Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chřipková epidemie se blíží: Uvařte si šípkový čaj

Natrhejte si šípek a uvařte léčivý šípkový čaj.
13. října 2013 | 08:00

Byt vystlaný zmuchlanými kapesníky, nos podobný kapajícímu kohoutku a hlava jak o střep. Anebo pořádná dávka vitamínů v šípkovém čaji? Je to na vás.

Venkovní teplota klesá níž a níž a to znamená, že chřipková epidemie je za dveřmi. Připravte se na ni a nasbírejte si červené plody šípků. Jsou doslova nabité zdravím. Obsahují vitamin C a A, B, najdete tu i fosfor a draslík a karoten.

Nezapomeňte rukavice

Šípkové keře najdete skoro všude, rostou především ve skupinách. Nejlépe se jim daří v zarostlých neprostupných koutech, kde jsou rostliny navzájem propletené, a tak se chrání. Na sběr se vydejte za slunného a suchého počasí a nezapomeňte se vyzbrojit pořádnými rukavicemi. A to nejen kvůli trnům.

...
Autor: Shutterstock

Jak sušit

Ke sběru se hodí červené ještě tvrdé plody. Opatrně z nich otrhejte stopky a kališní lístky. Pak si můžete vybrat, jestli je budete sušit celé, nebo nakrájené. Není chybou plody z prašných lokalit nejprve omýt vodou.  Na výběr máte i ve způsobu zpracování, tedy mezi sušením v troubě nebo sušičce.

V troubě vám k tomu bude stačit 60 °C. Když to bude víc, plody se snadno připálí a zhnědnou. Ani pomalejší sušení není dobré. Šípky snadno začnou plesnivět.

Do sklenice

Správně usušené šípky jsou oranžové a červené. Uložte je do čisté skleněné nádoby, která jde dobře uzavřít. Spotřebovat by se měly nejpozději do roka od usušení.

...
Autor: Shutterstock
Na šípkový čaj potřebujete:

šálek usušených šípků
10 šálků vody

Postup:

Šípky nasypte do vroucí vody. Čím víc šípků, tím silnější odvar. Povařte třicet minut a pak sceďte do konvice. Pijte horké.

Autor: toma