Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázraky z inkubátorů

Fotografie
17. prosince 2008 | 14:10

Každou hodinu se v Česku narodí dítě, které váží méně než 2500 gramů, občas nemají ani jedno kilo... Přes 8300 novorozenců potřebuje každý rok mimořádnou pozornost.

Tu zajišťují specializované týmy jednotek intenzivní a resuscitační péče ve 12 centrech České republiky.

Za nedonošené miminko je považované dítě, které se narodí před ukončeným 38. týdnem těhotenství. (Normální trvá obvykle 40 týdnů). Za dítě s nízkou porodní hmotností je povážován novorozenec vážící méně než 2500 gramů.

264735:gallery:true:true

"Pokud dítě umí samo dýchat a nemá potřebnou váhu, je umístěné v inkubátoru. Ten mu pomáhá v udržení stálé teploty. Nepřetržitě kontrolujeme, zda všechny orgány dítěte fungují, jak mají. Zda má dítě dostatek kyslíku, zda netrpí chudokrevností, jak funguje jeho látková výměna a podobně," vypočítává profesor Richard Plavka z neonatologickém oddělení Gynekologicko - porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Apolinářské ulici. A pokračuje: "Péče je zaměřena hlavně na předcházení závažných komplikací spojených s nezralostí. K nim patří infekce, krvácení do mozkových komor, chronické plicní onemocnění a onemocnění oční sítnice. Čím je dítě nezralejší, tím větší rizika hrozí," vysvětluje profesor Plavka.

Tři stupně zralosti

Nezralé novorozence lékaři rozdělují podle délky těhotenství a tím stupně zralosti organismu.
"Rozlišujeme lehkou a střední nezralost, která spadá do 32-37. týdne těhotenství a dále těžkou a extrémní nezralost, což odpovídá 25.-32. týdnu," vysvětluje primář neonatologického oddělení Richard Plavka.

Když neváží 800 gramů
Odlišně vypadá péče, kdy se novorozenec narodí už kolem 25-26. týdne těhotenství s hmotností pod 800g.
"U extrémně nezralých nedonošenců jsou hlavním problémem nedostatečně vyzrálé plíce. Jako první se proto musí řešit podpora dýchání, případně napojení na ventilátor," vysvětluje profesor Plavka. "Současné trendy v podpoře dýchání spočívají v zapojovová vlastní dechové aktivity dítěte za relativně méně invazivní dechové podpory do nosu a v přesném dodávání kyslíku. To znamená, že každé dítě dostává pouze tolik kyslíku kolik skutečně potřebuje. Dlouhodobé vysoké dávky totiž působí negativně na oči dětí," vysvětluje primář neonatologie.

Rizika předčasného narození

Jednotlivé systémy, například trávicí a dýchací trakt nebo centrální nervový systém, v době nitroděložního vývoje postupně vyzrávají. Toto vyzrávání má určité vnitřní programování, které může být předčasným narozením narušeno. To v nejhorších případech vede k dlouhodobému poškození centrální nervové soustavy. V některých případech je ale možné negativní důsledky včasnou a správnou péčí významně snížit. Rizikové děti jsou proto dlouhodobě sledovány neurologem, psychologem, očním a ušním specialistou a také pneumologem.

264736:gallery:true:true

V bříšku mají hlad...
Samostatnou skupinou dětí, které jsou po narození umístěné na oddělení JIP neonatologie, jsou miminka, která mají nízkou porodní váhu přesto, že nepatří mezi extrémně nezralé novorozence.
"Občas se stane, že miminko v bříšku není dobře vyživované kvůli špatné funkci placenty matky. Plod přiměřeně nepřibírá a laicky říkáme, že je podvyživený. Pokud se růst zpomaluje a hrozí poškození dítěte, přistupujeme k předčasnému ukončení těhotenství. To je naplánované na dobu, kdy by pro dítě další dny či týdny v děloze znamenaly větší riziko, než to, že se narodí předčasně. Miminko pak může být celkem vyzrálé, přesto, že má váhu kolem jednoho kila. Péče o takové dítě má svá specifika a kromě jiného je zaměřená na podávání opitámní skladby a množství výživy," říká primář neonatologického oddělení porodnice v Apolinářské ulici profesor Richard Plavka.

Nejmenší děti světa

Miminkem s nejmenší porodní váhou na světě byla patrně holčička Rumaisa z Chicaga, která se narodila v září roku 2004. Vážila 244 gramů a měřila 23 centimetrů. Na svět přišla ve 25. týdnu těhotenství jako jedno z dvojčat. Podobně na tom byla i Američanka Amilia Taylor. Ta se narodila ve 22. týdnu těhotenství a vážila 284 gramů, měřila 24,13 cm. Mezi nejmenší patří i Julca Jablonowská z Polska narozená ve 22. týdnu těhotenství. Po narození vážila 384 gramů a měřila 20 centimetrů. Nejmenším dítětem, narozeným v Česku bylo patrně miminko vážící 350 gramů. Starali se o něj v pražské porodnici v Apolinářské ulici.

Tady předčasně narozené děti zachraňují

Jak funguje jednotka intenzivní a resuscitační péče, kde lékaři s pomocí té nejmodernější techniky zachraňují předčasně narozené děti?

264725:gallery:true:true

1 Lineární dávkovač léků
Automaticky dávkuje dítěti léky. Jejich množství se pohybuje v desetinách mililitrů. Podávat se takto mohou antibiotika v případě infekce, nebo léky na podporu životních funkcí, především tzv. biogenní amíny, které jsou důležité pro fungování oběhové soustavy.

2 Monitor
Hlídá dítěti počet dechů, akce srdeční, tlak, obsah kyslíku v krvi nebo množství vydechovaného CO2. Umožňuje i sledování činnosti mozku.

3 Volumetrická injekční pumpa
Slouží k automatickému dávkování výživy do žil novorozence.

4 Monitor prostředí inkubátoru
Informuje o teplotě a vlhkosti v inkubátoru a o tělesné teplotě dítěte.

5 Inkubátor intenzivní péče (pro uzavřený systém péče)
Pomáhá v udržování správné teploty, včetně optimální vlhkosti vzhledem k stáří kůže dítěte. Teploty se pohybují v rozmezí 27-39 °C a vlhkost 30-80 %. Stupně jsou nastavovány individuálně podle potřeb dítěte, nebo se automaticky řídí podle aktuální teploty dítěte.

6 Ventilátor pro nezralé novorozence
V případě, že dítě není schopné samo dýchat nebo onemocnění plic vede k selhávání dýchání, je novorozenec napojen na ventilátor. Ten mu zajistí potřebný přísun kyslíku a odvod kysličníku uhličitého.

7 Monitor plicních funkcí
Souvisí s umělou plicní ventilací a umožňuje řídit a optimalizovat umělou plicní ventilaci individuálně podle aktuální potřeby dítěte.

VAŠE PŘÍBĚHY

Šťastný příběh Dominika

Vážil jen 510 gramů!
Když se Dominik Javůrek počátkem letošního ledna narodil, vážil pouhé půl kilo. Na svět přišel o 16 týdnů dříve, než byl plánovaný termín. V porodnici u Apolináře bojoval o život 139 dní. Vyhrál! Dnes úspěšně dohání své vrstevníky a váží sedm a půl kilo! Je to malý zázrak, díky kterému rodina Javůrkových prožije ty nejšťastnější Vánoce.

Dominik se měl narodit 30. dubna. Vše ale dopadlo jinak. "Desátého ledna jsem jela na běžnou kontrolu v těhotenství, ale ta skončila císařským řezem. Problémem byl můj extrémně vysoký tlak, který způsobil další komplikace. Na životě ohrožoval mně i Dominika. Všechno šlo strašně rychle," vzpomíná maminka Jana Javůrková (29). Dominik se tak ocitl jako miminko vážící 510 gramů v péči apolinářských neonatologů na oddělení ARO.

"Měl jsem strašný strach. O Janu, o Dominika. Když jsem ho viděl, jak je malý. Ten vnitřní pocit, tu hloubku strachu, ani nelze popsat. Mohl jsem jen věřit tomu, co říkají doktoři," vzpomíná tatínek Luboš Javůrek (35)
"Největší potíže měl Domča s dechem. Jeho plíce byly strašně nevyzrálé. K tomu byl hodně chudokrevný a několikrát ho ohrožovaly infekce. Ty zvládal pomocí antibiotik.

Domů z nemocnice jsme šli po čtyřech měsících 19. května," říká maminka. Od té doby Dominik hodně zesílil. "Začíná lézt, je veselý a je s ním legrace. Rád papá, nejraději má kaši s banány. Váží už sedm a půl kila a velikost oblečení má jako roční dítě! Sice je stále pod kontrolou lékařů, hlavně neurologů, ale je vidět, že vrstevníky dohání," chlubí se maminka.

139 dní v porodnici
Dominik se narodil 10. ledna 2008 ve 24. týdnu těhotenství s porodní váhou 510 gramů. Důvodem předčasného narození byl zdravotní stav matky, která byla v nebezpečí života. Během prvních dní po narození musel Dominik překonat čtyři infekce, které ho přímo ohrožovaly na životě. Má za sebou chirurgický zákrok, jež řešil potíže s dýcháním a několik transfuzí. Poslední komplikací bylo odstranění tříselné kýly. V době odchodu z porodnice Dominik vážil 3230 gramů a měřil 36 centimetrů. V porodnici strávil 139 dní a domů odešel 19 dní po plánovaném termínu porodu.

264729:gallery:true:true

Autor: Petra Hátlová
Související články