Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obezita - nebezpečí pro naše srdce

Tyto dámy mají určitě dvojitou kopii 'tloustnoucího' genu.
18. září 2009 | 20:05

Obezita je dalším z tzv. ovlivnitelných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění. V České republice nemá svou optimální tělesnou hmotnost (je tedy v pásmu nadváhy nebo dokonce obezity) více než polovina z nás (www.obesitas.cz).

Obezita přitom není pouze „mít nějaké to kilo navíc“, ale je spojena s vyšším rizikem vzniku již zmiňovaných srdečně-cévních onemocnění, dále cukrovky, onemocnění pohybového aparátu, některých typů rakoviny nebo například psychických problémů.

Obezita vzniká, pokud je příjem energie vyšší než příjem. Nadbytek energie se pak v těle hromadí formou nadměrného množství tuku.

Jak poznáme obezitu?

a) Jedním z používaných způsobů jak zjistit, zda je naše tělesná hmotnost v normě, je výpočet BMI - indexu tělesné hmotnosti (z anglického Body Mass Index). Základ jeho výpočtu tvoří výška a váha a jednoduše se spočítá podle vzorečku: tělesná hmotnost (kg) / výška (m)2

Do jaké skupiny patříte Vy?

BMI kategorie
16 - 19,9 podváha
20 - 24,9 norma
25 - 29,9 nadváha
30 - 39,9 obezita
40 a více těžká obezita

b) K BMI je vhodné ještě hodnotit obvod pasu (přes pupík). Ten by u žen neměl přesáhnout 80 cm a u mužů 94 cm.

Podle toho, kde se nám nadměrné množství tuku ukládá, rozlišujeme dva typy obezity:

1. Typ hruška (gynoidní neboli také ženský)

• je charakteristický hromaděním tuku v oblasti hýždí, stehen a boků a vyskytuje se častěji u žen před příchodem menopauzy (i když to není pravidlem).

2. Typ jablko (androidní nebo také mužský)

• nadměrné množství tuku se hromadí v oblasti břicha a hrudníku. Tento typ obezity se vyskytuje často u mužů a u žen, u nichž probíhají hormonální změny související se menopauzou.

Z hlediska rizik dalších zdravotních komplikací spojených s obezitou (včetně rizik srdečně-cévních) je typ jablko daleko nebezpečnější. Zvýšené riziko přitom můžete jednoduše poznat měřením obvodu pasu.

Jak je možné obezitu léčit?

Základem léčby obezity je úprava životosprávy (tedy stravování a pohybových aktivit) – tato část závisí spíše na nás, našem rozhodnutí a odpovědnosti, než na lékařích. V případě, že samotná úprava životosprávy není dostatečně úspěšná, může lékař předepsat léky. Ty však nejsou vhodné pro každého, a proto jejich předepsání patří výhradně do rukou lékaře. U vyšších a vysokých stupňů obezity (BMI nad 35), které jsou provázeny dalšími zdravotními komplikacemi, je možná také léčba chirurgická (nejčastěji podvázání/bandáž žaludku). Doporučení tohoto výkonu ale musí předcházet nejen konzultace s obezitologem či chirurgem, ale také psychologem.

Jaké jsou důležité zásady při hubnutí?

1. Jíst pravidelně 4–5krát denně v menších porcích.

2. Udržovat pravidelný pitný režim (nejméně 2–3 litry neslazených tekutin denně).

3. Dbát na to, aby strava byla co nejpestřejší.

4. Omezit jednoduché cukry (cukr, sladkosti, cukrovinky apod.) a tuky (hlavně ty živočišného původu - máslo, sádlo, škvarky, slaninu, uzeniny), včetně těch skrytých, jako jsou např. tučné maso, smetanové mléčné výrobky aj. Ale pozor! To neznamená tuky zcela vyloučit (tvořit by měly i při hubnutí cca 1/3 doporučeného denního příjmu energie).

5. Zařazovat do své stravy potraviny bohaté na vlákninu (ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, luštěniny).

6. Nehubnout rychle – optimální týdenní úbytek je 0,5 kg, maximálně 1 kg za týden. Při větším úbytku hmotnosti dochází velmi často k jo-jo efektu.

7. Zařadit pravidelně (nejlépe každý den alespoň 30 minut) pohybovou aktivitu.

8. Nenechat stres, aby ovlivňoval Váš jídelníček.

S hubnutím Vám může pomoci také program Hoďte se do formy, který vytvoří osobní plán pro zdravé hubnutí a formování postavy ušitý na míru. Jedná se o první komplexní plán, který zahrnuje jak úpravu stravovacích zvyklostí, tak doporučení vhodných pohybových aktivit. Na základě registrace, zadání třídenního jídelníčku, běžné pohybové aktivity (ať už nějakou máte či nikoli) a zvoleného cíle program (hubnutí, udržení váhy nebo zvýšení svalového objemu) doporučí ideální energetický příjem, rozložení základních živin (bílkovin, tuků, sacharidů), nabídne vzorový jídelníček a doporučí vhodné pohybové aktivity.

Poradit se též můžete s odborníky ze společnosti STOB, která mimo jiné organizuje např. kurzy hubnutí pod vedením odborníků po celé České republice (www.stob.cz).

Připraveno ve spolupráci s bezplatnou Informační linkou Flora 800 175 324

Autor: Věra Králová, lena
Diskuse ke článku
.
Související články