Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Časopis TEST prověřoval ústní vody: Stačí i levná!

4. března 2010 | 05:00

Přispívají k prevenci zubního kazu, omezují tvorbu plaku a udržují zdravé dásně. To se aspoň tvrdí v reklamách. Ovšem ne všechny ústní vody to dokážou. Časopis Test je prověřil ze všech stran a zjistil, že ze třinácti vod získaly dobré hodnocení jak za prevenci zubního kazu, tak za prevenci plaku a zánětu dásní pouze tři.

Test se zaměřil na obsah fluoridů a aktivních složek, které chrání před plakem a zánětem dásní. Vyhodnocení účinnosti se provádělo na základě stom atologických vědecky podložených poznatků. Nejdůležitějším kritériem při hodnocení testovaných výrobků byla prevence zubního kazu.

6 vod s nedostatkem fluoridů

Dobré hodnocení získaly vody Aquafresh 3 in 1, Dentalux (Lidl) a Meridol. Šest testovaných výrobků nemělo dostatečný obsah fluoridů, které jsou nejúčinnějšími bojovníky proti vzniku zubního kazu. Dokonce Odol Stoma Paradentol a Weleda neobsahují fluorid žádný, resp. pouze zanedbatelné množství. Jen velmi malé množství fluoridu bylo naměřeno v drahé ústní vodě Listerine.

Dobrá rada drahá

Zdají se vám některé ústní vody příliš drahé? Pozor na to. Nedívejte se na celkovou cenu, ale na cenu za jednu dávku doporučovanou výrobcem a také na objem. Zjistíte, že nejlevnější je ústní voda Dentalux z Lidlu (cena dávky 1,32 Kč). A i v testování prevence proti zubnímu kazu dopadla výborně. Hned za Dentaluxem následuje ústní voda Aquafresh 3 in 1 a zdánlivě drahá ústní voda Meridol.

Trik spočívá v dávkování

Zatímco u ústní vody Meridol stačí jako jedna dávka 10 ml (dávka vyjde na 3,88 Kč), u Colgate 15 ml (dávka za 8,40 Kč) a u Dentaluxu 20 ml (dávka za 1,32 Kč). Mnozí výrobci doporučují až 30 mililitrů. U Listerine, vody, která je známá z reklamy, se doporučuje dávkování 20 ml. Cena dávky se pohybuje od 5,60 Kč (z půllitrového balení) do 7,20 Kč (z 250 ml balení). Voda Colgate Plax Multi Protection (60 Kč za 250 ml) dokonce vyjde až na 8,40 Kč za jednu dávku. Je tak nejdražší ústní vodou z testu. Její účinky jsou ale pouze uspokojivé.

Je zbytečné používat ústní vodu?

Názor odborníka: Jana Benešová, dentální hygienistka „Není. Když nic jiného, ústní voda vám provoní a osvěží dech. Proto bych ji doporučovala používat i několikrát denně podle potřeby. A určitě ráno a večer po čištění zubů. A bude-li ještě obsahovat fluorid, pomáhá také předcházet zubnímu kazu.“

Název

Obsah balení (ml)

Obsah dávky (ml)

Cena (Kč)

Cena za dávku (Kč)

Hodnocení prevence zubního kazu Hodnocení prevence zubního plaku a zánětu dásní

Dentalux Mouthwash
(Lidl)

200 20 33 1,32 dobrá uspokojivá
Odol Classic 250 30 40 4,80 dobrá uspokojivá
Listerine Freshmint 250/500 20 90/140 7,20/5,60 dostatečná dobrá
Weleda 50 několik kapek 180 nedá se určit žádná nedostatečná

Hodnocení: Velmi dobrá – Dobrá – Uspokojivá – Dostatečná – Nedostatečná (Hodnocení »žádná« znamená, že produkt vůbec neobsahuje účinnou látku)

Kompletní test všech 13 testovaných ústních vod najdete v únorovém vydání časopisu TEST a na www.dtest.cz.

Autor: Iva Dvořáková