Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Stává se z vás během PMS saň? Víme, co vám pomůže!

  • Jedním z nejlepších jídel, která vás zbaví PMS, je červený meloun. V létě ideální!
    20. července 2015 | 06:00

    Jsou dny během ženského cyklu, kdy se i pohodářky mění ve fúrie. Můžou za to hormony a s nimi související premenstruační syndrom (PMS). Dochází k němu asi pět dní před menstruací. Jsme otrávené, vzteklé, oteklé, bolí nás prsa, nedrží nám vlasy… PMS se ale dá zmírnit změnou jídelníčku!

  • Zalévejte se olivovým olejem

    olej
    Autor: Profimedia.cz
    Olivový olej obsahuje cenné nenasycené mastné kyseliny a hodně vitaminu E, který je velmi důležitý antioxidant – posiluje organismus před menstruací a celkově pomáhá PMS lépe snášet. Ještě důležitější je v tomto smyslu sloučenina označovaná jako oleocanthal, která tlumí bolesti v podbřišku – ty PMS často doprovázejí. Vzácné sloučeniny omezují i bolesti hlavy a uvolňují nervozitu.
  • Dejte si béčko a magnezium

    Správná zdravá a vydatná snídaně by měla obsahovat co nejvíce vlákniny, která vás na dopoledne zasytí.
    Autor: Shutterstock.com
    Magnezium, česky hořčík, je ve velké módě. V kabelkách ho nosí stále víc žen. Když si dáte 400 mg za den, citelně omezíte svalové napětí, bolest prsou i hlavy. Omezuje chuť na sladké, zbavuje stresu, úzkosti i napětí. V kombinaci s vitaminy skupiny B se tak dají průvodní jevy PMS snížit až o 35 procent. Američtí odborníci na to dokonce zpracovávali studii. Vitamin B můžete polykat buď v pilulkách, nebo ještě lépe v čerstvé stravě – rybách, semínkách, vlašských ořeších.
  • Zelená je dobrá

    Jezte zelený salát, je plný hořčíku, který může urychlit spalování tuků.
    Autor: Shutterstock.com
    Zelená zelenina je prý vynikajícím bojovníkem proti premenstruačnímu syndromu. Vhodné jsou například kapusta, zelené saláty všeho druhu, výborná je i stále populárnější řasa chlorella. Ta organismus i detoxikuje, zbavuje ho jedovatých látek, které se na horším průběhu PMS podílejí.

  • Na cukry zapomeňte!

    Čokoláda
    Autor: profimedia.cz
    Nejednu z nás chytne v období před menstruací velká chuť na sladké. Velmi často i na čokoládu, která má prý uklidňující účinky. Možná to pomůže na chvíli, ale sladkosti, cukr, slazené limonády a podobné dobroty zvyšují citlivost těla a PMS spíš zhorší, než zlepší.
  • Zkuste omega-3

    Sójové produkty
    Autor: Shutterstock.com
    Máme na mysli omega-3 mastné kyseliny, které se osvědčily při snižování úzkosti, nervozitě, nespavosti, omezují bolest hlavy, podbřišku… Nejvíc jich je například v  makrelách, lososech, vlašských ořeších, sóji, slunečnicových semínkách, sezamu, v kvalitních margarínech a podobně.

    Video se připravuje ...
    Ryby nejsou drahé, kuřecí maso stojí víc než pstruh. • VIDEO: ...
  • Meloun je ideální!

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Teď v létě můžete PMS zkrotit i tak skvělou pochoutkou, jakou je meloun. Přestože byste to do něj kvůli spoustě vody, kterou obsahuje, možná ani neřekly, obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, které tělu pomáhají se s hormonálními výkyvy vypořádat. Navíc čistí celou trávicí a vylučovací soustavu a má silnou odvodňovací schopnost, což při otékání zejména končetin, které je běžnou součástí PMS, jistě oceníte.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...