Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

4 jednoduché tipy, jak ochránit domácí mazlíčky před klíšťaty a blechami

...
7. března 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Jaro se pomalu blíží, a právě teď je ten správný čas se zamyslet nad ochranou vašeho domácího mazlíčka před blechami, klíšťaty a dalšími parazity. Nečekejte na to, až u své kočky či psa najdete prvního „škoditele“. Zaměřte se na prevenci. 

Příchod jara a zvyšující se teploty vytvořily příznivé podmínky pro zvýšený výskyt a množení zevních parazitů. Jak ale vybrat správná antiparazitika? V první řadě se zaměřte na druh cizopasníků, kterých se chcete zbavit. Dle místa jejich působení je obvykle dělíme do dvou skupin:

1.       Endoporazité

Jsou vnitřní parazité, kteří se nacházejí uvnitř hostitele, v jeho těle či buňkách. Do této skupiny patří škrkavky, tasemnice a toxoplasmy.

2.       Ektoparazité

Tento druh parazitů se vyskytuje na těle hostitele, popř. mimo něj. Mezi nejznámější ektoparazity se řadí například klíšťata, komáři, blechy či sametovky.

Zaměřte se na prevenci

Čtyřnohého mazlíčka nechávejte pravidelně odčervit u vašeho ošetřujícího veterináře. Tím se vyhnete výskytu vnitřních parazitů. Ovšem ochrana před vnějšími cizopasníky je o trochu složitější. Stále se najdou tací, kteří toto riziko neberou zcela vážně. Je důležité vědět, že blechy i klíšťata mohou přenášet velmi závažná onemocnění (např. borelióza) a jejich kousnutí u některých jedinců vyvolává nebezpečné alergické reakce. Aplikováním správného antiparazitika se tak může vyhnout velkým problémům a nebezpečným chorobám.

Prohlédněte pelíšek

Nejen váš domácí mazlíček může být napaden ektoparazity. Při podezření na výskyt vnějších parazitů nezapomínejte pečlivě zkontrolovat srst, ale také pelíšek zvířete. Objevíte-li nezvané hosty jako jsou například štěnice, blechy, mravenci, šváby či další druhy hmyzu, spolehlivě je zlikvidujete netoxickými antiparazitickými prostředky, které seženete ve zverimexu.

Jak vybrat vhodný přípravek?

Na trhu je nepřeberné množství různých prostředků, které mají za úkol ochránit vašeho domácího mazlíčka. V posledních letech se do obliby dostaly zejména antiparazitní obojky, spot – on; pipety, či různé kapky a spreje.

1. Spot – on; pipety

Pipety se aplikují nejčastěji za krk zvířete - jejich aplikace je tak velice jednoduchá a nevyžaduje návštěva u veterináře. Stačí prsty rozhrnout srst a na holou kůži nakapat obsah pipety. Aktivní látky působí měsíc až tři, záleží na doporučení výrobce. Pipety vybírejte vždy podle hmotnosti mazlíčka. Dají se použít buď jako preventivní opatření nebo jako léčebný prostředek při napadení psů a koček blechami, všenkami a klíšťaty.

2. Obojky proti klíšťatům a blechám

Mezi jejich největší výhody patří zejména dlouhé doba působnosti. Obojek stačí psovi nebo kočce nasadit a sundat až po několika měsících. Chrání především před blechami, klíšťaty, komáry a pakomáry. Obojek nikdy neutahujte, mezi ním a krkem zvířete by měl zůstat prostor cca na dva prsty. Je k dostání v různých velikostech pro malá, střední i velká plemena. I v tomto případě vybírejte vhodný produkt dle hmotnosti zvířete. Obojky uvolňují účinné látky postupně, jsou tedy k organismu vašich mazlíčků velice šetrné.

3. Šampony

Šampony mají pouze krátkodobou účinnost, a proto je hodné je kombinovat např. s antiparazitními obojky. Šampony bývají obohaceny o zjemňující složky vyživující srst a urychlují hojení ran či alergických reakcí vyvolaných ektoparazity.

4. Spreje

Většinou se používají jako „nouzový přípravek“, pokud je nutné likvidovat větší množství škůdců na těle zvířete. Aplikují se přímo na srst zvířete, popřípadě se nakapou do ucha. Chrání před blechami, vešmi, všenkami, klíšťaty, komáry a dalším bodavým hmyzem.

 Na co si dát pozor?

Opravdu nikdy nezaměňujte antiparazitní prostředky pro psy a kočky. Přípravky pro psí mazlíčky mohou být pro kočky nebezpečné, a to samé platí i v opačném případě. Neriskujte zdraví vašich zvířecích miláčků!

Video se připravuje ...