Centrum pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Hradci Králové provedl průzkum pod vedením odborníka na výživu MUDr. Zdeňka Zadáka a ukázalo se, že až třetina Čechů nemá dostatek hořčíku v organismu.
Co ukázal výzkum
- Výzkumu se zúčastnilo 100 osob ve věku 17 – 84 let. Polovina podstoupila i laboratorní testy.
- Dotazník ukázal, že téměř 25% dotazovaných má pravděpodobný nedostatek hořčíku a 5% dokonce velmi pravděpodobný nedostatek. To znamená, že téměř každý třetí člověk u nás trpí nedostatkem hořčíku.
- Nedostatek hořčíku se týká všech věkových skupin, obzvláště náchylní jsou ale lidé ve věku 45 let a výše
- Nedostatek je způsoben nevhodnou a nevyváženou stravou bohatou na tuky a cukry a naopak chudou na hořčík.
- Podle Státního zdravotního ústavu Češi přijmou zhruba o 20% méně hořčíku, než je doporučená denní dávka.
Autor: Shutterstock.com
Málo hořčíku způsobuje:
- srdeční arytmii
- nedostatečné vylučování inzulínu
- svalové křeče
- bolesti hlavy
- únavu
- špatné soustředění
- zácpu
Zdroje hořčíku
- minerální vody (např. Magnesia)
- luštěniny
- čerstvá listová zelenina
- ořechy
- mořské ryby
- banány
„Denní příjem hořčíku by měl být 400-420 mg u mužů a těhotných nebo kojících žen. Ostatní ženy by pak měly přijímat okolo 300-320 mg hořčíku denně,“ doporučuje MUDr. Zdeněk Zadák. |
·