Čtvrtek 19. září 2024
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno 22°C

Jitka Schneiderová jezdí kvůli Rodenovi v noci tramvají

9. září 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Ve čtvrtek 12. září se vydají poprvé na svou trasu Noční spoje. Stejnojmennou komedii jednoho z nejuváděnějších slovenských dramatiků současnosti Viliama Klimáčka uvede ve světové premiéře divadlo Studio DVA. V hlavní mužské roli se představí vynikající Karel Roden.

Doslova česko-slovenská premiéra se chystá v divadle Studio DVA. Na objednávku producenta Michala Hrubého napsal komedii o lásce jeden z nejvýznamnějších dramatiků na Slovensku a zároveň zakladatel a režisér oblíbeného bratislavského divadla GUnaGU Viliam Klimáček. I když se vlastně vůči autorství ke hře svým způsobem a s nadsázkou ohrazuje, „Noční spoje jsem nenapsal já, ale kurzor…

Jen lehce jsem měl v hlavě, kdo je kdo a co by měl dělat, kurzor zařídil zbytek. Žádná z postav tak, jak je napsaná, neexistuje, je ale koláží několika, s kousky autora, ale to je, myslím, běžný umělecký postup.“ Do hlavní mužské role nepraktického Viktora, co nesnáší nakupování a neumí si ani nabít mobil, obsadila slovenská režisérka Darina Abrahámová charismatického Karla Rodena. Po jeho boku se představí Jitka Schneiderová jako psycholožka Jana, která je schopná usnout jen při jízdě noční tramvají a Anna Šišková, v roli zubařky Bely a bývalé Viktorovy choti. Čtveřici na jevišti uzavírá sympatický Štěpán Benoni, coby syn Petr, jehož hlavní slabostí je láska ke komplikovaným ženám a potřeba je zachraňovat.

Autor: Studio DVA divadlo, Jerry Háša

Téma jízdy nočními spoji MHD je velice vděčné. Historky o dlouhých návratech z nočních mejdanů, kdy jejich aktéři neplánovaně křižují město z jednoho okraje na druhý, jsou obecně známé. V případě novinky Viliama Klimáčka je tomu ale právě naopak. Jana sedá do tramvají záměrně a s jediným jasným cílem, usnout. Zajímalo nás proto, kam chodí autor pro své náměty. 

V jednom životním období jsem byl fascinovaný tramvajemi, spíše těmi, které jezdí ve dne. Můj dobrý kamarád bydlel v Bratislavě na sídlišti na kopci, kde jsme vždycky popíjeli, poslouchali nové LP Weather Report a potom jsem v úžasné náladě letěl i s vagónem dolů z toho kopce a čekal, kdy vzlétneme, a napadaly mě při tom básně... Nicméně nespavostí netrpím, v životě jsem nespal v nočním spoji. Ale ani Shakespeare nemusel být masový vrah, aby se vžil do kůže Macbetha.“ Vysvětluje Klimáček a hned dodává, „druhým zdrojem inspirace je naše herecká šatna. V GUnaGU máme okolo dvaceti herců i o dvě generace mladších než já. Stačí jen poslouchat jejich řeči před představením“.

Autor: Studio DVA divadlo, Jerry Háša

Divadlo Studio DVA má ve svém repertoáru komedií o lásce a partnerských vztazích hned několik, a ne nadarmo je spojuje jméno Karla Rodena. Počty stále vyprodaných repríz mluví za vše. Vynikající obsazení komedie Noční spoje a skvělý inscenační tým slibují divákům opět vynikající zábavu.

Vstupenky na všechna představení komedie Noční spoje, která jsou v tuto chvíli naplánována, a to až do konce kalendářního roku, je možné pořizovat na tomto odkazu: https://www.studiodva.cz/program-2/code/53332/