Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kompletní průvodce očkováním

4. února 2010 | 23:30

Ztrácíte přehled o tom, které očkování vaše dítě už má a které ho ještě čeká? A kdy je vlastně dobré se nechat očkovat proti chřipce nebo klíšťové encefalitidě? Co vám uhradí pojišťovna a kde naopak hrábnete do peněženky sami?

Blesk pro vás zpracoval kompletního průvodce očkováním.

Plošné očkování dětí u nás funguje více než 50 let. Povinnost nechat dítě očkovat za svou historii s určitostí zachránila tisíce životů. Existují tzv. doporučená očkování a nepovinná očkování, kde je rozhodnutí čistě na vás. Ale například očkování proti tetanu, tuberkulóze, záškrtu nebo dětské obrně je ze zákona povinné. Dítě, které není řádně očkováno, dokonce nesmí být přijato do jeslí nebo do školky!

Povinné očkování

Do dvaceti let věku je takových očkování až 14 (podle roku narození dítěte), přitom počet nemocí, proti kterým se očkuje, je 10. Většina očkování totiž probíhá ve více dávkách s odstupem několika měsíců až let. Kategorie povinné očkování ovšem znamená, že je za vás plně hradí stát.

Doporučené očkování

Ministerstvo zdravotnictví kromě povinných očkování uvádí také dvě doporučená očkování.

1. proti rotavirům, které u kojenců způsobují bolesti bříška s průjmy.

2. prevence karcinomu (rakoviny děložního čípku) spojené s papilomavirem (který způsobuje genitální bradavice) pro děvčata zhruba od 9 let. Očkovat se mohou i chlapci, protože vakcína chrání proti genitálním bradavicím i je. Cena očkování je kolem 10 tisíc. Na úhradě se podílí pojišťovna, kolik, to se musíte zeptat u té své.

Nepovinné očkování

To je každé další očkování, které je na trhu. Například proti pneumokokovi a proti tuberkulóze. Všechny si částečně musíte hradit sami (vyjma kojenců narozených po 1. 8. 2009, kterým pneumokokovou vakcínu hradí zdravotní pojišťovny). Očkování proti žloutence a meningokokovému zánětu mozku vás bude stát okolo tisícovky, proti klíšťovému zánětu mozku, chřipce a TBC několik set korun. Celkově od pojišťoven na tzv. nepovinné očkování dostanete jen něco kolem 300 Kč.

Reakce na vakcíny

■ Po očkování byste měli alespoň deset minut zůstat sedět, a to pod dohledem lékaře nebo sestry.

■ Celý den pak neprovádějte nic fyzicky náročného.

■ Kolem vpichu se může objevit zarudnutí a svědění. Vzácně může vaše tělo zareagovat i teplotou, únavou, bolestí svalů a kloubů a nevolností. Přitom u některých očkování (např. proti spalničkám) se může reakce dostavit až za 10 dnů.


Jak očkování funguje

Očkování v našem těle napodobuje situaci, jako kdyby došlo k nákaze nemocí. Očkovací látky obsahují totiž složku získanou z původce onemocnění, která se nazývá antigen. Ten pak povzbuzuje imunitní systém k tvorbě ochranné protilátky.

 


 

Cesta do zahraničí: Jakou injekci?

Samostatnou kapitolou v očkování je příprava na cestu zvláště do tropů a subtropů. Nestačí si na ně vzpomenout pár dní před odjezdem, ale lékaři doporučují již tři měsíce předem navštívit odborníka na cestovní medicínu a konzultovat nejen očkování, ale i svůj aktuální zdravotní stav.

■ Termín tři měsíce před odjezdem umožní posoudit zdravotní stav, vyléčit některá onemocnění, popř. provést potřebná vyšetření.

■ U chronických onemocnění je třeba zrevidovat a upravit léčení, stanovit účelná očkování a určit intervaly mezi nimi.

■ V úvahu se bere délka pobytu, epidemiologická situace v zemi, místa pobytu, věk, zdravotní stav a požadavky cestovatele.

■ Do některých zemí jsou očkování povinná. Jedná se o žlutou zimnici a meningokokovou meningitidu – očkování proti nim je třeba zaznamenat do mezinárodního očkovacího průkazu.

■ V případě, že tato očkování nelze uskutečnit ze zdravotního důvodu, vystaví lékař certifikát o kontraindikaci očkování.

Cesta do zahraničí: Jakou injekci?
Autor: Zdroj www.ockovani-zahranici.cz

Jste chráněni proti tetanu?

Toto očkování by každý z nás měl opakovat každých 10 až 15 let. Pamatujete si, kdy jste na něm byli naposledy? Podívejte se do očkovacího průkazu nebo u svého ošetřujícího lékaře do karty. Tady jsou důvody, proč na něj rozhodně nezapomenout:

■ Tetanus neboli strnutí šíje je až smrtelné onemocnění. Způsobuje ho bakterie Clostridium tetani, žijící v hnojené půdě, v trávicí soustavě živočichů, ale i na kůži člověka – do těla se dostane při poranění a rychle se množí.

■ Riziko nákazy je velké.

■ Mezi příznaky tetanu patří velké křeče a ztráta koordinace svalových pohybů.

■ Smrt nastává v důsledku zástavy srdce, anebo udušením kvůli kolapsu dýchacího systému. Dá se odvrátit antibiotiky nebo sérem.

■ Cena vakcíny cca 400 Kč.

Zaplatí rodiče spory lékařů a ministerstva?

Už od prvního ledna by měly děti dostávat očkování proti pneumokokovi zdarma. Bohužel ve skutečnosti to je jinak. Lékaři v 16 okresech očkování pozastavili. A důvod? Spory o to, kdo bude vakcínu platit… Důsledkem může být to, že platit budou muset nakonec rodiče.

Spory vznikly hlavně kvůli systému úhrady vakcíny. Lékař objedná vakcínu od dodavatele na sebe a do 60 dnů ji musí zaplatit. Mezitím by měla dorazit platba od zdravotní pojišťovny pacienta, kterému je vakcína určena. Pojišťovny ale nezřídka nedodržují stanovených 30 dnů, které na platbu mají, a lékaři do vakcíny tedy na určitou dobu investují své vlastní peníze – a nejde o malé částky. „Spousta kolegů se bojí finančních problémů,“ upozornila místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová. „Běžně má pediatr v menším městě asi 50 malých pacientů, které by měl naočkovat. Každá dávka stojí 1000 Kč a jsou zapotřebí čtyři. Mluvíme tedy o 200 000 Kč, které dá doktor ze své kapsy, pokud mu pojišťovny včas nezaplatí,“ říkají lékaři.

Lékařům kromě podle nich chybného systému placení vakcín vadí i to, jak je vakcinace omezena vzhledem k věku dítěte. Pojišťovny proplatí očkování jen dětem narozeným po 1. 8. 2009, a to ve třech až pěti měsících, poslední dávku ale musí dostat nejpozději v sedmi měsících. „Co mám ale maminkám říct, když má dítě třeba jen banální rýmu a očkovat ho nesmím? Nemůže se vejít do povoleného věku, a tak už si musí vakcínu platit sama,“ rozhořčeně dodala jedna z lékařek, Parvine Gricová. „Maminky omezení nezajímají a budou to dávat za vinu lékařům. Očkujeme, přestože s ministerstvem nesouhlasíme, ale nechceme aby dítě prošvihlo šanci na úhradu státem. Přitom se proti pneu mokokovi dá očkovat až do dvou let věku,“ svěřují se lékaři.

Podle ministerstva doktoři své peníze od pojišťovny dostanou dřív, než u distributora objednávku zaplatí. Lékaři ale nemají v ruce žádný písemný doklad o tom, že se k tomu pojišťovny zavazují. Naštvaní pediatři proto organizují petici a žádají ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou o nápravu.

Co pneumokok způsobuje:

● Zápal plic
● Angínu
● Zánět středního ucha
● Zánět vedlejších nosních dutin
● Otravu krve
● Pneumokokovou meningitidu (zápal mozkových blan) – může způsobit ohluchnutí

489870:gallery:true:true

Kdo injekce dostane?

Očkování proti pneumokokům je sice od ledna zdarma, ale dítě musí splňovat několik podmínek:

● dítě se narodilo po 1. srpnu 2009

● očkování se zahájí mezi 3. a 5. měsícem dítěte a do sedmého měsíce musí dostat všechny tři dávky (dávky se očkují přibližně po měsíci)

● dítě musí být zdravé (i banální nemoc může očkování oddálit)

Autor: Jitka Pekařová