Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kuriózní alergie: Můžou zaskočit i vás!

2. listopadu 2011 | 06:00

Víte o tom, že vaše zdraví můžou ohrozit na první pohled zcela nesmyslné věci? Třeba peníze, knoflíky, hodinky, spermie, poštovní známky nebo denní světlo?

Myslíte si, že alergie jsou hlavním tématem jara? Ani náhodou! Spousta lidí trpí různými druhy alergických rekcí, které nemají žádnou souvislost s pylem, kvetoucími stromy, trávou a podobně. Můžou být však stejně nebezpečné a ohrožující organizmus, někdy dokonce život.

Nepříjemné alergie na nás číhají prakticky všude. O těch v přírodě jsme se už zmínili výše. Řada lidí trpí potížemi i ze zvířecích chlupů, prachu, roztočů nebo některých druhů potravin. Alergická rýma například trápí až 40 procent populace.

Všichni alergici ale nemají to „štěstí“, že je sužuje některá z běžných alergií, na něž je vyrobeno mnoho účinných léků. Daleko hůře se léčí třeba prudké reakce těla na zmíněné spermie nebo na dokonce na denní světlo...

Známky
Autor: profimedia.cz
Alergie na poštovní známky

I podvědomé olíznutí poštovní známky může způsobit alergickou reakci. Skutečným původcem alergie je výtažek z rybích kostí, který se přidává do některých lepidel na známky. Tento problém řeší samolepicí známky.

Alergie na peníze

To vůbec není žert! Vzhledem k tomu, že některé mince obsahují nikl (například i eura), může se po kontaktu s nimi objevit alergická reakce. Projevuje se vyrážkami na konečcích prstů, loupáním kůže a prasklinkami.

Peníze
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Alergie na denní světlo

Těžkou alergií na denní světlo trpěla řadu let například manželka bývalého německého kancléře Helmuta Khola Hannelore(† 68). Nemohla vycházet ve dne z domu, žila prakticky v umělém, tmavém světě. Tohle vše, i bolesti, které její alergii doprovázely, ji nakonec přivedly až k sebevraždě. Stalo se to v roce 2001. Na podstatu této tajemné a zlé alergie lékaři ještě nepřišli a neumějí ji ani opravdu účinně léčit. Choroba je i jedním z hlavních dějových linií slavného filmu Ti druzí s Nicol Kidman v hlavní roli.

Alergie na mobil

Je to podobné, jako s penězi. Když je přístroj vyrobený ze slitiny některých kovů, také obsahuje alergen!

Sklenka alkoholu vás uvolní.
Autor: profimedia.cz
Alergie na alkohol

I alkohol může obsahovat problematické látky, například červené potravinářské barvivo – zejména v některých růžových vínech a v Campari.

Alergie na prezervativ

Tohle je také mimořádně nepříjemná věc. Když se pak ve vzácných případech spojí u jedné ženy alergie na sperma a zároveň na materiál, z něhož je vyroben prezervativ, musí při pohlavním styku spoléhat výhradně na metodu přerušované soulože. Pochva po kontaktu s gumou prezervativu silně svědí a pálí, žena cítí i velmi úporné řezavé bolesti v pochvě.

Alergie na spermie

Další poměrně kuriózní alergií je nesnášenlivost spermatu. Projevuje se velmi nepříjemným, až nesnesitelným pálením a svěděním během pohlavního styku. Sliznice zčervená, některé ženy mívají i bolesti v podbřišku, průjem a zvracení. Alergenem je bílkovina, kterou obsahuje mužský ejakulát. Řešením jsou v tomhle případě léky na tlumení alergické reakce a současně se doporučuje zabránit styku poševní sliznice se spermatem.

Spermie
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Alergie na práci

Zástupci americké akademie pro výzkum alergií, astmatu a imunologii tvrdí, že více než 15 procent lidí trpících astmatem si onemocnění přivodilo v zaměstnání. Důvod? Můžou totiž trpět alergií na práci. Astma i alergie jsou psychosomatická onemocnění. To znamená, že psychika zde hraje velmi důležitou roli. Když se k nevhodným pracovním podmínkám (například prašné prostředí) přidá i slabší psychika kvůli náročné práci, může podle odborníků skutečně vzniknout, v přeneseném smyslu, alergie na práci.

Přepracovanost se brzy projeví
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Alergie na hodinky nebo knoflíky

Když trpíte alergií na některý kov, jde nejčastěji o nikl, kobalt, chrom, ale i o zlato. V takových případech vám může způsobit zdravotní potíže i obyčejný knoflík na kalhotách, hodinky nebo kovová bižuterie. Alergie na kov se projevuje takzvaným kontaktním ekzémem (dermatitidou) v místě doteku pokožky s alergenem (například hodinky na zápěstí anebo náramek). Postižené místo svědí. Prevencí je alergen odstranit a nenosit!

Autor: Silvie Risová, Kbak