Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

7 důvodů, proč chodit do sauny: Budete hubnout rychleji a zlepšíte si imunitu!

  • 17. prosince 2016 | 06:00

    Jaké roční období by bylo vhodnější pro návštěvu sauny, než je zima? Po dlouhé večerní procházce nebo když jste zničená z práce, vám sauna přijde vhod. Probudí vaše tělo z únavy a dodá mu energii k tomu, abyste čelila všem nemocem či splínům. A víte, co ještě?

  • Je tam teplo

    Díky saunování můžete zhubnout.
    Autor: Shutterstock.com
    Což se u sauny předpokládá. Ale tohle teplo je suché a prohřeje vás až do morku kostí. Musíte ale do sauny už jít napitá vodou, abyste se dobře potila. Pít až během procesu ochlazování a prohřívání je pozdě.

  • Dá se tam seznámit

    V sauně se můžete seznámit.
    Autor: Shutterstock.com
    O tom, že pánové do saun chodí rádi, se musíte přesvědčit sama. A nebuďte v panice, že nemůžete mít plavky. (A fakt si je neberte, jinak budete zapařená na intimních místech). Buďte bez obav – dostanete dlouhé prostěradlo, pod kterým nebude nic vidět.

  • Něco se dozvíte

    V sauně najdete klid.
    Autor: shutterstock.com
    Že mají v Lidlu teď super vína za dobrou cenu? Nebo že pomazánka z avokáda se dá dávat i na obličej jako maska? Že musím mít na chalupě prohlídku komínu? Lidé se tu baví o všeličem, potichu, ale baví se. Přesto se vy zkuste ovládnout, v sauně má být ticho, a tak se nedivte, že vás možná někdo okřikne. 

  • Zvednete si sebevědomí

    Užijte si pohodu.
    Autor: shutterstock.com
    Že ten chlápek v obleku teď pod sprchou nevypadá zase tak bombasticky? A tamhleten má břicho, které nebylo v oblečení vůbec vidět? A tahle kráska má na stehnech celulitidu! Nádhera! Všichni jsme lidi a mít mindráky, že nejste dokonalá, je zbytečné.

  • Rychleji budete hubnout

    Užijte si v klidu saunu!
    Autor: Shutterstock.com
    Saunování posiluje imunitu, ale i odplavuje únavu. A pokud jste zdravá a fit, zlepšujete si celkově zdraví i schopnosti organismu. Všechno v těle funguje mnohem lépe stejně jako dobře namazaný stroj.

  • Odpočinete si

    Užijte si hezký večer s kamarádkou.
    Autor: Shutterstock.com
    Příjemně unavená, zpomalená a vláčná – přesně tak si budete připadat po poctivých třech kolečkách (rozuměj prohřátí a následné ochlazení, včetně odpočinku). A další den vám tělem začne proudit nová energie.

  • Potkáte tam mistra

    Užijte si saunování.
    Autor: Shutterstock.com
    Takového, co přímo v sauně mává ručníkem a dělá ještě větší horko. To všechno v rámci saunového ceremoniálu – a tomuhle týpkovi se říká saunový mistr. Jeden nám prozradil, co vlastně saunový rituál je. 

  • Co je saunový rituál?

    Saunování
    Autor: Shutterstock.com
    „Je to přibližně 10 až 15 minut dlouhá procedura, kdy školený saunér provoní saunu přírodními éterickými oleji a polévá kamna, aby zvýšil vlhkost a teplotu. Pak zákazníky ovívá takzvanými parními nárazy ručníkem kvůli lepšímu prohřátí. Procedura je doplněna hudbou, popřípadě příběhem. Pocit zvýšené teploty způsobí, že tělo začne produkovat zvýšené množství bílých krvinek, a tak se zvyšuje imunita organismu. "Eterické oleje stimulují nervovou soustavu a můžou ovlivňovat náladu v závislosti na typu ceremoniálu – uklidňující esence při relaxačním ceremoniálu a podobně," říká odborník na saunování Jirka Žákovský.

Autor: bla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...