Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Úprava očních víček: Na co si dát pozor?

  • Těžká víčka? Zbavte se jich jednou pro vždy.
    15. března 2016 | 16:00

    Máte »těžká« oční víčka? Obtiskává se vám řasenka nebo namalované oční linky? Možná je čas uvažovat o drobném chirurgickém zákroku – operaci očních víček. Nejen že vám odborník odstraní nehezké převisy a pytle, operace také výrazně omladí váš obličej. A právě teď je ideální roční období pro tento zákrok.

  • Pro ženy i muže

    s
    Autor: profimedia

    Operace horních a dolních očních víček (blefaroplastika) patří k nejžádanějším a nejčastějším zákrokům estetické medicíny u nás. Řeší se jí nejen estetické změny způsobené stárnutím a odstraňují se kosmetické vady, ale velice často je prováděna i z důvodů zdravotních a funkčních obtíží.

    Operaci se proto podrobují nejen ženy, ale také muži, a to nejčastěji mezi 40. a 50. rokem věku. Blefaroplastika se provádí buď jen na horních, nebo jen na dolních víčkách, někdy současně. Zákrok není náročný, provádí se v místním znecitlivění, trvá zhruba 40 až 50 minut a pacient většinou odchází po 2 až 4 hodinách domů. Přesto je důležité nic nepodcenit. Na co si dát pozor?

  • 1. Dobře si vyberte kliniku

    s
    Autor: ÚEM

    Nepodceňujte výběr pracoviště a chirurga, který bude zákrok provádět. Se zvyšující se poptávkou stoupla i nabídka a během krátké doby vzniklo mnoho pracovišť, která však často nedosahují potřebné odborné úrovně. Estetické zákroky někdy místo odborných plastických chirurgů provádějí jiní specialisté, kteří nemají dostatečnou praxi. Dejte si na ně pozor! Špatně provedený rutinní zákrok by se mohl proměnit v noční můru.

  • 2. Nesnažte se ušetřit

    s
    Autor: ÚEM

    Češi s oblibou vyhledávají akční slevy a výhodné poukazy. Pokud se jedná o nákup oblečení či návštěvu restaurace, tak se to jistě vyplatí. Na zdraví bychom ale rozhodně šetřit neměli. Při návštěvě neprofesionální kliniky by se vám mohlo stát, že se zákrok nezdaří a náklady na reoperaci se vyšplhají do několikanásobků. Cena za operaci buď horních, nebo dolních víček se pohybuje od 8500 Kč do 12 500 Kč.

  • 3. Konzultujte, konzultujte a zase konzultujte

    Není nad radu zkušeného odborníka. Rozhodnete-li se pro operaci očních víček, důkladně vše předem konzultujte s plastickým chirurgem. Plastika víček není náročnou operací, vyžaduje však velikou zkušenost operatéra a preciznost provedení.

  • 4. Načasujte si to

    Blefaroplastika se nejčastěji provádí ve věku 40 až 50 let, kdy kvůli stárnutí dochází k povolování kůže. Ale pokud se s plastickou operací víček rozhodnete počkat až do věku 50 až 60 let, můžete zvážit její kombinaci s operací obličeje a krku. 

  • 5. Zjistěte si před operací

    Informujte se o tom, co je třeba dodržet před samotným zákrokem. Před operací by alespoň 2 týdny nemělo proběhnout žádné akutní onemocnění (virózy, nachlazení apod.). Dva až tři týdny před operací by měly být také vysazeny léky zvyšující krvácivost.

  • 6. Pečujte o své oči

    Kůže víček patří k nejtenčí a nejjemnější kůži těla, která je vystavena téměř neustále vnějším vlivům a je prakticky neustále v pohybu. Snažte se proto před i po operaci omezit extrémní namáhání očí (umělé osvětlení, čtení informací, počítačové a televizní obrazovky apod.).

  • 7. Nebojte se jizev

    Operační řezy jsou vždy vedeny tak, aby jizvičky byly po zhojení co nejméně vidět. Jizvy lze zakrýt již po 2 týdnech a po 3 měsících jsou skoro neviditelné.

  • 8. Připravte si sluneční brýle

    Oči bývají po zákroku citlivější na světlo. Proto se vaším věrným společníkem na dva až čtyři týdny stanou sluneční brýle, které vám pomůžou chránit zrak před intenzivnějším světlem. Skryjí také otoky a drobné modřinky.

  • 9. Nejste v tom sami

    Určitě znáte i někoho ve svém okolí, kdo tento zákrok podstoupil. Výjimkou nejsou ani celebrity českého šoubyznysu. Vylepšená oční víčka pravděpodobně mají např. Michal David, Felix Slováček, Tereza Kostková nebo Helena Vondráčková.

  • 10. Nebojte se!

    Operace očních víček není rizikový zákrok. Předpokladem je dobrý zdravotní stav a zkušený plastický chirurg.

     

  • Jak vybrat správného chirurga?

    Jak si vybrat dobrého plastického chirurga? Na to se zeptalo Aha pro ženy MUDr. Dušana Záruby, primáře oddělení plastické chirurgie Ústavu estetické medicíny.

    „Volba plastického chirurga je pro výsledek operace rozhodující. Prvním faktorem je dobrá pověst kliniky a zkušenost plastického chirurga. Snažte se získat více informací, důležité jsou i reference odoperovaných pacientů. Nebojte se zeptat se na více klinikách, absolvujte tam i osobní konzultaci. Na špičkových klinikách bývají sice delší objednací termíny, ale čekání se vyplatí. Jakmile si kliniku vyberete, měli byste lékaři důvěřovat a dodržovat jeho doporučení, neboť o co nejlepší výsledek operace vždy usilujete společně.“

     

    s
    Autor: ÚEM

    Kdy operaci hradí pojišťovna

    Váš oční lékař rozhodne, zda zákrok bude zdravotní nebo estetický. Operace musí být také schválena revizním lékařem, k tomu je třeba speciální vyšetření na perimetru provedené očním lékařem.

Autor: Iva Dvořáková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...