Nejstarší zápis o česneku je starý 3 500 let a zachoval se na papyru z egyptských vykopávek. Recepturami obsahujícími česnek tehdy léčili až 22 nemocí. Typickou vůni česneku způsobuje alicin, který se v těle promění na látky obsahující síru. Proto člověk ještě dlouho po pozření česneku příliš nevoní. Není divu, že se této zelenině v minulosti říkalo také zapáchající růže. Účinné látky z česneku dokáže tělo velmi rychle vstřebat a prostřednictvím krve je dopraví do každé buňky. Nakonec se vyloučí přes pokožku. Léčivé účinky Česnek má antibakteriální a protirakovinné účinky, chrání před srdečními a cévními chorobami. Abyste předešla nachlazení, měla byste denně sníst 2 až 3 stroužky. Když už jste prochladnutá, zvyšte denní dávku na 6 až 8 stroužků. Česnek také napomáhá vykašlávání, uvolňuje totiž hleny. Brání rozmnožování virů a plísní. Rozmačkejte několik stroužků a nechte je 10 minut odstát. Vzniklou pastu naneste na postižená místa (plísně nebo bradavice), můžete je zafixovat náplastí a nechat vyschnout. Spaluje tuky Česnek zároveň mobilizuje tukové zásobárny tím, že podporuje uvolňování noradrenalinu, který uvádí do pohybu spalování tuků. Zabíjí také škodlivé bakterie ve střevech, a tím předchází plynatosti a průjmu. Nevařte ho Tepelnou úpravou se, bohužel, všechny příznivé účinky česneku ničí. Stačí k tomu pouhých 30 sekund v mikrovlnné troubě nebo 45minutové pečení či vaření. Proto ho př přípravě pokrmů přidávejte až těsně před jejich dokončením, neztratí tak svou vůni ani účinky. Přírodní česnek, nebo náhražka? Oboje působí stejně dobře. V náhražkách je obsah účinných látek upraven tak, aby obsahoval optimální denní dávku. Abyste získala tuto dávku z čerstvého česneku, měla byste denně sníst 2 až 3 stroužky.
TIP Chcete-li zabránit výparům česneku z těla, pomohou vám metody našich babiček. Po konzumaci česneku vypijte 3 sklenice mléka, žvýkejte čerstvou snítku petržele nebo máty, rozkousejte zrnko kávy nebo hřebíček. Vyzkoušejte si, co zabere ve vašem případě.