Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 trendů ve zdravém jídle. Květák, řecký jogurt a žádné polotovary!

  • Jogurt, květák nebo kysané zelí jako cesta ke zdraví? Proč ne!
    7. března 2015 | 06:00

    S trendy v oblasti zdravé výživy je to stejné jako s módou. Přicházejí a odcházejí. Jaké jídlo je momentálně in v zahraničí? Už jste někdy slyšeli pojmy jako inteligentní jídlo nebo odpadkové ryby? 

  • Trend první: čisté stravování

    Z obalu potravin vyčtete i jakou má energetickou hodnotu.
    Autor: Profimedia.cz
    Zájem o zdravé stravování, stále častěji označované i jako čisté stravování, je velký už delší dobu a stále roste. U některých lidí hraničí až s posedlostí. O čem takové zdravé stravování je? Jíst více zeleniny, méně masa, méně sodíku, sledovat konzumaci alkoholu, omezit zpracované potraviny a vybírat raději celozrnné pečivo. V podstatě jde o zdravým rozumem diktované jídlo a vybírání odpovídajících receptů.

  • Trend druhý: odpadkové ryby

    Pikantní ryby
    Autor: Shutterstock.com
    Co se normálně děje s rybami, které uvíznou v rybářských sítích, ale nejsou tak populární jako treska, losos nebo halibut? Buď jsou hozeny zpět do vody, nebo označeny jako odpad. Teď se ukazuje, že i tyto ryby dojdou svého ocenění. Po celé Americe se pořádají lahodné „trash-fish večeře“ (večeře z ryb, které patří do koše), aby se ukázalo lidem, jak lahodné mohou i tyto „netradiční“ ryby být. Cílem těchto akcí, které začaly v loňském roce, je naučit zákazníky vybírat si ze širší škály mořských plodů, a chránit tak celkovou rovnováhu rybí populace v oceánech.

  • Trend třetí: květák na výsluní

    Květák Gameta
    Autor: Semo
    Kapustu najdete v Americe na každém kroku a v každém menu. Zeleninou, která přichází ke slovu teď, je květák. A to z dobrého důvodu, je plný živin a vitaminů a můžete s ním dělat všechny druhy kulinářských triků. Můžete jím nahradit daleko kaloričtější brambory nebo udělat z vývaru hustou krémovou polévku, bez přidání smetany.

  • Trend čtvrtý: kaniwa, malá sestřenice quinoy

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Příbuzná quinoy kaniwa je jí použitím i charakterem velmi podobná. Říká se jí taky dětská quinoa, protože je vzrůstem menší. Má vysoký obsah bílkovin, můžeme konzumovat její čerstvé listy, které jsou chutnou součástí salátů, a semena, z nichž se mele mouka. Pokud tuto mouku smícháte s moukou kukuřičnou nebo obilnou, získáte skvělý chleba nebo sušenky. Celá semena je možné využít k vaření kaší, zahušťování polévek nebo výrobě cereálií.

  • Trend pátý: fermentace aneb co takhle kysané zelí?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Kvašení čili fermentace je proces, při kterém se využívá síly mikrobů proměnit chutě a textury potravin. Například mléko se změní na smetanový jogurt, zelí na kysané zelí nebo čaj na kombuchu.

    Fermentované potraviny získávají stále větší popularitu. Několik tisíc let zpět díky nim lidé zcela přirozeně obohacovali svůj jídelníček. Využívají přirozené biologické procesy, zvyšují výživovou hodnotu potravin a zajímavě mění chuť původních potravin. Odborníci například prokázali, že kvašení zvyšuje výživovou hodnotu potravin, které se stávají stravitelnějšími, a snižuje obsah toxických látek až o 95 %. Některé odborné studie poukazují i na možnou spojitost konzumace fermentovaných potravin s dobrým duševním zdravím.

  • Trend šestý: kult řeckého jogurtu

    Bílý jogurt je plný laktobacilů, které dokážou vytlačit nepřátelské bakterie ze střeva a udržovat ho ve zdraví a při bezproblémovém fungování.
    Autor: Profimedia.cz
    Proč tak výrazně roste jeho obliba? Řecký jogurt je tučnější než ostatní, ale má míň sacharidů (proto je doporučován diabetikům) než běžný jogurt. Jeho konzistence je mnohem hustší než u klasického jogurtu. Ale především je bohatý na bílkoviny (obsahuje asi dvakrát víc bílkovin než klasický bílý jogurt). Užívají ho ti, kteří hodně cvičí nebo redukují svou váhu – pomáhá zahnat hlad.

    Řecký jogurt je v pravé podstatě jogurt z ovčího mléka, který se přes tkaninu nebo papír scedí, čímž je z něj odstraněna syrovátka, a je tak dosaženo konzistence někde mezi jogurtem a sýrem. Nakyslá chuť přitom zůstává.

    V Řecku přitom žádný řecký jogurt neexistuje (ten pravý – ovčí – jogurt nazývají Řekové astraggisto), ale vzhledem k tomu, že je tato země jednou z velmocí, pokud jde o ovčí mléko, ve světě se toto označení vžilo. A to i přesto, že to, co my nazýváme řeckým jogurtem, je jogurt vyrobený z mléka kravského a v Řecku by ho nazvali straggisto.

  • Trend sedmý: obchodování bez obchodů

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tenhle způsob prodeje u nás často chybně zjednodušujeme na pouhé bedýnkování neboli zeleninu v bedýnkách. Pod přesným označením „komunitou podporované zemědělství“ najdeme stále oblíbenější model, kdy zemědělci poskytují své produkty, jako jsou ovoce, zelenina, maso nebo mléčné výrobky, konzumentům přímo, tedy bez obchodů nebo tržišť. Pěstitelé a konzumenti se tak navzájem podporují a sdílejí spolu jak rizika, tak výhody tohoto modelu.

Autor: Zuzana Macková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...