Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Už zase chrápe?! Šest nejlepších triků, jak se toho zbavit!

  • Zbavte se doma otravného chrápání!
    2. ledna 2015 | 06:00

    Chrápání některého z partnerů je přímo noční můrou společných ložnic. Pokud neusnete dřív než protějšek, asi už ani nezaberete. Dloubání, mlaskání či pošťuchování zabere jen na chvíli. Problém ale má několik dobrých řešení. Tady jsou.

  • Nelehejte si na záda

    Nejhlasitější a nejsilnější je chrápání, když člověk leží na zádech. Protivné zvuky vznikají vibrací měkkého patra, které je navíc při spánku povolené a ochablé. Když si lehnete na bok, dýchací cesty se víc uvolní a „řezání pilou“ se uklidní. Podle odborníků se poloha na boku dá doslova naučit. Tak na to myslete, už když jdete spát, a rovnou se skulte na stranu.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Autor: shutterstock
  • Větrejte

    Chrápání zhoršuje i to, když usínáme v nevyvětrané a zatuchlé místnosti. Sliznice dýchacích cest vysychá, vadí i přílišná suchost a prach. Takže větrejte, pořiďte si do ložnice alespoň dvě vhodné pokojové květiny, které dokážou vzduch zvlhčit.
    Autor: shutterstock
  • Omezte cigarety

    Kouření zvyšuje v nose a krku i v dalších částech dýchacího ústrojí tvorbu hlenu, který chrápání podporuje, a navíc dráždí sliznici. Když kouříte doma, nikdy si nezapalujte v místnosti, kde pak spíte. A nejen kvůli chrápání.
    Pokud přestanete kouřit, riziko rakoviny se během čtyř let sníží o 40 %.
    Autor: Shutterstock.com
  • Skvělé protáhnutí

    Pomáhají i protahovací cviky před spaním. Lehněte si na tvrdou podložku, ruce a nohy rozhoďte do stran a úplně uvolněte celé tělo. Přitom kontrolujte své dýchání – pomalu, zhluboka a rytmicky se nadechujte a vydechujte aspoň čtyři minuty. Potom jděte spát.
    Autor: Shutterstock.com
  • Kupte si kapky

    Někteří chrapláci si nemůžou vynachválit speciální kapky. Obsahují aromatické rostlinné oleje, které silně prokrvují tkáně a způsobují jejich napětí. To pak chrápání omezuje. Používají se tak, že si jich pár nakapete přímo na polštář. K sehnání jsou v lékárnách a na internetu. Podobnou službu udělá i ústní sprej, který zvlhčuje sliznici v ústech, zmírní tím vibrace měkkého patra a takzvaného čípku. Z těchto lékárenských vychytávek můžete vyzkoušet i speciální pásky. Fungují na principu pružiny, která mechanicky rozevře nosní cesty. Vzduch potom líp proudí nosem.
    Nosní sprej
    Autor: profimedia.cz
  • Pomoc laserem

    Tato technika léčby pomůže od nepříjemného problému 90 procentům lidí. Jde v podstatě o plastiku měkkého patra laserovým paprskem při místním znecitlivění. Celý zákrok trvá asi 10 minut, nebolí a vy můžete po něm jít hned domů. Nevýhodou může být jen cena: stojí to 10 tisíc. A platíte ze svého, protože pojišťovny tyto výkony nehradí.

    Problémy v posteli se dají řešit.
    Autor: profimedia.cz

     

Autor: rie
Diskuse ke článku
.