Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chcete vážně zhubnout? Tyhle potraviny po cvičení nikdy nejezte!

  • Cvičíte, posilujete, hýbete se, ale přesto se vám stále nedaří zhubnout? Pak se vyvarujte konzumace potravin, jejichž seznam vám přinášíme.
    27. srpna 2013 | 11:00

    Tvrdě na sobě makáte, třikrát týdně chodíte do posilovny, "týráte" tělo ve fitness studiu, jenže kýžený efekt stále nepřichází. Chyba je možná v tom, co po svém výkonu jíte. Přinášíme vám seznam "nejhorších" potravin, kterých byste se po cvičení měli vyvarovat za každou cenu.

  • Slané občerstvení všeho druhu


    Není neobvyklé dostat po tréninku chuť na něco slaného, vzhledem k tomu, že při pocení vaše tělo vylučuje spolu s vodou tolik potřebné živiny(včetně draslíku). Můžete se však rozhodnout pro zdravou alternativu, jak doplnit hladinu draslíku v krvi rychle a přirozeně, bez nutnosti "nacpat" se slanými pochutinami, které obvykle obsahují vysoký obsah kalorií. Místo toho si dejte banán nebo pár kousků nějakého sušeného ovoce. Banány jsou známé pro vysoký obsah draslíku, a jsou určitě zdravější alternativou k chipsům a krekrům.
    Chipsy slaví!
    Autor: Shutterstock.com
  • Sladkosti a limonády


    Není větší chyba, kterou můžete udělat po tréninku, než si dát sladké výrobky nebo pít sladké perlivé limonády. Cvičíte, protože chcete shodit přebytečný tuk a získat štíhlé tělo, proč tedy pak jíte sladkosti, i když víte, že obsahují spoustu kalorií? Cukr je známý pro jeho dlouhodobé devastující účinky na tělo, a jedním z nich je i zpomalení metabolismu. Váš metabolismus hraje v procesu hubnutí důležitou roli. Čím rychlejší bude, tím rychleji budete mít tělo, o kterém jste vždycky snili. Vždy si proto přečtěte popisky produktů, které se chystáte konzumovat, a vyhněte se těm s obsahem cukru. Stejně škodlivé jsou i sycené limonády, protože způsobují nadýmání. Pokud máte opravdu pocit, že potřebujete pít něco jiného než vodu a přírodní ovocné šťávy, dejte si neslazený ledový čaj. Ten vám vám poskytne tolik potřebnou hydrataci a zažene chutě na sladké.
    Udělejte si doma ty nejlepší z dezertů, které milovali rakouští císaři i císařovna Sissi!
    Autor: Shutterstock.com
  • Tučná jídla a rychlé občerstvení


    Možná vám to přijde samozřejmé, ale mnoho kulturistů a lidí, kteří pravidelně cvičí aby zůstali ve formě, si bezprostředně po tréninku zaskočí na nějaké to smažené jídlo. Vyvarujte se fast foodů, stánků s občerstvením, olejem nasáklých potravin, jako jsou hranolky a podobně. Nezapomeňte, že vaším hlavním cílem je snížit celkové množství tuku, ne ho zvýšit. Tučná jídla navíc zvyšují hladinu LDL cholesterolu (také známého jako "špatný cholesterol") v krvi, a v dlouhodobém horizontu zvyšují riziko onemocnění srdce.
    Fast food
    Autor: Shutterstock.com
  • Syrová zelenina


    I když je samozřejmě pravda, že syrové ovoce a zelenina by měly být nepostradatelnou součástí zdravé a vyvážené stravy, je nutné vědět, kdy je lepší se jejich konzumace vyvarovat. Během tréninku vaše tělo spotřebovává téměř veškerou svou energii a spaluje velké množství kalorií. A syrová zelenina vám nijak nepomůže doplnit ztrátu cenných živin, vitaminů a minerálů. Po výkonu potřebujete doplnit i vlákninu a především bílkoviny na podporu stavby svalové hmoty. Samotná zelenina je určitě skvělá, zdravá a má nízký obsah tuku, ale rozhodně není vhodnou potravinou po cvičení, protože vám nemůže pomoci udržovat stabilní rychlost metabolismu.
    Jíst pouze jen zdravé jídlo nemusí být úplně zdravé
    Autor: profimedia.cz
  • Mléčná čokoláda


    Mléčná čokoláda jak známo obsahuje stovky kalorií, ale na druhou stranu, pokud ji konzumujete s mírou, může být skutečně i prospěšná. Provedené vědecké studie ukázaly, že mléčná a hořká čokoláda mohou zlepšit paměť a posílit kognitivní funkce. Navíc hořká čokoláda obsahuje antioxidanty, které snižují riziko rakoviny, a také úspěšně bojují s volnými radikály, které poškozují buňky vašeho těla. Pokud tedy máte chuť na sladké, doporučujeme vám dát si čokoládu před tréninkem, nikdy ne po tréninku. Jen tak budete mít šanci spálit přijaté kalorie a zároveň si dopřát sladké potěšení.  Je to tedy dvojité vítězství!
    Čokoláda
    Autor: profimedia.cz
  • Těstoviny a bílé pečivo


    I když je pravda, že po těstovinách se budete cítit syti delší dobu, určitě nejsou tou pravou volbou po tréninku. Vaše tělo potřebuje vysoce kvalitními uhlohydráty nahradit  glykogen, o který jste přišli během tréninku, a ačkoli jsou těstoviny plné sacharidů, nejsou tím nejlepším zdrojem. Rozhodněte se proto raději pro celozrnný toast nebo sušené ovoce. V každém případě se velkým obloukem vyhněte bílému pečivu, koláčům a koblihám.
    Připravte si svoje vlastní těstoviny s nezaměnitelnou chutí!
    Autor: Shutterstock
  • Energetické tyčinky


    Poslední "zapovězenou" potravinou jsou energetické tyčinky, které vám dodají "palivo" a energii, kterou potřebujete před tréninkem. Bohužel hodně lidí si myslí, že právě to potřebují po intenzivním tréninku a proto energetické tyčinky konzumují až po cvičení. Jak jste si již možná všimli, tyhle tyčinky jsou plné cukru, který zpomaluje váš metabolismus a stimuluje produkci tuku. Kromě toho vám také zvýší vaši energetickou hladinu, což znamená, že budete mít problém s usínáním, pokud si je dáte po večerním tréninku. Ať tak či onak, vyvarujte se konzumace těhle energií nabitách tyček, protože nadělají víc škody než užitku.
    Müsli tyčinky jsou praktické na letní výlety, tůry i pobyt u vody.
    Autor: Shutterstock.com

Klíčová slova:  fitness, cvičení, výživa, nejezte
Diskuse ke článku
.
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...