Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nadýmání kojenců? Pozor na bublinkové nápoje, radí dětská lékařka

Video se připravuje ...
VIDEO: komerční prezentace
19. října 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Miminko zničehonic začne plakat, kroutí se, je zarudlé v obličeji, nožičky přitahuje k bříšku. Křičí, křičí a není k utišení. Problémy s nadmutým bříškem dokáží velmi potrápit jak děti, tak i rodiče. Co doporučují lékaři? Úpravu jídelníčku maminky, takzvané úlevové polohy pro miminko a kapky na bázi simetikonu, který uvolní plyn ve střevě.

U miminek se problémy s bolavým bříškem vyskytují především v prvních třech měsících života. Jejich výskyt obvykle souvisí s nezralostí trávicího systému, který si teprve zvyká na život mimo tělo maminky a musí se postupně naučit správně fungovat.

K tomu někdy bohužel patří i bolestivý a hodně uplakaný stav, označovaný také jako kojenecká (tříměsíční) kolika. Ta vzniká náhle, bez příčiny, u jinak prospívajících miminek a často končí odchodem větrů. Projevuje se především neklidem a neutišitelným pláčem.

Statistiky ukazují, že u 80 % kojenců trpících kojeneckou kolikou se obtíže začínají objevovat již ve druhém týdnu života. „Většinou odchází kolem třetího měsíce, ale u některých dětí může přetrvat až do čtvrtého, pátého měsíce,“ říká dětská lékařka MUDr. Jarmila Seifertová.

Zatímco příznaky bývají většinou totožné, existuje řada možných způsobů, jak se obtížím vyhnout. Nicméně řada z nich však patří do kategorie babských pověr a pro maximální efekt je potřeba dát na doporučení odborníků. „Velmi důležitá je úprava stravovacích návyků kojící matky. Měly by omezit nadýmavá jídla, nesmí pít kávu, alkohol, a pokud kouří, tak je samozřejmě nejlepší přestat. A především se musí vyvarovat bublinkových nápojů,“ dodává Jarmila Seifertová.

Mezi další doporučení patří využití kapek s obsahem simetikonu, který je lékařsky ověřenou účinnou látkou. „Simetikon je schopný uvolnit plyn ze střeva a dokáže zabránit tomu, že miminko bude mít napnuté a bolavé bříško,“ tvrdí Jarmila Seifertová. Velkou výhodou simetikonu je, že působí pouze fyzikálně, což znamená, že se nevstřebává ze zažívacího traktu do krevního oběhu, ale pouze traktem projde.

To potvrzují i zkušenosti maminek. „Kojenecká kolika se u malého objevila hned po příjezdu z porodnice. Brečel prakticky po každém kojení. Zkoušeli jsme všechno možné a nakonec nám dětská doktorka doporučila nějaké kapičky. Stačilo pár kapek a byl klid,“ popisovala jedna z maminek v anketě portálu Blesk.cz.

Pokud však máte pocit, že problémy vašeho dítěte jsou závažnější než obyčejná plynatost, rozhodně neváhejte navštívit svého pediatra, aby mohl zjistit příčinu obtíží a vyloučit případné závažnější onemocnění.

Video se připravuje ...