Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 věcí, které vás probudí lépe, než káva

  • Jablka obsahují velké množství draslíku, který je nezbytný pro udržení optimální hladiny vody v těle, správný přenos v nervovém systému a zásobování mozku kyslíkem.
    16. září 2014 | 13:00

    Bez šálku kávy si většina z nás ráno nedokáže představit. Ale existuje spousta jiných věcí, které vás nakopnou stejně dobře, ne-li lépe. A většina z nich je mnohem zdravější, než káva. Hrnek hned po probuzení způsobuje následnou dehydrataci celého těla, které ztrácí svou energii. Nedostatek vody vede ke zpomaleným reakcím, unavenému odpoledni a umírání mozkových buněk. Zamyslete se nad tím a zkuste svůj ranní rituál změnit!

  • Jablko

    Autor: profimedia.cz
    Tajemství jablka bylo objeveno již v dávnověku. O jeho kvalitách věděli také naši předci, kteří ho pokládali za symbol regenerace a věčné svěžesti. Jablka zásobují tělo energií, mnoho výživných látek mají přímo ve slupce, například nenasycené tuky, vitamíny, minerály. Protože jsou jablka bohatá na vlákninu, mají blahodárný účinek na váš metabolismus. Obsahují také velké množství draslíku, který je nezbytný pro udržení správné hladiny vody v těle, správný přenos v nervovém systému, zásobování mozku kyslíkem a zachování funkčnosti ledvin a svalů. Navíc obsahují i sacharidy, které vaše tělo potřebuje, aby zůstalo aktivní.
  • Čokoláda

    Autor: Shutterstock
    Díky velkému obsahu sacharidů je hořká čokoláda ideálním zdrojem rychlé energie. Čokoláda s vysokým obsahem kakaa (víc než 70%) ale navíc obsahuje řadu antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. V malém množství se v hořké čokoládě vyskytuje také kofein. Hrnek dobré horké čokolády tak může být skvělou alternativou vaší ranní kávy. Kvalitní tmavá čokoláda nám kromě energie dodá i významné množství antioxidantů. Obsah flavonoidů v nepraženém kakau je dokonce 2x až 3x vyšší než v červeném vínu a zeleném čaji. V běžně dostupném kakaovém prášku je jich sice méně, ale zato jsou velmi stabilní a snadno vstřebatelné.
  • Světlo

    Autor: Shutterstock.com
    Podle odborníků je sluneční světlo nejlepším budíkem, který vás navíc vzbudí mnohem přirozeněji než nepříjemný zvuk zvonění na vašem telefonu. Světlo nastartuje v těle uvolňování endorfinů a popožene jej k lepšímu fungování. Vaše probouzení tak bude pozvolnější a celý den se budete cítit čilejší. 
  • Voda

    Autor: Shutterstock
    Možná si říkáte, jak by vás "obyčejná" voda mohla probudit. Věřte nám ale, že vás nejenže zaručeně probere a nastartuje vaše zažívání, ale navíc vám i dodá energii. A nezáleží na tom, zda bude studená, teplá, s citronem nebo bez. Vědecké výzkumy už dávno potvrdily blahodárný vliv tohoto zvyku na zdraví. Prakticky každý systém nebo funkce v těle totiž vodu potřebují k tomu, aby začaly pracovat. Pokud jste dehydratovaní, můžete se cítit pomalí a unavení.
  • Rozcvička

    Autor: profimedia.cz
    Pokud si svoji dávku zdravého pohybu dopřáváte večer, svůj zvyk změňte. Během cvičení se vám totiž do těla vyplavuje hormon kortizon, který negativně ovlivňuje spánek. Pokud ale začnete den ranní rozcvičkou, protáhnete tělo, nabudíte mysl a nabijete se energií na celý den.

Klíčová slova:  zdraví, káva, probuzení
Diskuse ke článku
.