Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zuby - jaké problémy nás trápí, jak na ně vyzrát a jak si zuby správně čistit

Zuby
26. dubna 2009 | 07:42

Po nádherných zářivě bílých zubech toužíme asi všichni. Vždyť zdravé zuby nám dovolují jíst a smát se podle libosti. Neustále se zhoršující stav chrupu lidské populace je však stále častějším problémem dnešní doby.

Zuby člověka se skládají ze tří částí - z kořene, krčku a korunky. Korunka je ta část zubu, která vyčnívá ze zubního lůžka a je pokrytá sklovinou, nejtvrdší látkou v těle, která je sice velmi odolná při poškození nemá však schopnost obnovovat se. Většinu hmoty zubu tvoří zubovina, žlutobílá hmota, která se podobá kosti. Uvnitř zubu je pak dřeňová dutina, ve které je zubní dřeň. Do zubní dřeně kanálky v kořenech zubu pronikají drobné cévy a také nervy, které jsou příčinou citlivosti zubu. Zubní cement je vláknitá kost, která v tenké vrstvě kryje kořen zubu.

Zuby
Autor: scom

Závěsný aparát zubu se odborně nazývá paradont a zahrnuje tvrdé tkáně - zubní cement a kostní lůžko zubu i měkké tkáně - dáseň a ozubici.

Zubní cement je tvrdá tkáň, která pokrývá povrch kořene zubu. Cement (na rozdíl od skloviny, která pokrývá korunku zubu) obsahuje buňky a může se obnovovat.

Zubní lůžko je jamka v čelistní kosti, která je o kousek větší než tvar kořene zubu. Tenká štěrbina mezi kořenem a lůžkem zubu je vyplněna ozubicí.

Ozubice je soustava vazivových vláken, napjatá mezi cementem a povrchem lůžka - u krčku zubu mezi zubem a dásní. Zub je tedy zavěšen na těchto tzv. závěsných vazech. Může proto v lůžku do jisté míry pružit a vyrovnávat jemné vibrace, vznikající při žvýkání.

Dáseň je tvořena sliznicí, která obepíná zub při okraji zubní korunky, mezi zuby pak vytváří výběžky zvané papily. Směrem ke kořenům zubů přechází v sliznici dutiny ústní.

Co je to zubní kaz?
Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění a vzniká činností specifických mikroorganismů. Jsou-li v ústech přítomny ve zvýšeném množství, štěpí cukry a škroby, které s potravou ústy procházejí. Vznikají při tom organické kyseliny, jako kyselina mléčná, octová, máselná, propionová a některé další, které «rozežírají« povrch skloviny zubu. Tomuto procesu účinně brání sliny, které vznikající kyseliny neutralizují, ředí je a odplavují a přinášejí do úst vápník a fosfáty, které drobná naleptání dokážou opravit. Je-li ale mikroorganismů příliš mnoho a cukry procházejí ústy velmi často, sliny už kyselým útokům nestíhají odolávat a vzniká zubní kaz. Tento defekt se zpočátku nachází jen ve sklovině, postupně ale proniká až do zubní dřeně.

Zuby
Autor: scom

Jak poznáme zubní kaz?
Zpočátku, kdy bakterie svými kyselinami napadnou sklovinu, způsobí její odvápnění. Takové místo, není-li skryto pod plakem, je viditelné a jeví se nám jako křídově bílá skvrna. Jakmile je porušena sklovina natolik, že se rozpadá, vzniká na zubu defekt, který můžeme nahmatat jazykem jako jamku či nerovnost. Při větším rozsahu zubního kazu jej pak vnímáme již jako otvor či dutinu s nerovným okrajem. Kaz se také často projevuje citlivostí na sladké, kyselé, teplé či studené složky potravy. Tato citlivost se s postupujícím rozsahem kazu stupňuje. Také různé pachutě a pocit nepříjemného zápachu mohou někdy doprovázet výskyt zubního kazu. Bakterie se mohou dostat dentinovými kanálky až do dřeně zubu a způsobit tam zánět „nervu“. Ani při dnešní úrovni léčení zánětů nedokážeme vyléčit pulpitidu, která postihla celou dřeň zubu jinak, než jejím odstraněním.

Zuby v číslech

* 32 zubů má zdravý dospělý člověk, 20 zubů pak dítě.

* Od 6. do 8. měsíce dochází k prořezávání zubů, jak roste zubní kořen, tak tlačí korunku skrze dáseň.

* 90% české populace nad třicet let trpí zánětem dásní.

* 4000 newtonů je absolutní síla, jakou dokážou vyvinout žvýkací svaly. Asi pětina síly se zužitkuje při žvýkání. Na větší zatížení reaguje ozubice bolestí, čímž chrání zuby před možným poškozením.

* Více jak 1000 druhů mikroorganismů žije v našich ústech!

* Ze 4. století př. n. l. pocházejí z Egypta první zmínky o zubní pastě. Okolo roku 1900 se začala zubní pasta vyrábět z peroxidu vodíku a sody.

* Zhruba ze 75 % je zubní pasta tvořena vodou, asi z 20% brusnými prostředky, z 1 až 4 % pěnícími prostředky a příchutěmi, pojidly, barvivy a fluoridem.

* Alespoň 3 minuty by mělo trvat čištění zubů.

* 2 zuby každých 10 let je cena, kterou platí kuřák za to, že pravidelně přikládá cigaretu ke svým ústům.

* 97% krystalických minerálů, 1% vody a zbytek v podobě bílkovin tvoří zubní sklonivu – nejtvrdší strukturu v našem těle.

Správná a nesprávná technika čištění zubů
Kvalitní kartáček k dobrému vyčištění chrupu nestačí, je třeba také ovládat správnou techniku čištění. Technik čištění existuje celá řada, některé jsou ale zubům spíše škodlivé. Čistíte-li si zuby ze strany do strany a tvrdým kartáčkem pak jste zvolili tu nejhorší možnou variantu, která výrazně poškozuje dásně a zuby. Nepříliš vhodnou metodou je metoda větších kroužků, neprospívá především krčkové oblasti zubů.Velmi rozšířenou je technika stírací – od dásně ke kraji zubu. Tato technika může být vhodná třeba pro děti. V dnešní době se nejvíce osvědčila technika Bassova. Je účinná a nenáročná a jako jediná čistí prostor pod dásní, kde se nejvíce hromadí bakterie. Spočívá v přiložení pracovní části zubního kartáčku k dlouhé ose zubu pod úhlem asi 40° tak, že vlákna směřují pod okraj dásně. V tomto místě pak provádíme drobné vibrační pohyby. Při čištění je důležitá systematičnost, tzn. postupovat zub po zubu, žádnou plochu ani zub nevynechat.

Pár tipů pro zdravé zuby

• Nezapomeňte, že sladké a lepkavá cukrovinky patří mezi největší škůkdce ústní dutiny. Pokud se bez nich neobejdete, zuby si po jídle ihned vyčistěte.

• Neodbývejte zubní hygienu před spaním. Zbytky potravy v ústech páchají největší škody právě v noci, protože nezaměstnáváme jazyk a rty, které při mluvení stírají nečistoty z povrchu zubů.

• Správný zubní kartáček by měl být měkký (soft), co nejhustší s rovně zastřiženým vláknem a malou hlavičkou. Takový pak vyměňujte jednou za měsíc.

• Na odstranění nečistot z mezizubního prostoru používejte pouze mezizubní kartáček nebo zubní nit.

• Jako doplněk čištění se doporučuje také zubní sprcha s nastavitelným proudem vody, která ze zubů a dásní odstraňuje zbytky jídla.

• Na odstranění povlaku z jazyka můžete použít také škrabku na jazyk.

• Z potravinových doplňků jsou pro zdravé zuby nejdůležitější vápník a fosfor, pro zdravé dásně pak vitamin C, Koenzym Q 10 nebo kyselina listová.

• Na nemocné dásně vyzkoušejte přeslyčku rolní, dub, řepík nebo odvar z heřmánku.

• Vyvarujte se častému pití 100% džusů případně si ho řeďte vodou. Kyseliny v nich obsažené rozleptávají zubní sklovinu.

• Žvýkejte. Při žvýkání žvýkačky bez cukru se zvyšuje až třikrát tvorba slin, která potravu ředí, pomáhají rychleji odstranit zbytky jídla a snižují hodnotu kyselého prostředí v ústech.

• Minimálně jednou do roka navštivte svého zubního lékaře.

Zápach z úst - možné nemoci

Symptomy a potíže

Podezření na:

Možnosti léčby:

Zápach z úst po pojídání česneku, cibule, alkoholu atd.

• normální reakce

  • nejsou nutná žádná opatření

Zápach z úst při nedostatečné zubní péči

• zbytky jídla v mezizubních prostorách

  • zubní kaz
  • povlak na zubech problémy s chrupem
  • lepší péče o chrup

 

Návštěva zubního lékaře

Zápach z úst, provázený krvácejícími a bolavými dásněmi

  • zánět dásní

Nejlépe návštěva zubního lékaře

Zápach z úst se současnou bolestí v krku a polykacími obtížemi

  • zánět mandlí
  • zánět hrtanu
  • zánět vedleších nosních dutin

Doporučená návštěva lékaře

Zápach z úst v souvislosti s jinými chorobami

  • častý průvodní příznak mnoha nemocí

Doporučená návštěva lékaře

Zápach z úst s polykacími obtížemi a bolestmi

  • event. puchýřky v ústech
  • event. bělavý povlak na ústní sliznici
  • stomatitida (zánět ústní sliznice)
  • soor (plísňové onemocnění v ústech či hltanu)

Doporučená návštěva lékaře

Zápach z úst, který je cítit po moči

  • selhání ledvin

Nutná neodkladná návštěva lékaře

Zápach z úst při kašli s hlenohnisavým vykašláváním

  • zápal plic
  • bronchitida

Nutná návštěva lékaře • event. terapie antibiotiky

Zápach z úst při žaludečních potížích

  • zánět žaludeční sliznice
  • zánět jícnu
  • tumory
  • žaludeční vřed
  • dvanáctníkový vřed

Doporučená návštěva lékaře • event. nutná endoskopie žaludku

Zdroj: Domácí lékař, nový velký průvodce, Grada publishing, 2006

ODBORNÍK ODPOVÍDÁ
NA VAŠE NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

MUDr. Nováková

Mám žlutou sklovinu, přestože nekouřím a nepiju. Normální bělící pasty nepomáhají, co mám dělat?
V současnosti je více možností bělení zubů, kromě zubních past také bělení prováděné v zubních ordinacích nebo doma pod dohledem Vašeho zubního lékaře a také laserové. Určitě tedy stojí Váš kosmetický problém za konzultaci u Vašeho ošetřujícího nebo na specialozovaném pracovišti, které se některým z uvedených způsobů zabývá. Bělícím účinkům zubních past příliš velkou váhu nepřikládejte a nenechte se zmást reklamou.

Kolik stoji bělení zubů?
Bělení zubů je nadstandardní výkon, na který zdravotní pojišťovny nic nepřiplácejí. Ceny tedy závisejí nejen na druhu použitého bělícího systému, ale odvíjí se i od nákladů každé zubní praxe stejně jako ostatní poskytované výkony. Není pro ně stanovená fixní cena. Doporučuji obrátit se na několik zařízení a zjistit si cenu.

Jaký je Váš názor na elektrické zubní kartáčky. Má význam do něj investovat 2.000 Kč?
Elektrické zubní kartáčky patří mezi oblíbené pomůcky k domácí péči o chrup. Své místo mají především tam, kde nejsou podmínky pro standardní provádění domácí péče a jejich určení je spíše doplňkové. Dle mého názoru klasický a vhodný zubní kartáček při použití správné techniky čištění nemohou plně nahradit.

Jake jsou první příznaky paradentózy?
Jedním z prvních příznaků je krvácení dásní při čistění zubů nebo při ukusování tvrdé stravy. To je neklamný signál pro vyhledání stomatologické ordinace. Zkušený zubní lékař samozřejmě při zubním a rtg vyšetření pozná i začínající onemocnění.

Byl mi vytržen zub moudrosti, můžete mi prosím poradit, jak se mi rána co nejdříve zacelí?
Bezprostředně po odchodu z ordinace již nevyplachujte, chvíli po extraki zubu se v ráně vytvoří krevní sraženina, která by se tak mohla rozpustit a rána by pak mohla znovu krvácet. Pokud cítíte po odeznění umrtvení bolest a je zřejmý otok, můžete tvář chladit ledem či studeným obkladem. K mírné lokální desinfekci můžete eventuelně druhý den použít jak nálev z heřmánku tak ze šalvěje nebo řapíku. Osvědčily se i výplachy Tantum verde - po výplachu je dutina ústní mírně anestezovaná a tak nebudete mít obtíže s jídlem.

Klíčová slova: zdraví;zuby;
Diskuse ke článku
.