Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nebezpečné byliny starých mágů? Dnes léčí poruchy erekce nebo kašel

  • Znáte tyto byliny starých mágů?
    11. prosince 2014 | 06:00

    Slyšeli jste už někdy o kouzelných rituálních bylinách? Mnohých z nich se báli a bojí dodnes i různí  mágové. Zahrávat si s nimi prý není radno. Na druhou stranu, dnes se některé tyto byliny užívají v medicíně a lze jimi léčit různé nemoci. Tady jsou ty nejsilnější.

  • Mandragora a černý pes

    Je to jedna jedna z nejmagičtějších bylin světa, se kterou zacházeli i čarodějnice a kouzelníci s nesmírnou opatrností – prý v ní sídlí sám ďábel. Její kořeny připomínají lidské tělo, do kterého se převtělil. Prý dokáže přivodit šílenství každému, kdo se ji bez tajných rituálů a zaříkání pokusí vytrhnout. Jednou z tradic je tato: člověk, který chce mandragoru vykopat, si musí zalít uši voskem a nechat cvičeného černého psa, aby ji vyhrabal – a případně místo něj zemřel. Pro staré Řeky byla mandragora nápojem lásky, zasvěceným Afroditě, namáčeli ji do vína, což je dostávalo do transu a zvyšovalo také sexuální apetit. Ženy ji nosily sušenou jako talisman – věřily, že je ochrání před neplodností – zavěšená na stěně byla zárukou šťastného domova, a chránila ho tak proti nemocem a zlým duchům.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Mandragora
    Autor: Profimedia.cz
  • Zlověstný blín

    Blín
    Autor: Profimedia.cz
    Možná ještě horší pověst má blín. Od středověku byl taky spojován se satanismem. K obvinění z čarodějnictví stačilo jen to, když nějakému nešťastníkovi vyrostl na zahradě – a byl odsouzen k upálení nebo pověšení. Rostlina není hezká a hodně páchne myšinou. Existují dva druhy – černý a bílý – a oba jsou silně jedovaté. Černý roste i u nás. Přes velké nebezpečí, kterému se vystavovali, měli odvážní mastičkáři s blínem i léčivé zkušenosti. Vyráběli z něj mimo jiné esence proti kašli, revmatismu nebo zápalu plic. Patřil k posvátným rostlinám Germánů a podle tradice ho musela vyhrabat jen nahá dívka. Obsahuje tzv. hyoscyamin, který má silné psychotropní účinky – toho využívali hlavně věštci. Starořecké věštkyně inhalovaly směs blínu, myrhy a vavřínu, což jim údajně umožnilo nahlížet do budoucnosti. Dým z něj prý umí navázat kontakt s mrtvými a duchaři ho používají při svých seancích dodnes.
  • Durman jako růžový slon

    Jako prokletý označovali lidé odpradávna i durman. Je to extrémně silný halucinogen. Pod jeho vlivem může mít člověk naprosto reálný pocit, že například mluví s mimozemšťanem nebo že vidí létat růžové slony. K léčbě ho může požít jen opravdový znalec (léčí se jím Parkinsonova choroba, chronický průjem, poruchy erekce…), protože i malé množství je velmi jedovaté. Mágové ho využívali k navození pocitů deliria, vidění a věštění. Paradoxně jej naopak ve středověku zneužívali mučitelé nevinných žen obviněných ze spojení se satanem. Horký odvar jim lili do krku a nešťastnice potom blábolily totální nesmysly a odsouhlasily cokoli – to vše bylo považováno za přiznání a spojení s ďáblem.
    Durman
    Autor: Profimedia.cz
  • Oměj je bolavá smrt

    Oměj
    Autor: Profimedia.cz
    Oměj je bylina, kterou nejednou využili traviči. Chtěli se třeba zbavit nepohodlných sousedů, někoho z rodiny… Je prudce jedovatý, musel se podle starých tradic trhat ve trojích rukavicích a i při míchání odvaru prý člověk nesměl mít vařečku v holé ruce. Ruka se namáčela do tenké sedliny, která vzniká na povrchu svařeného mléka. Jinak by prý jed mohl přejít do mágova (nebo travičova) těla. Rostlina se smí trhat v době, kdy měsíc roste, tedy jde do úplňku. Tajuplné zvěsti z minulosti tvrdí, že v noci, kdy je luna v novu, prý bylina není vůbec k nalezení…

Autor: Silvie Risová
Diskuse ke článku
.