Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakovina slinivky je zabiják - přežije jen 1% lidí

16. září 2009 | 15:05

Rakovina slinivky břišní - nejsmrtelnější nemoc - v Česku zabije ročně dva tisíce lidí. Svůj boj s ní prohrál Patrick Swayze (†57) a řada dalších slavných lidí.

Rakovina slinivky patří k nejzákeřnějším nemocem. Šance na přežití je méně než pět procent, pět let po vyslovení diagnózy přežívá pouze jedno procento.

Jedním z důvodů je možná i to, že tato rakovina bývá v počátečních stadiích, kdy by jí ještě bylo možné úspěšně léčit, jen stěží diagnostikovatelná. Příznaky jako je bolest břicha, nechutenství, průjmy nebo ztráta hmotnosti, většina nemocných přechází bez povšimnutí. Při jejich zhoršení už je však na léčbu příliš pozdě.

Celosvětově každým rok přibývá okolo 460 000 nových případů. V Česku jde téměř o 2 000 případů ročně. Podle posledních statistik Českého statistického úřadu zemřelo u nás v roce 2007 na tuto nemoc 1 781 lidí, z toho 897 mužů a 884 žen.

Počátkem tohoto týdne jí po těžkém a statečném boji, který trval dvacet měsíců, podlehl i americký herec Patrick Swayze.

Čtěte také:

Seznamte se se slinivkou

Slinivka břišní neboli pankreas je největší sekreční žlázou lidského organismu. Jedná se o bohatě prokrvenou žlázu ve tvaru rohlíku o velikosti cca 15 centimetrů, která je uložena za žaludkem před páteří. Její podíl na procesu trávení je klíčový. Produkuje celou řadu důležitých hormonů, bez nichž by naše tělo nebylo schopné přijatou potravu strávit. Nejznámějším pankreatickým hormonem je inzulin, dále glukagon, somatostatin a další.

Slinivka a její nejčastější nemoci
Autor: Sobotkův atlas anatomie člověka (GRADA), Atlas lidského těla (UNIVERSUM)

Více ohroženi jsou muži

Rakovinou slinivky obvykle neonemocní lidé mladší pětačtyřiceti let, jedinou výjimku tvoří lidé s dědičnou zátěží. Dědičnost totiž zvyšuje riziko karcinomu slinivky padesátinásobně. Další ohroženou skupinou jsou pacienti, kteří mají cukrovku již více než pět let a samozřejmě kuřáci a alkoholici. Chronický zánět pankreatu zvyšuje riziko rakoviny šestadvacetkrát - zhoubné onemocnění slinivky postihne zhruba čtyři procenta pacientů s chronickým zánětem. Muži trpí nádorem slinivky o něco častěji než ženy.

Léčba rakoviny slinivky břišní

Léčba rakoviny slinivky břišní je vzhledem ke skutečnosti, že bývá pozdě diagnostikována, velmi obtížná. Hodně také záleží na tom, jaká část slinivky je rakovinou postižena. Podle toho se také odvíjí terapie, která však závisí na velikosti nádoru a jeho prorůstání do okolních tkání. Nejúčinější je samozřejmě operace, při níž dojde k chirurgickému odstranění postižené části slinivky, dále chemoterapie a radioterapie. Největší šanci na úspěšnou léčbu mají pacienti s tumorem do velikosti tří centimetrů. Na ty se však většinou přijde spíš náhodou při jiném vyšetření.

Prevencí je zdravý život

Bylo zjištěno, že v 70 procentech případů by se dalo vzniku rakoviny zabránit změnou způsobu života. Důležitým rizikovým faktorem je nevhodná strava. Riziko rakoviny slinivky se podle vědeckých výzkumů každodenní konzumací 200 gramů čerstvé zeleniny nebo ovoce snižuje až o třicet procent. Vhodné jsou zejména citrusové plody. Další studie prokázaly, že na vzniku chronické pankreatitidy, má zásadní podíl konzumace alkoholu. Pokud totiž člověk konzumuje větší množství alkoholu (zhruba 100 až 150 gramů denně), po dobu delší než deset let, vyvolá si s největší pravděpodobností chronický zánět slinivky sám. Dalším, neméně důležitým, rizikovým faktorem je kouření.

SLAVNÍ, KTEŘÍ RAKOVINĚ SLINIVKY PODLEHLI

Pavel DOSTÁL (†44) - ministr kultury v letech 1998 - 2005, divadelní dramaturg, režisér, scénárista, publicista a politik

Jan NEKOLA - (†64) - taneční mistr, zakladatel tradice Koncertů Hvězd

Počátkem roku této nemoci podlehl i otec moderátorky Evy Aichmajerové

Patrick SWAYZE (†57) - americký herec, proslavil se hlavně rolí ve filmu Hříšný tanec podlehl těžkému boji s rakovinou slinivky v pondělí 14. září tohoto roku

Luciano PAVAROTTI (†72) - světoznámý operní pěvec zemřel 6.9. 2007

Robert WILLIS (†42) - producent, mladší bratr herce Bruce Willice nemoci podlehl v červnu 2001

Nigel HAWTHORNE (†72) - populární anglický herec, u nás známý hlavně ze seriálů "Jistě, pane ministře" a "Jistě, pane premiére" (v průběhu nemoci zemřel na infarkt)

Denis THATCHER (†88) - obchodník, manžel Margaret Thatcherové, britské političky a bývalé předsedkyně vlády

Jacques DERRIDA (†74) - francouzský filozof, duchovní otec postmodernismu, který se proslavil svou koncepcí destrukce

Arif MARDIN (†74) - producent, který stál za comebackem Bee Gees počátkem 70. let, držitel více než čtyřiceti zlatých a platinových desek, produkoval např. pro Dianu Ross, Phila Collinse, Davida Bowieho a další

V červnu tohoto roku informovali jihokorejské a čínské zdroje o tom, že rakovinou slinivky trpí i severokorejský vůdce Kim ČONG-IL (67)