Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

8 rad, jak dobře spát

Poradíme, jak dosáhnout maximálního nočního odpočinku.
15. listopadu 2009 | 05:00

Bolest hlavy či jiné problémy se čas od času dají zaspat a ráno je zase dobře.  Spánek je, dá se říct, velký lékař. Jenže co když nechce večer přijít? Co udělat proto, aby spánek byl ozdravný, léčivý, posilující a udržel nás v dobré kondici?

Blesk přináší osm rad, jak dosáhnout maximálního nočního odpočinku.

Jezte dvě hodiny před spaním

Je důležité nenacpat se těsně předtím, než půjdete spát. Těžko v žaludku vás bude nutit převalovat se na posteli a dlouho čekat na spásný spánek.
Večer už se také vyhněte jídlům mastným a sladkým.

Nesportujte večer

Je důležité, abyste nesportovali pozdě večer. Pohyb oddaluje spánek. Fyzická aktivita totiž zvyšuje teplotu těla a rozhodí i nastavení vašeho biologického rytmu. A tak spánek nepřichází a nepřichází...

Změňte postel

Každých deset let byste měli obměňovat postele, na nichž spíte. Přinejmenším vyměnit matrace. Ty byste také měli vždy po třech měsících obrátit na druhou stranu, aby se nedeformovaly tíhou vašeho těla.

Spánek hned po vaně

Podle některých studií se mnohem lépe usíná, pokud jde člověk spát okamžitě po relaxaci v horké vaně. Spánek je po takovém rituálu navíc hlubší a kvalitnější.

Nepřispávejte si o víkendu

Víkendovým přispáváním se naruší spánkový cyklus a ve všedních dnech se potom hůř usíná a vstává. Choďte proto z víkendové zábavy v rozumný čas a vstávejte o víkendu stejně jako ve všední den.

Zakryjte si budík

Asi každý se setkal s tím, že se snažil usnout, ale vůbec to nešlo. Člověk pak sleduje hodiny na budíku a stresuje se, že se mu krátí čas na spánek. Otočte proto budík tak, abyste neviděli čas.

Do postele unavení

Jít spát unavený zní logicky. Jenže mnoho lidí vleze do postele podle hodin. Když nemohou usnout, stresují se a spánek oddalují. Pokud neusnete do 20 minut, je dobré vstát a dělat nějakou činnost, při které se dostaví únava.

Pomilujte se

Je známo, že většina mužů usne jako pařez hned po prvním »čísle «. Když se však žena bude snažit a uspokojí muže hned dvakrát, nebo dokonce třikrát po sobě, zaručeně pak po vyčerpávajícím výkonu usnou oba dva.

Autor: zp