Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

AIDS: virus HIV se šíří jako lavina

24. srpna 2006 | 08:00

Nečekaně rychle přibývá v České republice lidí nakažených nebezpečným virem HIV

V Pražské nemocnici Na Bulovce umírá Denisa D. na AIDS. Nemoc se u ní plně rozvinula po pěti letech od nechráněného sexuálního styku s cizincem na dovolené ve Španělsku. Na testy nešla po návratu z dovolené ani později, když se u ní začala projevovat snížená obranyschopnost. Teprve když začala rapidně hubnout a zkolabovala, byla převezena do nemocnice, kde jí udělali kromě jiných testů i test na HIV, který se ukázal jako pozitivní. Nyní jí už bohužel mnoho času nezbývá. Zabil ji strach z reakcí lidí na malém městě, kde žila, a také vlastní nevědomost, že HIV pozitivitu lze dnes úspěšně léčit. Muž, se kterým žila v trvalém vztahu poslední tři roky, se naštěstí nenakazil. Lidí nakažených virem HIV, který způsobuje smrtelnou nemoc AIDS, u nás v posledních třech letech nečekaně rychle přibylo. Jen za prvních sedm měsíců tohoto roku onemocnělo 64 osob. Je to ještě o jeden případ více než v celém roce 2003. "Z tohoto stoupajícího trendu máme obavy," hodnotí situaci doktorka Marie Brůčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro AIDS. Jeden z důvodů je, že se už tolik nemluví o prevenci. Lidé jsou lehkovážnější i díky informacím o nových lécích. Ty však pouze dokáží život prodloužit, nemoc sama je nevyléčitelná. Dovolená: rizikové období Mnoho lidí se nakazí na dovolené, kde měli nechráněný sex s neznámými partnery. "Pokud máte podezření, jděte na testy. Včasná diagnóza a léčba vám umožní prožít aktivní život. Neléčená HIV infekce se rozvine v AIDS a bohužel končí smrtí," nabádá lékařka. "Na odběr krve by měl ve vlastním zájmu opakovaně chodit každý, kdo trvale provozuje rizikové sexuální chování. Lidé, kteří pouze jednorázově "ulítli", by měli jít na test zhruba za dva až tři měsíce po události. Test provedený v kratší době by mohl dát falešně negativní výsledek. Doporučuji, aby odběr absolvovali oba partneři, kteří chtějí založit nový trvalý partnerský vztah," radí doktorka Brůčková. Kam se obrátit pro radu? Krev se odebírá ve zdravotnických zařízeních po celé republice. Testování na vlastní žádost stojí 200 až 300 korun, některé laboratoře si účtují i více. Obrátíte-li se na praktického či jiného lékaře (kromě lékařů transfúzních oddělení), který vám provede neanonymní test, hradí jej zdravotní pojišťovny. Poradny pro AIDS mohou provést test i anonymně, případně bezplatně. Více se dozvíte na bezplatné nonstop lince 800 800 980. Seznam AIDS center naleznete na www.aids-hiv.cz.


Takto se projeví smrtící virus První příznaky akutní infekce virem HIV se obvykle objeví za 2 - 4 týdny po nákaze. U některých lidí však může proběhnout i bez jakýchkoliv klinických projevů. Období akutní fáze infekce HIV je závažné vzhledem k vysokému riziku přenosu: v tomto období krev, sperma a vaginální sekret obsahují vysoké množství smrtícího viru. Nebezpečí hrozí při jediném sdílení injekčních pomůcek, při jediném nechráněném sexuálním styku. Příznaky * bolesti hlavy * zánět mozkových blan * plísňové onemocnění v dutině ústní * zánět hltanu * bolesti při polykání * zduřelé lymfatické uzliny (hlavně krční) * horečka 38 - 40 ºC * zápal plic zejména u injekčních uživatelů drog * nechutenství, zvracení * úbytek na váze * oční pocení * vyrážka trup, dlaně, plosky nohou (většinou nesvědí a má velmi krátké trvání) * průjmy * vřídky * bolesti kloubů a svalů Většina příznaků nemá akutní charakter, trvají 2 - 6 týdnů a samy odezní. Infikovaný člověk pak přechází do klidového - bezpříznakového stadia HIV infekce. Někdo může být nakažený i několik let, a vůbec o tom neví. Smrtící virus se tak nekontrolovaně šíří dál.
Jak se HIV infekce Přenáší: * Nechráněným pohlavním stykem * Krví - Riziko při nitrožilním užívání grog a společném užití stříkaček, jehel či roztoku drogy. * Z matky na plod - Současná léčba umožňuje podstatně snížit riziko přenosu, HIV pozitivní ženy rodí císařským řezem a své dítě by neměly kojit. Nepřenáší: * Objímáním a běžným dotykem * Přátelským polibkem * Společným používáním příborů a sklenic * Společným používáním WC * Koupáním v bazénu * Bodnutím hmyzu

Související články