Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Depka není deprese: Jak poznat, jestli máte problém?

3. února 2017 | 12:00

Špatnou náladu, takzvanou "depku", má občas každý z nás. Jeden bolestivý rozchod, ztráta práce nebo problémy v rodině a jsme nešťastní a bez nálady. Jak ale poznat, kdy jde jen o špatné období a kdy už by mohlo jít o problém, který je potřeba řešit s lékařem?

Deprese přichází pomalu a nenápadně a obvykle dlouhou dobu vůbec nezjistíme, že nás trápí, protože některé její příznaky prostě ignorujeme. Lidé, kteří trpí depresí, se často bojí ukázat slabost a přiznat, že potřebují pomoc. A často oni ani jejich okolí problém správně nevyhodnotí nebo ho podcení a schovávají depresi jen za dlouhodobý stres. To je ale velmi špatně!

Příznaky deprese, stejně jako panické poruchy, můžou být například náhlé výkyvy nálad nebo nespolehlivost. Postižení mají v tomto ohledu horší a lepší období. Pokud mají zrovna dobrou náladu, překypují aktivitou a vymýšlejí nové plány. Pokud „spadnou“ do druhého extrému, uzavřou se do sebe a přestanou dodržovat to, k čemu se předtím zavázali. Okolí bohužel zpravidla problém správně nevyhodnotí nebo podcení s tím, že dotyčný na ně prostě jen "kašle". Což depresi zpravidla ještě zhorší.

Jaké jsou další příznaky deprese a co dělat, pokud se týká právě vás nebo někoho z vašich blízkých, se dočtete ZDE.

Autor: red
Video se připravuje ...