Úterý 5. listopadu 2024
Svátek slaví Miriam, zítra Liběna
Oblačno 9°C

Jezte luštěniny, zeleninu, ořechy a pijte minerálku! Třetina z nás trpí nedostatkem hořčíku.

31. října 2013 | 09:34
Prezentace klienta |

Mnoho lidí teď na podzim pociťuje chronickou únavu, nesoustředěnost, poruchy spánku nebo svalovou slabost. Příčiny těchto problémů mohou v některých případech souviset s nedostatkem hořčíku.

Centrum pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Hradci Králové provedl průzkum pod vedením odborníka na výživu MUDr. Zdeňka Zadáka a ukázalo se, že až třetina Čechů nemá dostatek hořčíku v organismu.

Co ukázal výzkum

  • Výzkumu se zúčastnilo 100 osob ve věku 17 – 84 let. Polovina podstoupila i laboratorní testy.
  • Dotazník ukázal, že téměř 25% dotazovaných má pravděpodobný nedostatek hořčíku a 5% dokonce velmi pravděpodobný nedostatek. To znamená, že téměř každý třetí člověk u nás trpí nedostatkem hořčíku. 
  • Nedostatek hořčíku se týká všech věkových skupin, obzvláště náchylní jsou ale lidé ve věku 45 let a výše
  • Nedostatek je způsoben nevhodnou a nevyváženou stravou bohatou na tuky a cukry a naopak chudou na hořčík.
  • Podle Státního zdravotního ústavu Češi přijmou zhruba o 20% méně hořčíku, než je doporučená denní dávka.

Autor: Shutterstock.com

Málo hořčíku způsobuje:

  • srdeční arytmii
  • nedostatečné vylučování inzulínu
  • svalové křeče
  • bolesti hlavy
  • únavu
  • špatné soustředění
  • zácpu

Zdroje hořčíku

  • minerální vody (např. Magnesia)
  • luštěniny
  • čerstvá listová zelenina
  • ořechy
  • mořské ryby
  • banány

„Denní příjem hořčíku by měl být 400-420 mg u mužů a těhotných nebo kojících žen. Ostatní ženy by pak měly přijímat okolo 300-320 mg hořčíku denně,“ doporučuje MUDr. Zdeněk Zadák.

 

 

·