operace prsou, po ní následuje jedno- až dvoudenní hospitalizace. Na výsledný efekt i pooperační průběh mají vliv i zdánlivé detaily – například povrch implantátu nebo typ silikonového gelu.

Implantát v hlavní roli

Jedním z hlavních kritérií kvality prsních implantátů je jejich bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Implantáty jsou v těle vystaveny působení mnoha vlivů a fyzickému namáhání – ať jde o každodenní sportování, nebo extrémní případy, jako jsou úrazy či dopravní nehody. Bezpečný implantát by měl vydržet téměř jakoukoli zátěž, které by mohl být vystaven. K zásadním parametrům, které jsou v klinických studiích sledovány, patří zejména biokompatibilita, kdy se testuje schopnost přijetí implantátu okolní tkání bez nežádoucích reakcí na organismus. Přední výrobci implantátů se snaží maximálně přiblížit kvalitám přirozené tkáně. Součástí testů biokompatibility je také vyloučení rizik toxicity a kancerogenity.

Ukázka prsního implantátu během konzultace.
Autor: OB CARE s.r.o.

Kromě výše zmíněných testů chemicko-fyzikální povahy jsou neméně důležité mechanické zátěžové testy. Testy pevnosti v tahu, kdy je obal implantátu natažen až na 450 % původní délky. Obal musí být po testu bez jakéhokoliv poškození. Kontroluje se i správná tloušťka a stejnoměrnost obalu implantátu, která je zárukou jeho pevnosti. U každého modelu je tloušťka odlišná. Dřívější obaly implantátů byly příliš silné, prsa tak po operaci nemusela vypadat přirozeně a na dotek byla tvrdá. S vývojem kohezivního gelu se i obal implantátu mohl ztenčit. Tloušťka dnešních obalů implantátů zaručuje přirozený vzhled i dokonalou pevnost. Obvykle se pohybuje do 2 milimetrů.

Nejmodernější implantáty jsou dnes plněny bezpečným medicínským silikonem, který je tvořen kohezivními polymery. Kohezivní gel má hustší konzistenci a ani při podélném rozstřihnutí celého implantátu nedochází k nekontrolovanému úniku gelu mimo pouzdro implantátu.

Video se připravuje ...