Pátek 18. října 2024
Svátek slaví Lukáš, zítra Michaela
Oblačno 15°C

Vajíčkový manuál: Jak dlouho vařit vejce naměkko, natvrdo i nahniličku. A jak zabránit prasknutí?

Jak na dokonalá vejce?
31. srpna 2024 | 05:00

Vaření vajec je jednou z nejzákladnějších kuchařských dovedností, ale i přesto může být obtížné dosáhnout přesně toho, co chceme. Vejce mohou být připravena různými způsoby, a každý z nich vyžaduje přesný čas vaření. V tomto článku se podíváme na to, jak dosáhnout dokonalého výsledku pro každý typ vaření, jak poznat čerstvé vejce a jaké triky použít, aby vejce během vaření nepopraskala.

Jak dlouho vařit vejce?

Vejce naměkko (3-4 minuty)

Vejce naměkko mají jemný bílek a tekutý žloutek. Aby se dosáhlo tohoto výsledku, je třeba vejce vložit do vroucí vody a vařit po dobu 3 až 4 minut. Po uplynutí této doby vejce okamžitě ponořte do studené vody, aby se zastavil proces vaření a vejce se snadno loupala.

Vejce nahniličku (6-7 minut)

Vejce nahniličku mají pevný bílek, zatímco žloutek je polotekutý, krémový. Pro dosažení tohoto stavu je nutné vejce vařit 6 až 7 minut ve vroucí vodě. Stejně jako u vajec naměkko, je dobré je po vaření ihned zchladit v ledové vodě.

Vejce natvrdo (9-12 minut)

Pro pevný bílek i žloutek, je třeba vejce vařit po dobu 9 až 12 minut. Vejce uvařená natvrdo se často používají do salátů nebo jako samostatný pokrm. Důležité je vejce po uvaření opět rychle zchladit, aby se zastavil proces vaření a vejce se snadněji loupala.

VIDEO: Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá?

Video se připravuje ...
Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá? • VIDEO: Videohub

Jak poznat čerstvé vejce?

Čerstvost vajec je klíčová pro dosažení dobrého výsledku při vaření. Existuje několik jednoduchých triků, jak zjistit, zda je vejce čerstvé:

Test s vodou: Naplňte misku nebo sklenici studenou vodou a vložte do ní vejce. Čerstvé vejce se potopí a leží na dně, zatímco starší vejce se budou zvedat nebo plavat na povrchu. Vejce, která plavou, jsou stará a neměla by se konzumovat. Test protřepáním: Jemně zatřeste vejcem u ucha. Pokud uslyšíte cákání, vejce je starší, protože vzduchová kapsa uvnitř vajíčka se zvětšila a tekutina se pohybuje volněji. Čerstvé vejce by nemělo vydávat žádný zvuk.

Jak zabránit praskání vajec během vaření?

Prasknutí vajec během vaření je častý problém, který však lze snadno vyřešit pomocí několika jednoduchých triků:

Pokojová teplota: Před vařením nechte vejce ohřát na pokojovou teplotu. Náhlý přechod z ledničky do vroucí vody může způsobit prasknutí skořápky.
Přidání soli nebo octa: Přidání špetky soli nebo několika kapek octa do vody může také pomoci. Sůl nebo ocet totiž zpevní bílkoviny ve vaječné skořápce, a tím sníží riziko prasknutí.

Vaření vajec může být jednoduché, ale správné načasování je klíčem k dosažení perfektního výsledku. Ať už máte rádi vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo, s těmito radami se vám podaří vždy dosáhnout požadovaného výsledku. Navíc, s několika jednoduchými triky, můžete zajistit, že vaše vejce budou vždy čerstvá a nepopraskají během vaření.

Autor: Martina Miláčková
Klíčová slova: vejce, vaření, vajíčka, naměkko, recept, recepty
Diskuse ke článku
.
Související články