Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Postavte se po antibiotikách rychle na nohy: Pomohou vám probiotika

1. února 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Zima – období spojené se zasněženou krajinou, příjemnými zážitky v podobě lyžování, bruslení, a dalšími zimními sporty, ale také s prudším střídáním přechodů ze zimy do tepla, prochladnutím a nemocemi. Na choroby, které způsobují bakterie, nasadí lékař antibiotika, a ty obvykle rychle nemoc z těla vyženou. Ničí ale také citlivou mikroflóru v našem těle, zejména ve střevě, snižují počet střevních bakterií, a tím zásadně oslabují imunitu člověka. Proto lékaři doporučují, aby šlo užívání antibiotik ruku v ruce s tzv. probiotiky, tedy bakteriemi, které jsou zdraví prospěšné. Probiotika by si měl pacient vyzvednout v lékárně zároveň s předepsanými antibiotiky.

Autor: Valosun

Střevo je největším imunitním orgánem v těle. Nachází se v něm 70 % imunitních buněk, které hrají stěžejní roli v tom, jak se pacient popere s nemocí a jak se mu bude dařit po ní. Probiotika pomáhají střevu správně fungovat. Brání například průjmu, se kterým se lidé po užívání antibiotik často potýkají. Hrají také klíčovou roli ve vstřebávání minerálů, mezi něž patří například selen či zinek nebo vitamíny, které pacient v době nemoci užívá. Špatné fungování střev může tělo o tyto prvky připravit.

Studie ukazují, že pokud začne pacient užívat probiotika včas, ideálně zároveň s antibiotiky, ovlivňuje dobu nemoci. Je dobré kombinovat více druhů probiotických kmenů tak, aby důkladně osídlily zažívací trakt a pomohly mu zase správně pracovat. Silná imunita je nezbytná proto, aby se nemoc opakovaně nevracela. Je důležité na ni myslet už při léčbě a poté užívat probiotika ještě nejméně.

Autor: Valosun

Probiotika je dobré užívat i preventivně. Jejich dlouhodobý příjem totiž zajišťuje dostatečné osídlení střeva těmi správnými bakteriemi, což je důležité pro dobře fungující imunitní systém. Tím se sníží riziko, že k nemoci vůbec dojde. Pokud totiž střevní mikroflóra neobsahuje dostatek prospěšných bakterií, střeva nepracují správně - to vede nejenom k dlouhodobým zažívacím obtížím, ale člověk se také stává snadným terčem pro napadení choroboplodnými organismy. Tomu se lze účinně bránit právě pravidelným užíváním „správných bakterií“.

Probiotika obsahuje přirozená strava, jako například zakysané mléčné výrobky nebo jogurty, či kvašená zelenina. Jednoduše je lze užívat také formou doplňků stravy, dostupných v každé lékárně. Tyto doplňky obsahují velké množství prospěšných bakterií, jsou speciálně složené z různých probiotických kmenů a snadno se užívají. Množství probiotických bakterií obsažených v jedné kapsli takového doplňku vydá za několik jogurtů či balení kefíru.

Autor: Valosun

Odborníci často doporučují probiotický přípravek Biopron®9 Premium, který denně pacientovi dodá až 20 miliard živých mikroorganismů a kombinuje 9 různých probiotických kmenů. Pro děti jsou na trhu dostupná probiotika, která lze užívat již od narození. Například Biopron Laktobacily Baby BIFI+ je vyroben ve formě vysypávacích tobolek, takže jej maminky mohou snadno podat svým miminkům. Stačí je pouze vmíchat do dětské stravy.

Biopron®9 Premium můžete zakoupit zde nebo běžně v  lékárnách.

Video se připravuje ...