Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zvládli byste tuto první pomoc?

7. února 2010 | 05:00

Každému se může stát, že bude svědkem nebo účastníkem dopravní nehody, při níž někdo bude potřebovat první pomoc. Víte, jak postupovat při jejím poskytování?

Nedělní Blesk ve spolupráci s Bořkem Bulíčkem, záchranářem z Trans.Hospitalu, připravil stručný návod, jak to zvládnout.

Je třeba zajistit místo nehody tak, aby i za vámi jedoucí řidiči viděli, že se něco stalo. Zapnout výstražná světla, umístit trojúhelník do dostatečné vzdálenosti za vozidlo atp. Pak je třeba zajistit základní životní funkce zraněných a přivolat záchranku, nejlépe přes číslo 155, případně 112. Operátorka na lince vám poradí, jak postupovat dál. Pokud máte podezření na zranění páteře, se zraněným byste neměli hýbat. Když u zraněného nezjistíte tep nebo je nebezpečí či se přes něj třeba nemůžete dostat k dalším zraněným, pokuste se zraněného vždy dostat ven z vozidla. Důležité je zraněného za každých okolností udržovat v teple, aby tělo neztrácelo energii. Vždy mějte v autě deku nebo nejlépe izotermickou fólii.

1. Po vytažení zraněného z vozidla jej uložte na záda na podložku. Zkontrolujte dech a tep. Jako hřejivá podložka jsou skvělé fólie z izotermického materiálu, koupíte ji za 40 korun. Pokud je oboustranná jako ta naše, položte ji stříbrnou stranou nahoru – tak bude zraněného hřát.

První pomoc krok za krokem
Autor: David Malík

2. Zraněného chyťte za hlavu tak, že vaše prsty jsou pod jeho temenem a palci mu držíte bradu. Jednoduchým pohybem vzad hlavu zakloníte a palci otevřete ústa. Vždy používejte gumové rukavice – ochrání vás před infekcemi atp.

První pomoc krok za krokem
Autor: David Malík

3. Je důležité zkontrolovat průchodnost dýchacích cest, obzvlášť pokud zraněný zvrací nebo krvácí z úst. Hlavu mu otočte na bok a ústní dutinu vyčistěte.

První pomoc krok za krokem
Autor: David Malík

4. Ještě jednou zkontrolujte dech a tep. Dech zjistíte nejsnadněji poslechem. Pokud zraněný nedýchá, přejděte k umělému dýchání. Jednou rukou mu stiskněte nos a přes k tomu určenou roušku (najdete ji v autolékárničce) vdechujte vzduch. Tep zjistíte nejlépe na krční tepně. Vždy ho ale hledejte prsty, ne palcem! V palci totiž snáze můžete cítit svůj tep, nikoliv zraněného.

První pomoc krok za krokem
Autor: David Malík

První pomoc krok za krokem
Autor: David Malík

5. Pokud tep nenahmatáte, přistupte k nepřímé masáži srdce. Tu je nejlepší provádět na holém těle. Pokud to není možné, provádějte ji přes oblečení. Prsty nahmatejte místo, kde se sbíhají žebra a začíná hrudní kost. Přiložte dva prsty směrem ke krku a těsně za ně přiložte dlaň. Druhou ruku přiložte na ni a můžete začít. Stlačení by mělo být do hloubky asi 5 cm a rytmus 100 stlačení za minutu. Střídání by mělo být asi dva vdechy ku třiceti stlačením. Oživování provádějte do příjezdu lékařů nebo do svého úplného vyčerpání.

První pomoc krok za krokem
Autor: David Malík

6. Pokud má zraněný zajištěny základní životní funkce a je při vědomí, uveďte jej do stabilizované polohy. Položte ho na pravý bok, pravou ruku položte rovně před něj, levou skrčte pod obličej. Pravou nohu nechte nataženou, levou skrčte do pravého úhlu. Zraněného nepřestávejte pravidelně kontrolovat.

První pomoc krok za krokem
Autor: David Malík

Autor: Jana Chmelíková
Klíčová slova: první pomoc
Diskuse ke článku
.