Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Překvapení vědci: Popcorn má stejné množství antioxidantů jako ovoce

20. srpna 2009 | 14:24

O ovoci a zelenině, ale i o potravinách, jako je čokoláda, víno, káva nebo čaj, je známo, že hrají svoji roli ve snižování rizika onemocnění srdce a rakoviny, protože obsahují pro zdraví příznivé látky označované jako polyfenoly.

Doposud se ale nevědělo, že některé potraviny podávané jako rychlé občerstvení a celozrnné cereálie jsou také významným zdrojem těchto látek, píše svých internetových stránkách britský deník The Daily Telegraph.

Polyfenoly jsou rostlinné substance, které se nacházejí v mnoha druzích ovoce a zeleniny a v dalších rostlinách, jako jsou ořechy, olivy, čajové lístky a hroznové víno. Působí jako antioxidanty a odstraňují z těla volné radikály, které mohou poškodit buňky a tkáně v těle.

Polyfenoly mají až desetkrát větší antioxidační účinky než vitaminy C a E.

Je známo, že celozrnné potraviny jsou zdraví prospěšné, ale doposud se mělo za to, že dobrou službu dělá v nich obsažená vláknina.

Nyní vědci přehodnotili svoje poznatky a soudí, že aktivními složkou ovlivňující zdraví jsou polyfenoly.

Neberte nám seriály
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Americký chemik Joe Vinson, který tento objev učinil, řekl: "Jsme skutečně překvapeni množstvím polyfenolů, které jsme našli v popcornu. Je to zřejmě díky tomu, že není technologicky zpracován. Jsou v něm všechny skvělé složky čistého zrna, chráněného slupkou," řekl a dodal, že podle jeho názoru je možné je označit za zdravou potravinu.

Zdůraznil, že šálek popcornu obsahuje stejné množství polyfenolů jako jablko.

"V dřívějších studiích se uvádělo, že užitečnou aktivní složkou celých zrn je vláknina, což je důvod, proč možná pomáhají snížit riziko rakoviny a koronárních srdečních onemocnění," řekl doktor Joe Vinson z univerzity v Pensylvánii, který vedl novou studii.

"Nedávno se ale za potenciálně důležitější začaly považovat polyfenoly. Zjistili jsme, že celozrnné produkty mají srovnatelné množství antioxidantů na gram jako ovoce a zeleniny."

Se svými závěry vědci přišli týden poté, co jiná studie upozornila, že popcorn prodávaný v kinech ohrožuje zdraví dětí, protože obsahuje hodně soli. Bylo zjištěno, že velký pytlík popcornu obsahuje dvojnásobnou dávku soli, než je denní limit, a může přispět k vysokému krevnímu tlaku v pozdějším věku.

Autor: ČTK, lena
Diskuse ke článku
.
Související články