Jaká byla vaše cesta k pěstování jablek?
Začátky našeho jablečného podnikání sahají až do 90. let, kdy ještě nebylo plno věcí, které dnes bereme jako samozřejmost. Mám na mysli zejména přístup k internetu a moderním technologiím. České ovocnářství mělo s moderním západoevropským stylem velmi málo společného.
Pamatujete si na první úrodu, kterou jste sklidil?
Naše první úroda čítala přibližně 1000 tun ovoce na 340 hektarech sadů, což je z dnešního pohledu něco nepředstavitelného. Nicméně kvůli zastaralému technickému vybavení a absenci skladovacích kapacit nás tato úroda pěkně potrápila.
Máte v sadu nějakou odrůdu, ke které máte osobní vztah?
Máme kousek sadu s odrůdou Bohemia. Jelikož tento sad založil můj táta, a navíc má stejný název jako naše firma, mám k této odrůdě velmi osobní vztah.
Co vás na práci v sadu nejvíc baví?
Po skoro 30 letech v tomto oboru už jsem si zvykl, že každý rok bude úplně jiný. V souladu s myšlenkou „Amor Fati“ se ale vše snažím přijímat tak, jak to je, a mít to rád.
Jak poznáte, že je jablko opravdu zralé a připravené na sklizeň?
Než se jablko dostane k zákazníkovi, sledujeme řadu ukazatelů, jako je obsah škrobu, cukru, kyseliny nebo jaká je jeho tvrdost. Na základě toho dokážeme vyhodnotit, zda už je jablko zralé. Zároveň nám to pomáhá určit, zda je vhodné k okamžité spotřebě nebo k dlouhodobému skladování.
Spolupracujete s obchodním řetězcem Kaufland. Jak probíhá cesta jablka od stromu až na prodejní pult?
Všechno, co děláme, směřuje k jedinému cíli, a to dodat kvalitní produkt. Jablko nejprve pěstujeme, a přitom dbáme na jeho správnou velikost, chuť i vzhled slupky. Už při pěstování se soustředíme na to, abychom používali co nejméně chemických přípravků. Když jablka dozrají, šetrně je sklízíme a ukládáme do plastových velkoobjemových beden. Následně je uchováváme v dusíkové atmosféře a provádíme testy na přítomnost reziduí chemických látek. Před expedicí všechna jablka pečlivě omyjeme, třídíme podle velikosti a balíme. Objednávky a závozy do centrálních skladů zajišťujeme každý den.
Jaké trendy v pěstování sledujete?
Samozřejmě i v pěstování jablek jsou nové trendy, jako je bioprodukce, klubové odrůdy nebo nové ekologičtější typy balení. Všechny trendy bedlivě sledujeme a pokud nás něco zaujme, věnujeme se tomu.
Vnímáte, zda si lidé více cení českých jablek oproti dovozovým?
Ano, naštěstí pro nás preferují Češi stále jablka z české domácí produkce.
Máte nějaký jablečný recept, na který nedáte dopustit?
Jeden takový mám. Je to jablečné chutney, které jsem měl možnost ochutnat během jednoho natáčení u nás v sadu. Zapamatoval jsem si recept a od té doby si ho pravidelně doma vařím.
Jablečné chutney
Jablka se v Česku těší velké oblibě, ať už jako drobná svačinka nebo přísada tradičních rodinných receptů. Díky různým dobám sklizně a možnostem dlouhodobého skladování jsou jablka dostupná po celý rok. Jedním z originálních způsobů, jak si je vychutnat, je příprava jablečného chutney tak, jak si ho připravuje i Robert Vyšata. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Skvěle se hodí k sýrům, pečenému masu nebo dobré klobáse. Zároveň poslouží jako zajímavá alternativa k hořčici či křenu. A klidně ho můžete darovat i jako originální jedlý dárek.
Na zhruba 15 skleniček po 200 ml budete potřebovat:
Ingredience
- 2 kg jablek (Sáhněte po jablkách ze sadů Bohemia Apple. Jsou pěstovaná s láskou nedaleko úrodné nížiny u Českého Brodu. K dostání jsou v prodejnách Kaufland pod značkou K-Jarmark.)
- 350 g třtinového cukru K-Bio
- 3 velké cibule
- 7 stroužků česneku
- 350 ml octu
- 1 lžička skořice mleté K-Classic
- 2 lžičky soli
- 1 lžičku kari koření
- 1/2 lžičky chilli (můžete vynechat, nebo přidat víc podle své chuti)
Postup
- Jablka očistěte a nakrájejte spolu s cibulí a česnekem. Na velikosti kusů nezáleží, vše se nakonec rozmixuje. Slupku můžete ponechat, pokud je jemná a bez vad.
- Směs vložte do hrnce, krátce poduste a přidejte ocet. Ten funguje jako konzervant, takže není nutné klasické zavařování.
- Vmíchejte cukr, sůl a koření. Povařte asi 10 minut.
- Rozmixujte dohladka, ještě horké nalijte do skleniček, uzavřete a otočte víčkem dolů. Díky octu už není nutná sterilace, ale pokud chcete mít jistotu, můžete skleničky prohřát v troubě či hrnci s vodou při 80 °C po dobu 10 minut.













