Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Červené maso poškozuje DNA a způsobuje rakovinu

Ilustrační foto - maso
4. února 2006 | 12:40

Látky z červeného masa způsobují poškození DNA, a zvyšují tak riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva

Proti konzumaci velkého množství červeného masa existuje další argument. Odborníci z Británie potvrdili, že v lidském těle látky z červeného masa způsobují poškození DNA, a tak zvyšují riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva. Česko má přitom v nádorovém onemocnění tračníku prvenství, a podle lékařů je to způsobeno právě našim jídelníčkem, který překypuje pokrmy z vepřového a hovězího masa. Lékaři již dlouhou dobu vědí, že velké množství červeného masa v našem jídelníčku zvyšuje riziko rakoviny. Až nyní se však podařil odhalit princip, proč právě hovězí a vepřové škodí. Podle týmu odborníků v čele se Davidem Shukerem z Open University v Cambridge v tlustém střevě vznikají z červeného masa N-nitrososloučeniny, které poškozují DNA buněk a mohou tak vyvolat vznik nádoru. Vědci z Cambridge sledovali buňky tlustého střeva u dvou skupin zdravých lidí. První tvořili vegetariáni a druhou osoby milující a notně konzumující červené maso. Testy prokázaly, že druhá skupina měla mnohokrát častěji poškozenou DNA střevních buněk než skupina vegetariánů. V Česku je kvůli oblibě vepřového a hovězího masa rakovina tlustého střeva nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním. Zdravotníci proto rozjeli osvětovou kampaň se screeningovými testy, tedy samovyšetřením stolice.

Autor: Famous
Související články