Etikety pod lupou: Co všechno prozradí a proč se vyplatí je číst?

5. září 2025 | 00:00
Prezentace klienta |

Existují dvě skupiny lidí. Ta první na etiketách poctivě studuje každé slovo a teprve na základě těchto poznatků nakupuje potraviny. Zbytek lidí se jednou za čas podívá na obsah cukru a zbytek informací má pro ně stejnou hodnotu jako malá písmenka na konci reklamy. Jak to máte vy? Víte, co vše vám etikety prozradí a k čemu jsou dobré?

Co všechno musí etikety obsahovat?

Nejdříve si pojďme zopakovat, jaké informace musí výrobce na obale svých potravin uvádět:

  • Název potraviny
  • Kompletní složení včetně zvýrazněných alergenů (lepek, mléko, vejce, ořechy aj.)
  • Množství některých složek (pokud je některá surovina zdůrazněná v názvu nebo na obrázku)
  • Čisté množství potraviny (hmotnost, objem)
  • Datum minimální trvanlivosti nebo datum spotřeby
  • Podmínky uchovávání (např. skladujte v chladu)
  • Jméno a adresu výrobce, balírny, distributora nebo dovozce
  • Nutriční údaje (energetická hodnota, tuky, nasycené mastné kyseliny, sacharidy, cukry, bílkoviny, sůl)
  • Návod k použití (pokud je potřeba)
  • U vybraných potravin země původu (například u masa, mléka, vajec, ovoce, zeleniny)

Autor: Shutterstock

Spotřebujte do vs. minimální trvanlivost: Co je co?

Jedním z nejdůležitějších údajů na obalu je informace o tom, kdy je ještě vhodné či bezpečné potravinu konzumovat. K tomu slouží dva pojmy, které se často pletou, přestože každý značí něco zcela jiného. Jak to tedy je?

Datum spotřeby neboli „spotřebujte do“

Toto označení najdete na rychle se kazících potravinách, jako jsou čerstvé a mleté maso, ryby, uzeniny, mléčné výrobky, vejce nebo například balená hotová jídla či saláty. Jakmile mine datum spotřeby, konzumace už není bezpečná. Výrobce již negarantuje zdravotní nezávadnost svého výrobku a obchod ho nesmí prodávat.

Potraviny, kterým už uplynulo datum spotřeby, nikdy nekonzumujte. Přestože se jeví bezproblémově, mohou obsahovat zdraví nebezpečné bakterie.

Minimální trvanlivost

Tohle označení naopak nesou potraviny, které se nekazí rychle a vydrží vám déle. Patří mezi ně trvanlivé potraviny jako těstoviny, rýže, mouka, olej a konzervy, ale také například sušenky, čokoláda či koření. Datum uvedené na obale značí, dokdy si daná potravina uchová své vlastnosti – chuť, vůni, barvu nebo konzistenci. I po jeho uplynutí však je bezpečné ji konzumovat, pokud nejeví jasné známky zkažení (zápach, plíseň, výrazná změna barvy).

Potraviny, jejichž datum minimální trvanlivosti už proběhlo, můžete konzumovat. Je však nezbytné nejdřív zkontrolovat jejich vzhled, vůni a chuť.

Proč se vyplatí etikety číst?

Pokud patříte do tábora, který existenci a význam etiket ignoruje, dnes možná změníte názor. Důvodů, proč jim věnovat alespoň pár vteřin vašeho času, je totiž hned několik:

  1. Ochrana zdraví: Z etiket zjistíte přesné složení výrobku, včetně přítomnosti alergenů nebo různých aditiv. To je zásadní pro alergiky, osoby s intolerancemi nebo při speciálních dietách.
  2. Informovaný výběr: Díky nutričním hodnotám můžete porovnat produkty a vybrat ty nejvhodnější pro sebe i svou rodinu.
  3. Bezpečnost a sledovatelnost: Údaje o původu, výrobci nebo datu spotřeby umožňují dohledat produkt například při reklamaci nebo stahování z trhu.
  4. Právní garance: Označování je podloženo legislativou, která chrání spotřebitele před klamavými informacemi.
  5. Podpora zdravého životního stylu: Etikety umožňují plánovat stravu a sledovat příjem jednotlivých živin – tuků, cukrů, soli apod.

Autor: GOPA COM

Kampaň #Safe2EatEU zvyšuje povědomí o bezpečnosti potravin

Osvěta v této oblasti je klíčová. Právě proto Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spustil kampaň, která si klade za cíl informovat o tomto tématu širokou veřejnost, chránit její zdraví a minimalizovat výskyt onemocnění z jídla. Projektu se účastní i Česká republika, komunikaci s veřejností u nás realizuje především Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.

Kde hledat ověřené informace?

Informační weby: http://www.bezpecnostpotravin.cz a www.viscojis.cz

Sociální sítě, například instagram @viscojis

Mobilní aplikace jako „Víš, co jíš?“ pro snadnou orientaci ve složení a značení potravin

Webová aplikace „Éčka“

Brožura Označování potravin – průvodce pro spotřebitele

Slovník „Bezpečnost potravin A-Z“

Další zdroje informací:

Interaktivní vzdělávací programy, e-learning, publikace a pracovní sešity pro školy i veřejnost

Databáze složení potravin, novinky z oboru

Chraňte své zdraví, čtěte etikety

Etiketa není jen zákonná povinnost. Je to spolehlivý zdroj informací o tom, co jíte. Věnujte mu pozornost a možná zjistíte, že vaše oblíbené výrobky nejsou tak skvělé, jak je prezentují v reklamě. Kampaně jako #Safe2EatEU vám pomohou se ve světě bezpečnosti potravin zorientovat, abyste mohli využívat informace z etiket naplno.