Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Cibule čistí pleť i játra, svědčí také vlasům. Navíc hubí plísně

  • Cibule je učiněná přírodní lékárna.
    24. března 2015 | 06:00

    Jedna cibule denně vás zachrání před zbytečnými návštěvami doktora. I když při krájení pláčete, za trochu slz její účinky určitě stojí! Nejen to, že dokáže zahubit bakterie a plísně, ale také pomáhá tělu vylučovat odpadní látky či detoxikovat játra. 

  • Je plná minerálů a vitaminů

    Cibule je proti kašli skvělá v čaji i jako šťáva s medem.
    Autor: Shutterstock.com
    Minerálních látek najdete v čerstvé cibuli celé zásoby a v pestrém složení – jsou v ní draslík, sodík, vápník, hořčík, mangan, železo, měď, fosfor, síra i zinek. Díky ní doplníte do těla vitamin C i vitaminy řady B, jednoduše a prostě z ní vytěžíte dlouhou řadu zdravotních benefitů – teď na jaře nám navíc pomůže s detoxem. Je bohatá na enzymatické látky, které mají příznivý účinek na trávicí procesy, zpomaluje rozklad inzulinu a prodlužuje jeho účinek v těle, proto je prospěšná i pro diabetiky.

  • Hubí bakterie i plísně, vyplavuje odpadní látky

     

    Bolest zad v bedrech může poukazovat na nemocné ledviny.
    Autor: Profimedia.cz
    Typické štiplavé aroma cibuli dodává silně éterický olej. Tvoří ho víc než sto různých látek, nejhojněji je v něm zastoupený allicin. Ten má vynikající antibakteriální i protiplísňové účinky. Cibule zvyšuje produkci moči a díky svému zásaditému účinku napomáhá vylučování odpadních látek. Je vhodná i jako součást diety pro pacienty s ledvinovými kameny, infekcemi ledvin a ledvinovým selháním.

  • Svědčí játrům, srdci i kostem

    Jarní cibulka je bohatá na vitaminy, minerály a kyselinu listovou.
    Autor: Profimedia.cz
    Cibule pomáhá játrům při jejich detoxikační funkci a zlepšuje činnost žláz, které produkují trávicí šťávy. Osvědčuje se dokonce i při selhání jater. Srdci, krevnímu oběhu, cévám a krvi prospívají především silice, ale i další látky, které v cibuli najdeme. Je také prokázáno, že cibule pomáhá zvyšovat hustotu kostí, takže je obzvlášť prospěšná pro ženy po menopauze.

  • Posílí vlasy, vyčistí vzduch

    Žehlení vlasů
    Autor: Shutterstock
    Vitaminy řady B přivítá každá žena: B1 příznivě působí na nervovou soustavu, B2 je důležitý pro zdravou pokožku, vlasy a nehty, B3 snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu. A nejen to. Chcete-li pročistit vzduch od choroboplodných bakterií a virů, stačí rozkrojit napůl velkou cibuli a položit ji na talířku do místnosti. Rozkrojená cibule přiložená na místo na kůži poštípané od hmyzu zabrání otoku i bolestivému pálení.

  • Léčba cibulí vám může chutnat

    Cibule a česnek
    Autor: profimedia.cz
    Cibuli najdeme snad v každém receptu, a ne náhodou. Díky ní jídlo skvěle chutná a tělo vám bude vděčné za dodávku vítaných živin. Nezapomínejte na cibuli syrovou, přidávejte ji do čerstvých salátů a pomazánek, pro zmírnění štiplavosti stačí rychle ji spařit horkou vodou.

    Náš tip: cibulový salát

    6 cibulí, sladkokyselá zálivka s olejem, 4 listy salátu, petrželka, mletý pepř 

    Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a přelijeme na sítku vroucí vodou. Necháme okapat. Ještě horkou cibuli zalijeme zálivkou a necháme v chladničce pod pokličkou rozležet a přiměřeně vychladit. Při podávání vyložíme misky opranými a osušenými listy salátu, na ně srovnáme cibuli, přidáme zálivku, posypeme jemně nasekanou petrželkou a čerstvě umletým pepřem. Podáváme především k teplým masitým pokrmům.

     

Autor: Zuzana Macková
Klíčová slova:  cibule, imunita, zdraví, srdce, játra, ledviny, vlasy, pleť, salát
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...