Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pozor na potíže s erekcí! Co všechno se z nich dá vyčíst o zdraví?

  • Po čtyřicítce přibývá mužů, které trápí poruchy erekce. Mohou se však přihlásit mnohem dříve.
    28. ledna 2015 | 06:00

    Kdyby si muži mohli vybrat téma, o kterém se pokud možno nehovoří, určitě by horkým favoritem byly poruchy erekce. Přitom nejsou zase tak vzácné – po čtyřicítce jimi alespoň čas od času trpí každý druhý muž, přičemž s věkem se statistika rozhodně nelepší. Lékaři používají pojem erektilní dysfunkce a doporučují, aby se muži pokusili zjistit, proč už nejsou v posteli tak dobří jako kdysi. Protože slábnoucí erekce může být příznakem zdravotního problému, který vyžaduje řešení. 

  • Příliš mnoho cigaret

     

    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco to, že kouření způsobuje problémy s plícemi a škodí i srdci a cévám, už se většinou ví, souvislost s erekcí zase tak známá není. Přitom jde rovněž o cévy. Zplodiny z cigaret totiž zanášejí i ty, které vedou krev do penisu, a způsobují tak jeho ztopoření. Pokud nejsou v dostatečné kondici, ani erekce za moc nestojí. Potíže s erekcí způsobené kouřením mohou někdy postihovat i docela mladé muže. 

     

  • Když vládne stres

     

    Autor: Shutterstock.com
    Muž si může tisíckrát myslet, že má všechno pod kontrolou a že na něj třeba pracovní stres nedosáhne, ale jeho penis může mínit jinak. Jakmile člověk není v psychické pohodě, mívá to vliv i na jeho zájem o sex a v případě mužů se to může projevit problémy s erekcí. Zpomalení pracovního tempa a dostatek odpočinku by měly pomoci, pokud se tak nestane, jsou na místě nějaká vyšetření. 

     

  • Kila navíc erekci vůbec nesvědčí

     

    Autor: Shutterstock.com
    Tady je příčina vlastně podobná jako u kouření – kila navíc a nadměrný příjem cholesterolu s sebou nesou rovněž ucpané cévy a jejich zúžený průměr. Nijak to nebolí, pozná se to třeba podle trvale zvýšeného krevního tlaku. A taky podle chabnoucí erekce. Mimochodem, cholesterolem zanesené cévy mohou mít i lidé, kteří jinak žádné problémy s váhou nemají. Proto stojí za to si jednou za rok či dva nechat u praktika odebrat krev a změřit jeho hladinu. 

     

  • A co když je to cukrovka?

     

    Autor: Shutterstock.com
    Má váš muž v rodině cukrovku neboli diabetes? A jeho erekce už není to, co bývala? Je nejvyšší čas poslat ho k lékaři, protože cukrovka má devastující vliv na oběhovou soustavu, a tím i na prokrvení pánevní oblasti a penisu. Dost možná už u něj propuká také, jen to ještě neví. 

     

  • Splín a pořádná erekce bohužel nejdou dohromady

     

    Autor: Shutterstock.com
    Váš muž s vámi nechce spát a vy myslíte na jeho tajnou milenku? Možná za to mohou jeho psychické potíže – taková deprese nejen snižuje chuť na sex jako takovou, ale také má ničivý vliv i na kvalitu ztopoření. Cílená léčba to může výrazně zlepšit. 

     

     

     

  • Nemávejte nad ochablou erekcí rukou, může být předzvěstí infarktu

     

    Pondělí je dnem s vyšším rizikem infarktu.
    Autor: profimedia.cz

     

    Zúžené cévy, ať už v důsledku kouření nebo obezity, mohou vést k dalším problémům. Jedním z nejzávažnějších je infarkt myokardu. Potíže s erekcí přitom mohou být prvním příznakem této hrozby, protože cévy zásobující krví penis jsou hodně slabé, a proto je potíže postihují dříve než jiné – proto rozhodně není dobré nad slabší erekcí mávnout rukou jako nad projevem přibývajících let, naopak je vhodné upalovat k doktorovi na kardiogram. 

     

  • Testosteron na ústupu

    Autor: Shutterstock.com
    Může se samozřejmě stát, že za mizející erekcí je skutečně jen zvyšující se věk vašeho partnera – ztopoření už není tak silné, když se snižuje hladina hormonu testosteronu v jeho těle. To se moc zpomalit nedá, nicméně pokud se vyloučí další zdravotní problémy, je záhodno snažit se s erekcí něco udělat pomocí léků nebo přírodních preparátů. 

Diskuse ke článku
.