Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Měsíc, kdy jste se narodili, ovlivňuje vaše zdraví celý život!

6. října 2017 | 06:00

Přestože se to může zdát na první pohled jako senzacechtivá novinářská kachna, seriozní vědecké výzkumy to potvrzují. Datum narození určuje, k jakým nemocem budeme po celý život náchylní.

Měsíc narození může mít významný dopad na to, jakými nemocemi si v průběhu života projdeme. Potvrzuje to výzkum vědců z Columbia University. Nepřímo tak navazují i na antického lékaře Hippokrata. Velké množství podobných výzkumů bylo prováděno už ve 20. století, až teď jsou však výsledky prokazatelné a jasné. Vychází i z logických poznatků, například že lidé, kteří jsou narozeni v měsíci s vyšší prašností, mají větší náchylnost k astmatu nebo alergii.

Vědci přisuzují velkou váhu i tomu, v jakém prostředí se matka dítěte pohybovala během těhotenství a jakými nemocemi si prošla. Když například měla žena během těhotenství chřipku, její potomek by potom měl být náchylnější k srdečním chorobám.

Jaké nemoci vás konkrétně ohrožují podle měsíce narození? Podívejte se do fotogalerie na mojezdravi.cz

Výzkum byl proveden mezi 1,7 milionu různých jedinců narozených od roku 1985 do roku 2013 na základě jejich lékařské dokumentace. Věk průměrného testovaného byl 38 let a vědci porovnávali měsíce narození s jednotlivými chorobami, v potaz brali i pohlaví a jiné fyziologické faktory.

Konečný výčet nemocí, které by mohly mít něco společného s měsícem narození, je více než 1600, většina z nich však nejde prokázat s úplnou jistotou. Z těch, u kterých je to však jasně prokazatelné, sestavili tabulku a následně i jakýsi zdravotní horoskop.

Pokud jste narození v zimě, je vyšší riziko, že onemocníte kardiovaskulárními chorobami, ale naopak nižší, že budete mít potíže neurologické, respirační anebo reprodukční. Lidé narození na podzim to mají potom přesně naopak.

A ještě jedno upozornění na závěr: To, že zrovna náš měsíc je "ten šťastný", nás nemá rozhodně vést k tomu, abychom se vykašlali na zdravé návyky a spoléhali na tuto jedinou teorii. Výzkumy totiž prokazují jen vyšší nebo nižší náchylnost, nikoliv absolutní imunitu!

Autor: Kateřina Matušková
Související články
Video se připravuje ...