Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jsem na dně! Kdy pomůže kartářka, psycholog, nebo psychosomatik?

Víme, za kým jít v těžkých životních situacích, aby vám pomohl!
22. července 2015 | 12:28

Jsou chvíle, kdy nepomůže dobrá kniha, vychlazené pivo ani telefonát s kamarádkou. Člověk by naopak nejradši ze všeho nebyl, nevnímal, necítil... Říká se tomu krize. Kdo vás z ní může vyvést? 

Nežijeme v lehké době. Moc toho po sobě chceme nebo toho po nás moc chtějí jiní. To vyvolává stres. A ten neprožíváme jen na pár okamžiků jako při setkání s divokým zvířetem v dobách našich pravěkých předků, ale po dobu celých hodin a dní. Kvůli hektické práci, křičícím dětem, problémům s penězi, s příbuznými... Náš systém na to ale není vůbec stavěný. Zvýšená produkce stresových hormonů – adrenalinu a kortizolu – tak dříve nebo později začne škodit. Chronický stres narušuje nejen činnosti mozku (proces učení, paměť i schopnost soustředění), ale i imunitu celého organismu, protože snižuje počet bílých krvinek.

Nejhorším druhem stresu je pak pro většinu z nás pocit, že nemáme problém pod kontrolou, že jsme bezmocní. Tehdy by na to nikdo z nás neměl být sám. Kam se obrátit? Vyzkoušeli jsme za vás kartářku, psychologa, psychosomatika a zeptali se i psychiatra. Teď je na vás, pro koho se ve chvíli, kdy „to“ přijde, rozhodnete. Zjistili jsme, že neprohloupíte nikdy. Rozhodně se však v takových chvílích nespoléhejte jen na kamarády. „Zejména v rozchodech jsou kamarádi a blízcí těmi nejhoršími rádci. S amatérskými hokuspokusy se nadělá víc škody než užitku,“ varuje před známými psycholog Jeroným Klimeš.

V čem pomůže kartářka

Vyzkoušela redaktorka Silvie

Poptávka po kartářkách v Čechách neustále roste. Dokážou vám však opravdu pomoci? V čem jsou lepší než doktoři? Jako vystudovaný psycholog jsem se rozhodla zjistit to na vlastní kůži.

Nejslavnější česká kartářka a astroložka Dagmar Kludská
Autor: profimedia.cz

Abych si to usnadnila, vybrala jsem si skutečnou kapacitu v oboru: první oficiálně registrovanou kartářku v republice po roce 1989 – Dagmar Kludskou, zvanou Srdcová dáma. Když jsem zvonila na dveře jejího bytu, byla jsem rozhodnutá: otevřu se novému zážitku a nechám se unášet na pohodlné vlně intuice bez anamnézy, klinických zpráv a diagnostiky potíží.

Jen datum narození

Na rozdíl od obvyklé psychologické praxe po mně Dagmar Kludská nechtěla žádné dlouhé povídání o mém životě. Nepotřebovala vědět nic ani o tom, co mě zrovna tíží. Chtěla jen datum narození. A také mě velmi pozorně sledovala. Když vzala do rukou ošoupané karty, měkké jako z teletiny, které už prošly tolika rukama lidí přede mnou, cíleně jsem se snažila napojit na nehmatatelnou energii, která z nich proudila. Přestala jsem záměrně uvažovat racionálně, zkrátka jsem v hlavě zmáčkla tlačítko STOP.

Chytrá taktika: povídání o sobě

Kartářka, matka čtyř dětí po dvou rozvodech, začala nejdříve povídat o sobě. O své slavné cirkusové rodině, o tom, čím prošla – jako gymnazistka, artistka, tanečnice, varietní umělkyně, ale také jako uklízečka a dělnice, když nebylo na živobytí a musela mít dvě zaměstnání. Poslouchala jsem ji se zaujetím a zároveň si na pomyslný seznam připsala první rozdíl: psycholog své soukromí s klientem nikdy neprobírá. Mně ale kupodivu dělalo hodně dobře, že můžu poslouchat povídání od chytré, zkušené ženy, která si v životě „zažila svoje“. Teď už mi mohla podat balík karet. Byla jsem připravená.

Dagmar Kludská vykládá karty redaktorce Silvii.
Autor: pro

Podat balík karet má svůj účel – já prý předám energii jim, ony mně. Pak promíchat a levou rukou, od srdce, je rozdělit na tři hromádky. Pak je zase vrátit kartářce. Ta je začíná rozkládat na stůl. Jednu po druhé pojmenovává, skládá z nich mozaiku mého života, mých vztahů, přání, obav, životních reálií, lidí kolem mě… Poznává v nich mé blízké, mé lásky, mé děti, nenásilně tak určuje mým myšlenkám směr, který nedokážu přesně uchopit. Ptám se sama sebe, kam to směřuje. K formě hypnózy? Nebo jen silnému, intuitivnímu prožívání něčeho, co jsem dosud nepoznala? Věřím tomu, co mi říká? Přemýšlím, ale mozek se myšlenkám brání. Spíš se soustředím na to, jak to Dagmar dělá. Jak dokáže lidi tak „přečíst“ a ovlivnit. A napoprvé. Jak může o mně tolik vědět? Vždyť jsem jí o sobě neřekla skoro ani slovo!

Bezpečný průvodce

Už se nedivím, že jsou kartářky pro doktory tak velkou konkurencí. Dagmar mi předává spoustu energie, během seance jako bych byla jediná bytost na celém světě, na které jí záleží. Pak se obrátí do budoucnosti. Čeká mě prý to a tamto, nedozvídám se nic špatného. Naopak můj mozek vnímá, že chce poslouchat kartářčiny předpovědi a rady dál. Co dělat, aby se věci stáčely na dobrou stranu, kudy je a sebe směřovat…

Více o tom, jakou pomoc kdy hledat, se dočtete v aktuálním čísle Blesk zdraví, které dnes vychází.

Blesk zdraví srpen
Autor: archiv Blesk zdraví

Autor: red
Video se připravuje ...