Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pomoc, zase opar! Co teď?

I s oparem lze úspěšně bojovat, musíte jen začít včas!
6. října 2013 | 08:00

Známe to skoro všichni - svědící místo na rtu nepříjemně signalizuje, že se vám brzy vytvoří opar v podobě tekutinou nalitého, bolestivého puchýřku. Pokud se ho chcete zbavit co nejrychleji, reagujte co nejdřív!

Opar patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekce, vyvolané virem Herpes simplex virus. Nejagresivněji se přenáší kontaktem s nakaženým jedincem, ale projevit se nemusí hned. Vir ve vašem těle v podstatě dříme a čeká na spouštěcí podnět. Tím bývá nejčastěji jiná infekce jako chřipka nebo nachlazení, stres, začátek menstruace nebo dokonce i přehnané slunění.

Využijte co máte po ruce

I s oparem lze úspěšně bojovat, musíte jen začít včas!
Autor: Shutterstock.com
Nejspolehlivější prevencí proti vzniku oparu je samozřejmě vyhýbat se stresorům, které by ho mohly aktivovat. Pokud už se ale objeví, zasáhněte co nejdřív. Čím můžete opar potřít, aby se puchýřek rychle vysušili a on přestal být infekční? Zkuste například:

  • Paradontol gel - je lékem na paradontózu a obsahuje extrakty a silice klinicky ověřené směsi 7 léčivých rostlin. Opar vysuší a současně tkáň desinfikuje.
  • Opar vysušuje i potření zubní pastou nebo tea tree olejíčkem. Čím dřív, tím lépe.
  • Pokud jste zaspali a puchýřek už je rozjetý a bolavý, sáhněte po jablečném nebo vinném octu. Urychlíte tak průběh infekce a rychleji se jej zbavíte.
  • Z vitamínů vám pomůže B12 jehož příjem v průběhu léčby výrazně zvyšte . Předávkování se nebojte, nevyužitou dávku tělo snadno vyloučí v moči. Také vitamín E je užitečným pomocníkem. Pro urychlení hojení a vyživení pokožky jej aplikujte z kapsle přímo na opar.

Připravte si tymiánový led

I s oparem lze úspěšně bojovat, musíte jen začít včas!
Autor: Shutterstock.com
Do čtvrtlitru vody přidejte 3 lžíce sušeného tymiánu, vařte je 5 minut, pak plotýnku vypněte a nechte 15 minut stát. Nakonec zceďte, nalijte odvar do nádobky na led a nechte zmrazit. Při prvním náznaku oparu na něm kostičku ledu podržte a počkejte až do roztátí. Toto opakujte asi 3x denně. Pokud trpíte na opary často, je výhodné si zmražené kostičky připravit do zásoby.

Autor: brig