Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Houbové omáčky

22. srpna 2008 | 15:09

Už máte dost svíčkové, koprovky a jiných omáček? Přidejte do omáčky houby, které jí dodají úplně jiný šmrnc!

Smetanové potěšení s brambory

Suroviny:

80 dkg různých hub
8 dkg másla
8 dkg cibule
sůl
Na omáčku:
5 dkg másla
4 dkg hladké mouky
lžička cukru
trochu octa
¼ l kysané smetany
¼ l vývaru z kostky
petržel

Postup:

Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na nudličky nakrájené houby a dusíme. Připravíme jíšku, kterou podléváme studenou smetanou a vývarem, za stálého míchání ji uvaříme. Do hotové omáčky vložíme houby a podle chuti osolíme, okyselíme a přisladíme. Ozdobíme petrželkou a podáváme s vařenými brambory.


Omáčka k těstovinám

Suroviny:


400 g hub
30 g másla
½ l vývaru z masoxu
200 ml kysané smetany
1 lžíce hladké mouky
2 žloutky
citronová šťáva, sůl, pepř

Postup:

Suché houby očistíme a ponoříme do studené vody. Houby nakrájíme, na másle podusíme, zalijeme vývarem s rozkvedlanou moukou, opepříme a povaříme. Se smetanou rozšleháme žloutky, přidáme citronovou šťávu a do podušených hub přimícháme. Jemnou omáčku podáváme s těstovinami.


Knedlíky s houbovou omáčkou

Suroviny:

Na knedlíky:
350 ml mléka
8 žemlí z předchozího dne
svazek petrželky
svazek pažitky
½ svazku majoránky
3 vejce
pepř, sůl

Na omáčku:
500 g žampionů
200 g zakysané smetany
400 ml silného zeleninového
vývaru
1 lžíce hotové jíšky
1 lžíce másla
svazek petrželky
pepř, sůl

Postup:

Žemle nakrájíme na tenké plátky a pokapeme horkým mlékem. Necháme 15 minut odležet. Mezitím si opláchneme bylinky, osušíme a najemno nasekáme. K žemlím přidáme posekanou pažitku, majoránku, petrželku a vejce. Osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a z hmoty utvoříme 12 knedlíků. Na omáčku očistíme žampiony a nakrájíme je na stejnoměrné plátky. V kastrolu rozehřejeme máslo a žampiony na něm opečeme. Přilijeme zeleninový vývar a dusíme 10 minut na mírném ohni. Přimícháme zakysanou smetanu, zahustíme jíškou a ochutíme. Petrželku opereme, lístky otrháme, nasekáme a přimícháme do omáčky. Ve vroucí osolené vodě knedlíky zvolna vaříme asi 15 minut. Vyjmeme je děrovanou sběračkou a podáváme se žampionovou omáčkou.


Tři nejchutnější houby

Ryzce

Na rozdíl od hřibovitých hub se tepelnou úpravou nerozpadají. Chuť vynikne při nakládání do octa.

Čirůvky

Skvěle chutnají za čerstva i naložené do octa. Jejich konzistence se tepelnou úpravou nezničí, což znamená, že se do čirůvky můžete "zakousnout" a slyšet její jemné "křupnutí".

Lišky

Jen těžko si je můžete splést. Jsou snadno rozpoznatelené podle žlutého kloboučku. Nerozpadají se, a proto jsou vhodné do salátů a na nakládání do octa.

Autor: red