Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejčastější dotazy kolem chřipky

Fotografie
10. února 2010 | 14:15

Jaké jsou mýty a polopravdy kolem nejrozšířenější nemoci na světě? Podívejte se!

  1. Jaké  jsou příznaky chřipky?

Chřipka začíná zpravidla náhle vysokou horečkou (38 až 40 °C). Vzestup teploty obvykle provází zimnice a třesavka. Přidávají  se silné bolesti hlavy. Ty mohou být spojeny i se světloplachostí  a ztuhlostí šíje. Časté jsou bolesti kloubů, svalů, očí, zad a nohou. To vše je spojeno s výraznou únavou. Dalším možným příznakem je nevolnost, někdy zvracení, průjem nebo zácpa či nechutenství.

Během dalších jednoho až dvou dnů nastupují již  klasické příznaky z postižení dýchacích cest. Je to rýma, bolest a pálení v hrdle, suchý dráždivý kašel. Ten se postupem času zvlhčuje a mění v produktivní hlenovitý kašel.

2. S jakým onemocněním ji lidé nejčastěji zaměňují?

Chřipka je nejčastěji zaměňována s různými projevy nachlazení jako je rýma, pálení, škrábání v nosohltanu, bolesti v krku, chrapot až ztráta hlasu, kašel, mírné zvýšení tělesné teploty, přecitlivělost k chladu, pocit celkové nevůle a podobné projevy akutního zánětu převážně horních cest dýchacích.

3. Jaký  je obvyklý průběh chřipkového onemocnění  a jak dlouho trvá, než dojde k úplnému uzdravení?

U nekomplikované chřipky teploty, únava, bolest hlavy a svalů  obvykle vymizí během tří nebo čtyř dnů. Rýma a kašel pak trvají zhruba týden až deset dnů. Zvýšená únavnost a slabost se mohou v různé míře objevovat ještě měsíc po onemocnění.

U chřipky komplikované např. zápalem plic nebo zhoršením nějaké  již dříve přítomné chronické nemoci může být průběh různě dlouhý podle individuální situace.

4. Jak chřipku efektivně léčit, aby došlo k uzdravení v co nejkratší době?

„Dosud byl u nekomplikované chřipky nejefektivnější léčbou klid na lůžku a podpůrná léčba (proti horečce, bolestem, kašli, ucpanému nosu, apod.). Dnes se k tomu ještě přidala možnost zkrátit průběh chřipky moderními léky jako je Tamiflu nebo Relenza, pokud jsou podány včas.“, tvrdí MUDr. Miloslav Kršiak, přednosta Ústavu farmakologie a profesor 3. Lékařské fakulty UK.

Dalším osvědčeným lékem je i Acylpyrin, obzvláště jeho rozpustná forma. „Rozpustný má rychlejší nástup účinku, protože se tablety nemusí rozpadat a rozpouštět se až v žaludku. Zároveň je připraven v roztoku, který reguluje pH a tudíž zlepšuje snášenlivost léku. V případě například Acylpyrinu + C výrobce dodal ještě vitamin, který zvyšuje imunitu organismu.“, dodává Prof. Kršiak.

5. Je rozdíl v léčbě chřipky u dospělého a u dětí?

U nekomplikované chřipky se léčba u dospělého a u dětí  příliš neliší s jednou důležitou výjimkou: děti nesmějí dostávat kyselinu acetylsalicylovou (místo ní je možný paracetamol nebo ibuprofen). U dětí, zejména malých, je navíc vhodná emoční podpora.

6. Nejúčinnějším preventivním opatřením proti chřipce je očkování. Kde se mohu nechat naočkovat a kdy je nejlepší čas?

U svého praktického lékaře, nejlepší čas je říjen až polovina prosince, nejlépe 40.-46.týden. Dostatečné protilátky se mohou vytvořit už asi za 2 týdny, takže při pozdějším nástupu epidemie může být vhodné očkování i později, např. v lednu. Na takové očkování se můžeme spolehnout po celou sezóny.

7. Jaké  jsou nejrizikovější skupiny a proč?

Obvykle malé děti, staří lidé, osoby s chronickými respiračními, kardiovaskulárními nebo metabolickými onemocněními.

8. Které léky, nejlepší na běžnou chřipku, si můžu pořídit bez předpisu?

„Antipyretika-analgetika (obsahující např. kyselinu acetylsalicylovou – tu však ne u dětí!, paracetamol, ibuprofen), přípravky usnadňující odkašlávání, zmírňující pocit ucpaného nosu. Dnes jsou v lékárnách desítky volně prodejných (tj. bez receptu) přípravků v nejrůznějších lékových formách. Některé nové lékové formy, např. rozpustné přípravky pro přípravu horkých nápojů mívají rychlejší nástup účinku, případně vyšší účinek. Při výběru volně prodejných přípravků na mírnění různých průvodních příznaků chřipky (nebo při  nachlazení) nejlépe poradí lékárníci/ce.

Pokud se týká snášenlivosti a různých omezení, je třeba se řídit příbalovou informací, radou lékaře, lékárníka.

Lidé  také v chřipkových epidemiích užívají vitamíny (např. vitamin C), u nichž se předpokládá určitý podpůrný efekt.“, uvádí MUDr. Kršiak.

Ideálním přípravkem, který splňuje všechny tyto podmínky je Acylpyrin+C. Acylpyrin + C se řadí mezi analgetika a antipyretika. V rozpustné formě navíc urychluje svůj účinek o čas, který potřebuje tableta na rozpuštění v trávicím ústrojí a vitamin C podporuje imunitní systém organizmu. Jeho účinná látka - kyselina acetylsalicylová - tlumí jako analgetikum lehké a střední bolesti hlavy, krku, nosních dutin, zubů, kloubů, svalů či bolesti při menstruaci a coby antipyretikum snižuje zvýšenou teplotu.

Autor: jet