Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zázrak ze sudu

Zelí
18. dubna 2006 | 10:00

Jídlo, které uzdravuje! Pokrmy z kysaného zelí splňují předpoklad, že to, co jíme, by nás mělo i léčit. Vyzkoušejte je s námi

Chybějí vám vitaminy, cítíte se unavená nebo vás trápí zažívací potíže? Víme o léku, pro který nemusíte chodit do lékárny. Nepotřebujete ani recept od lékaře. Snězte misku kysaného zelí nebo vypijte sklenku zelné šťávy. V mnoha domácnostech se na podzim nakládá zelí. Pokud to chcete také vyzkoušet, nabízíme vám osvědčený recept. Podzim je sice daleko, ale teď je potřeba vyzbrojit se vitaminy proti nejrůznějším nemocem.


ZDRAVÁ, ZDRAVĚJŠÍ, NEJZDRAVĚJŠÍ * Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek: bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, vitaminy C a K, minerály jako draslík, hořčík, železo, fluor, jód a enzymy. * Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. * Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. * Snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku, zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. * Podporuje látkovou výměnu, má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.
S ČÍM CHUTNÁ NEJLÉPE S trochou fantazie můžete i obyčejnému kysanému zelí dodat skvělé příchutě: KLASICKÁ: kmín, bobkový list, borůvky a pepř zabezpečí lehkou stravitelnost OVOCNÁ: zelí zajímavě doplňují ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle nebo fíky SMETANOVÁ: zakysaná smetana nebo smetana na vaření zjemní chuť zelí a zvýrazní například chuť segedínského guláše nebo zelňačky.
JAK NALOŽIT ZELÍ Potřebujete několik pevných hlávek zelí - množství záleží na velikosti sudu, do kterého chcete zelí naložit. Na každých 5 kilogramů zelí potřebujete 2 cibule, 20 g soli, dále několik bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře. Dále několik jablek, sušený kopr, chlebovou kůrku. Postup: Zelí omyjte, očistěte a nakrouhejte. Na dno sudu dejte chlebovou kůrku, očištěnou řepu, několik stonků sušeného kopru a navrch rozložte celé zelné listy. Na tyto listy pokládejte zelí a pěchujte, každou vrstvu osolte, posypejte kmínem, přidejte několik bobkových listů a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Občas přidejte jablko. Když je sud plný a zelí stlačené, nechte sud asi 2 týdny v teple. Zelí musí být navrchu pokryté šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Do žlábku nalijte vodu, zelí můžete přemístit do sklepa, kde bude kvasit několik dalších týdnů.
SPRÁVNÁ PŘÍPRAVA = OCHRANA VITAMINŮ Jezte kysané zelí i v syrovém stavu jako salát. Vitaminy i minerály jsou uchovány v plné míře a tělo je může využít. Kysané zelí nemusíte proplachovat ani vymačkávat. Pokud recept vyžaduje zelí bez šťávy, vymačkejte ji, ale nevylévejte. Je velmi hodnotným nápojem. Když potřebujete zelí vařit nebo dusit, snažte se zkrátit dobu tepelné úpravy na 10 až 15 minut a hrnec podle možností přikryjte. Takto částečně zabráníte ztrátě vitaminů a enzymů.

Související články