Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dotek prstu a bolest je pryč

Ilustrační foto
11. ledna 2006 | 10:18

Není vám dobře, nebo vás něco bolí? Zkuste akupresuru, můžete ji provádět kdekoli

Hodně lidí si ve stresových situacích bezděky mačká dlaně nebo mne prsty. Přitom netuší, že vlastně provádějí akupresuru prstů, praktiku, která vychází z čínské medicíny a je stará už více než dva tisíce let. Kromě toho, že masáž dlaní nebo prstů odbourává stres a úzkost, potlačuje také bolest hlavy, kyčlí nebo zad. Důležité je jediné, najít na rukou ty správné body. Celkem jich je šest. 1. Dlaně: Každodenní masáž dlaní se pozitivně odráží hlavně na vnitřních orgánech těla. K celkovému zlepšení imunitního systému a zvýšení výkonnosti je nutné věnovat pozornost hlavně prostřední linii na vnitřní části dlaně. Druhá strana dlaně (hřbet) má zase na "starosti" bolesti zad. Pokud se jich chcete zbavit, masírujte oblast od nehtu prostředníčku až k zápěstí. 2. Palec: Akupresura funguje na obou rukou. Na levé ruce symbolizuje palec pravou nohu, na pravé levou nohu. Tři články prstu zastupují kyčelní, kolenní a patní kloub (od vnitřku k horní části). Pokud například trpíte bolestmi kolena, masírujte prostřední článek prstu. 3. Ukazováček: Také tady musíte myslet "zrcadlově". Ukazováček levé ruky odpovídá pravé paži a obráceně. Horní článek prstu symbolizuje dlaň a zápěstí, prostřední předloktí a dolní rameno (paži). 4. Prostředníček: Vnitřní strana prstu zobrazuje oblast od hlavy až ke konci hrudníku. Bolí vás hlava, nebo trpíte nespavostí? Tak s i masírujte bříško prstu. Od bolesti v krku vám zase pomůže masáž druhého článku prstu. Od špičky nehtu až k hřbetu ruky je zobrazena páteř. 5. Prsteníček: Podobně jako ukazováček je zodpovědný za ramena. Pokud máte ztuhlou šíji nebo ramena, provádějte masáž tohoto místa. Prsteníček symbolizuje rovněž paže, pravý pravou a levý levou. 6. Malíček: Je malý, ale má největší účinky. Díky masáži vnitřní strany prstu se zbavíte bolesti v nohou. Například při natažení svalů. Pokud máte problémy v oblasti kyčlí, masírujte prst v místě, kde se stýká s dlaní.


Rady, které ulehčí hledání místa * Akupresurní body jsou zřetelně citlivější na bolest než jejich okolí * Při akupresuře stoupne kožní teplota asi o jeden až dva stupně. Pocit tepla znamená, že stlačujete správné místo
Pomáhá, ale nehodí se pro každého "Akupresura je bezpečná a účinná metoda, ale nesmí se provádět příliš velkou silou," říká terapeutka Ivana Vondráková z Prahy - Žižkova, "tlak na ruku trvá jen několik vteřin a má být pouze příjemný," nabádá. Akupresura se provádí mačkáním, stlačováním, roztíráním a kroužením. Masíruje se prsty (máte-li příliš dlouhé nehty, měli byste si je nejprve zastřihnout) nebo kuličkou či speciální pomůckou s kulatým koncem. V nouzi docela dobře poslouží i uzavřená propiska. K navození příjemných pocitů přispívají nejrůznější masážní oleje a speciální emulze. "Akupresura se ale nehodí například pro osoby s náchylností ke zlomeninám, při jakýchkoli bolestech nejasného původu, stavech vyčerpání, poškození kůže, nezahojených jizvách, zánětech žil a vážných chorobách krve," upozorňuje Ivana Vondráková.

Související články