Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Překyselení organismu neexistuje! Je to jen móda, říká lékař

Překyselení? Nevěříme!
3. listopadu 2017 | 06:00

Za vaši nadváhu i zdravotní potíže může překyselení! Možná už jste to taky slyšeli, ale raději tomu nevěřte. Podle někerých stojí za vznikem rakoviny, trávicích potíží, bradavic i infarktu. Podle jiných je to jen nafouknutá módní bublina, která má jediný cíl – vytáhnout z lidí peníze. Jaká je tedy pravda? 

Překyselení organismu, odborně acidóza, je podle gastroenterologa Jiřího Štefánka dnes hlavně módní termín. Řada lidí z něj má obavy, a proto drží speciální diety nebo kupují drahé doplňky stravy, aby překyselení zabránili. Ve skutečnosti se má celá věc trochu jinak. Pravdou je, že náš organismus je složitá soustava neustále probíhajících chemických reakcí a pro správné fungování potřebuje určitou stabilitu vnitřního prostředí včetně té správné „kyselosti“.

Ta se udává v jednotkách pH a za normálních okolností se musí tato hodnota v lidském těle udržovat v úzkém rozmezí 7,35 – 7,45.

Naše tělo velmi přesně reguluje pH krve a není možné ho měnit změnou jídelníčku ani potravinovými doplňky. A naopak – pokud by vaše tělo svou kyselost regulovat neumělo, znamenalo by to fatální zdravotní potíže a dieta by vám vážně nepomohla. 

Alternativní medicína překyselení uznává

Na druhou stranu souvislost mezi překyselením těla a špatným zdravotním stavem podle představitelů alternativní medicíny dosud uniká jak pacientům, tak oficiálním naukám o zdraví.

Podle publicistky Anny Vejvodové zabývající se alternativní medicínou patří překyselení organismu k nejnebezpečnějším degenerativním zdravotním problémům naší doby: „Skladiště kyselin známe jako polypy, cysty, kyselé krystaly, nádory, bradavice, skvrny apod. Takzvané fyziologické choroby těla jsou většinou výsledkem dlouhodobě příliš kyselého prostředí v těle. Při zachování acidobazické rovnováhy ale prý ani nelze příliš výrazně onemocnět.“

„Překyselený člověk je stále unavený, bez energie, nemůže se dospat, má neurčité bolesti svalů, hlavy, zad. Trápí ho ekzémy, podrážděné oči, nos, zácpy nebo průjmy,“ uvádí Jarka Kučmášová, poradkyně metod Jak dostat zdraví z hlavy do těla a cvičitelka Pěti Tibeťanů. Vedle hladovění, klystýrů a cvičení doporučuje na odkyselení studené až ledové koupele. „Tělo potřebuje promrznout, což má v buněčné paměti od dob lovců mamutů,“ vysvětluje.

Další příznaky, důvody překyselení a názory dalších odborníků najdete na mojezdravi.cz

 

Autor: Helena Urbanová, redakce Moje zdraví
Video se připravuje ...