Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Očista organismu

15. října 2008 | 12:45

Dnešní životní styl nakládá na náš organismus obrovské břemeno. K navození lepší kondice, zejména v tomto chřipkovém období, nám pomůže detoxikace.

Naše tělo je napadáno škodlivými látkami. To se pak může projevit únavou a malátností. Stalo se vám, že jste se někdy sama sebe zhrozila? Určitě ano! Příčinou mohla být právě přemíra toxinů v organismu. Pokud máte pocit, že vaše tělo pracuje pomalu, možná se vám snaží naznačit, že potřebuje důkladnou očistu.

Co je to detoxikace?
Nejsnáze lze tento termín vyložit jako odstraňování škodlivin z těla. Odbourávání nečistot mají na starosti ledviny, střeva, játra, kůže i plíce. Při zátěži, které na ně kladě dnešní životní styl, ale všechny jedovaté látky vypudit nedokážou. A pokud navíc nejste zastánkyní zdravého životního stylu, dáváte tělu pěkně zabrat. V takovém případě vám může pomoci detoxikační kúra.

POZOR! Než se do očistné kúry pustíte, raději se o její vhodnosti právě pro vás poraďte s lékařem.

Jak se škodliviny dostávají do těla?
Do organismu putují z potravin, léků i ze vzduchu. Mohou to být mikroorganismy, plísně, bakterie, viry a nejrůznější zplodiny. Všichni tito narušitelé způsobují, že váš organismus nefunguje správně.

Lze se jich zbavit?
Očistných kúr je celá řada, stačí jen vybrat tu správnou:

Půst a dieta
Než se pustíte do půstu, nejdříve se poraďte se svým lékařem. Chystáte-li se držet půst delší dobu než pouhý jeden den, měl by na vás určitě dohlédnout. Pokud vám bude stačit jednodenní půst, nezapomeňte pořádně pít – vhodné jsou džusy z čerstvého ovoce a neperlivá voda. Tento půst provádějte 1x za měsíc.

Náplast na detoxikaci
Tyto náplasti obsahují speciální výtažky z bylin a ze stromů. Před spánkem se lepí na chodidla. Údajně by měly přes noc odstranit nahromaděné jedy z vašeho těla. Stačí když kúru provedete jednou za půl roku. Během kúry byste si měla lepit náplast denně po dobou 2 týdnů.

Pitná kúra
Pokud budete tělo dostatečně zásobovat vodou, jedovaté látky se budou z těla vylučovat snáze. Pravidelná pitná kúra má příznivý vliv na látkovou výměnu. Opakujte ji po 14 dnech. V den, kdy se k pitné kúře odhodláte, byste měla vypít 3,5 litru neslazeného bylinkového čaje, zeleninového vývaru a ředěných ovocných a zeleninových šťáv.

Očistných kúr je celá řada, stačí jen vybrat tu správnou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Sauna
Při pravidelných návštěvách sauny škodliviny z těla vypotíte a organismus se rozšířením kožních cév výrazně okysliší. Do sauny zajděte alespoň jednou týdně a nezapomeňte hodně pít!

Výplach střev
Už jste slyšela to podivné slovo colonhydroterapie? Co to je? Jde o intenzivní výplach tlustého střeva proudem čisté vody. Výplach trvá přibližně 45 minut, a pokud se na něj chystáte poprvé, měla byste pro začátek absolvovat 6 výplachů během 2 – 3 týdnů. Poté je dobré proceduru zopakovat jednou za půl roku.

Oxygenoterapie
Vyzkoušejte léčbu kyslíkem. Pokud den co den dýcháte městský smog, může to být pro vás úleva. Metoda určená k celkové regeneraci organismu je založená na principu inhalace – na obličej si přiložíte kyslíkovou masku a zhluboka dýcháte. Kyslíkovou očistu opakujte 2x týdně.

Lymfatická drenáž
Účinnost lymfatických drenáží spočívá v rozproudění lymfy, která pak rychleji odvádí z těla nečistoty a toxiny. Blokování zplodin v těle se totiž může projevit na kůži vznikem celulitidy.
Lymfatické drenáže nabízejí různé kosmetické salony. Aby byl výsledek rozpoznatelný, měla byste podstoupit asi 20 ošetření ročně.

Autor: duš