Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dnes je Světový den hypertenze: Vysoký tlak způsobuje nemoci oběhové soustavy

16. května 2017 | 13:30

Na následky nemocí oběhové soustavy zemře okolo 50 tisíc lidí ročně, to je polovina všech úmrtí u nás. Zatímco do 40 let věku tvoří tyto nemoci 8,6 procent všech úmrtí, se přibývajícím věkem riziko vzrůstá. Mezi 40 a 70 je nemoc oběhové soustavy příčinou úmrtí ve 28, 5 procentech, od 70 let dále tvoří už 50,6 procent.

Cévní mozková příhoda

Na mrtvici u nás ročně umírá 10 % z celkového počtu zemřelých a cévní mozková příhoda je po onemocněních srdce nejčastější příčinou hospitalizace.

Mrtvice může přijít znenadání

 Mrtvice je náhlý stav, který může překvapit i zdravého člověka. Mozkové příhody postihují stále více mladší věkové skupiny. Výjimkou nejsou ani pacienti mezi 30. a 40. rokem. Při podezření na mozkovou mrtvici je třeba neprodleně zavolat záchranku!

Varovné příznaky mrtvice

1. Potíže s chůzí

2. Problémy s řečí a porozuměním

3. Ochrnutí nebo necitlivost obličeje, rukou či nohou

4. Poruchy zraku

5. Náhlá, silná bolest hlavy

Rizikové faktory, které lze ovlivnit

·        arteriální hypertenze (tj. opakované nebo přetrvávající zvýšení krevního tlaku – podle definice na hodnoty 140/90 a vyšší)

·        cukrovka

·        kouření

·        fibrilace síní (srdeční arytmie)

Preventivní prohlídky

Lékaři doporučují nevynechávat preventivní lékařské prohlídky, které jsou pojišťovnou hrazeny každé dva roky. Včasným podchycením rizik lze mozkové příhodě předejít. Vysoký krevní tlak se totiž nemusí projevovat vůbec žádnými příznaky, projeví se až závažnými a nevratnými důsledky. Proto bývá vysoký tlak označován jako »tichý zabiják«.“

Správné hodnoty tlaku

„Optimální hodnota tlaku krve je 120-130/70-85 mm Hg, ale pokud nějaká hodnota vyskočí, nehraje to důležitou roli. Může za to např. přechodný stres," upozorňuje MUDr. Jan Peleška z České společnosti pro hypertenzi.

MUDr. Jan Peleška z České společnosti pro hypertenzi.
Autor: archiv

 

 Domácí měření

Praktické je mít po ruce snadno ovladatelný tlakoměr. „Nezbytným předpokladem je použití klinicky ověřených tlakoměrů vybavených ideálně Intelli manžetou. Na měření je pak možné se spolehnout,“ radí Zdeněk Rotal ze společnosti Omron vyrábějící klinicky ověřené tlakoměry

Box - Nemocných s vysokým tlakem přibývá

Prudký nárůst pacientů s vysokým tlakem zaznamenala za poslední tři roky VZP. Zatímco v roce 2014 lékaři vykázali tuto diagnózu u 856 tisíc klientů, loni jich bylo už 1 milion 118 tisíc. To je skoro o třetinu více. Klientům, kteří se chtějí hypertenze vyvarovat, nabízí VZP i ostatní pojišťovny příspěvky na prevenci, jako je například snižování hmotnosti, pohyb či odvykání kouření.

Zapomeňte na podezřele levné tlakoměry, pořiďte si ty klinicky ověřené.
Autor: archiv

Foto scom, Omron

Autor: ida
Video se připravuje ...