Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nová vakcína proti chřipce už je v Česku: Proč je lepší a komu pomůže?

Chřipka ročně postihne 22 milionů Evropanů
8. září 2017 | 06:00

Zejména chronicky nemocné, seniory a malé děti by měla chránit od letošního podzimu nová, čtyřvalentní vakcína proti chřipce. Je dvakrát účinnější než předchozí vakcíny, podle odhadu lékařů by se díky ní mohly zachránit tisíce životů.

Právě začínající podzim je nejvhodnější dobou na očkování proti chřipce. Češi však na nepovinná očkování moc nejsou. Proti chřipce se očkuje jen 16,2 procenta pacientů, kteří jsou nejvíce v ohrožení, tedy senioři nad 65 let a chronicky nemocní. V západní Evropě je toto číslo 75 procent. Podle výpočtu lékařů by se díky nové vakcíně a vyšší proočkovanosti rizikových skupin v budoucnu v Česku mohlo zabránit až 2400 úmrtím na chřipku ročně.

Nejčastějším argumentem proti očkování je tvrzení, že nemá smysl se očkovat, protože člověk pak stejně onemocní jiným typem viru, než proti kterému ho vakcína chrání. I podle epidemiologů je totiž velmi těžké určit, který kmen viru bude v dané sezoně dominantní. S novou vakcínou se tyto obavy zmenšují. Ta na rozdíl od třívalentní vakcíny poskytuje ochranu nejen proti dvěma A kmenům a jednomu B kmenu chřipky, ale proti dvěma kmenům chřipky typu A a dvěma kmenům chřipky typu B.

„Epidemiologie chřipky se v posledním desetiletí dramaticky změnila a je velmi těžko předpovídatelná. Častá je kocirkulace A a B kmenů chřipky a zároveň je komplikované předvídat míru zastoupení B kmenů v celkovém výskytu. Zatímco v sezoně 2013 až 2014 představovaly B kmeny pouhá dvě procenta všech cirkulujících chřipkových kmenů, v sezoně 2012 až 2013 reprezentovaly B kmeny takřka 60 procent všech cirkulujících kmenů. Právě z důvodu omezené predikovatelnosti zastoupení B kmenů doporučila Světová zdravotnická organizace očkování čtyřvalentní vakcínou, která obsahuje oba B kmeny,“ říká MUDr. Jan Kynčl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu. A dodává: „Očkování proti chřipce snižuje potřebu hospitalizace pro pneumonii a chřipku o 30 až 70 procent a riziko úmrtí až o 80 procent."

Chcete vědět více o nové vakcíně proti chřipce, kolik stojí a jak se aplikuje? Čtěte na mojezdravi.cz.

 

Video se připravuje ...