Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bolí vás hlava? Zkontrolujte si podprsenku!

Lucie Hadašová ráda předvádí drahé spodní prádlo
5. října 2009 | 06:47

Trpíte často bolestmi hlavy, nebo zad? Vězte, dámy, že to klidně může mít na svědomí podprsenka. Lékaři varují: Mnoho žen si totiž neumí zvolit správný typ a střih a škodí tak svému zdraví.

Už jenom o číslo menší velikost podprsenky vám může způsobit velké problémy. Blesk vám radí, jak zvolit správný typ a čeho se vyvarovat:

1. Je důležitá?
• Podprsenka je velmi důležitá součást prádla. Pokud je vám malá, tělo je pod stálým tlakem, ramínka i kostice se zařezávají. Na kůži jsou patrné oděrky, červené skvrny. Přidávají se bolesti hlavy nebo zad.

2. Jak poznám, že jsem si vybrala špatnou?
• Že vám podprsenka přesně padne, poznáte nejlépe tak, že ji vůbec ani necítíte. Nic vás neškrtí ani se nezařezává.

3. Můžu v ní spát?
• Na noc ji sundávejte. Svaly i tkáň se musí zregenerovat a odpočinout si. Jinak může dojít k otokům a bolesti prsou.

4. Může těsná podprsenka způsobit rakovinu prsu?
• Není dokázáno, že těsná nebo malá podprsenka může způsobovat rakovinu prsou.

5. Jak si vybrat tu správnou?
• Velikost podprsenky určují dvě čísla: objem hrudníku a velikost košíčků. Ve specializovaných obchodech s prádlem vám ochotně poradí vyškolené prodavačky.

6. Je škodlivé nenosit podprsenku?
• Podprsenku nemusí nosit ženy, které mají malá prsa. Při větších vnadách je nutná. Jinak se prsa prověsí a ztratí tvar už v mladém věku.

7. Mám nosit podprsenku i při sportu?
• Při sportování doporučují lékaři nosit podprsenku. Jinak se prsa časem vyvěsí, tkáň povolí. Navíc při větších prsou, jsou-li »navolno«, je například běh velmi nepříjemný a někdy i bolestivý. Při pohybových aktivitách je dobré nosit sportovní podprsenku. Krajka a satén se mohou zařezávat do kůže a také nesají tolik pot.

8. Ušetřím, koupím-li si podprsenku na tržišti?
• V prvním momentě ano, ale počítejte s tím, že materiál, střih a zpracování není kvalitní. Po pár vyprání prádlo ztratí tvar, košíčky se promáčknou, kostice vylézají, ramínka se utrhnou a barva zšedne.

9. Proč nejsou obě prsa stejná?
• Je to stejně jako s ušima nebo nohama. Příroda nevytváří nic podle forem. Ani muži nemají varlata stejné velikosti.

10. Může dojít ke zvětšení prsou, když použijeme speciální krém?
• Bohužel ne. Ale můžete si pomoci jinak: masážemi, cvičením. Prsa se zpevní a tím i trochu zvětší.

Balconettová, nebo bezešvá?

Sportovní – je ideální na všechny pohybové aktivity. Pevně drží váhu ňader díky elastickému materiálu. Nenechá prsa »vypadnout«, protože má silná ramínka a širokou zadní část.

Balconettová – má vyztužené tzv. poloviční košíčky, které zdvihnou a vytvarují ty správné obliny do výstřihu. Aby byl dekolt co největší, ramínka podprsenky jsou posazena daleko od sebe.

Bezešvá – může ale nemusí být vyztužená. Je ideální pod přiléhavé oblečení. Vyhovovat bude těm ženám, které si nelibují ve zdobnosti krajek, ale mají rády jednoduchost a dokonalé zpracování.

Push up – vyztužená podprsenka, která může mít vloženy i odnímatelné vycpávky. Má za úkol opticky zvětšovat prsa a posunovat je směrem k sobě, aby se vytvořil svůdný žlábek.

Sexy – jde většinou o velmi nazdobený model. Letí barevná krajka a hadí či tygří vzory. Prsa tvaruje a přidává jim díky výztuži a kosticím na objemu. Na denní nošení není moc vhodná. Zato na romantickou večeři, která pokračuje v soukromí až k intimnostem je ideální.

Jednoduchá – podprsenka bez výztuže a vycpávek je vhodná pro mladé dívky s pevnými středně velkými prsy, které nepotřebují nic kamuflovat.

XXXXL – nevejdete se do tabulek výrobců podprsenek? I tak můžete nosit krásné a kvalitní prádlo. Například Grandine nabízí podprsenky na míru do neomezeného obvodu a košíčků až N (velikost 15).

Autor: INT, han, ida