Středa 26. června 2024
Svátek slaví Adriana, zítra Ladislav
Oblačno, bouřka 28°C

7 divů Chorvatska. Kde to milujeme nejvíc?

27. května 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Tak schválně, jestli se trefíme. Kterých sedm míst byste vybrali vy? Jdeme na to, tohle je náš výběr. To nejlepší z Chorvatska, co vás určitě nezklame!

1. Dubrovník je jasný vítěz

Dubrovník vás nikdy neomrzí. Především jeho staré centrum obehnané vysokými hradbami patří mezi to nejkrásnější, co tam můžete vidět. Kupte si lístek a projděte se přímo po opevnění, které patří do světového kulturního dědictví UNESCO. Z jednoho místa uvidíte panorama města a zároveň širé moře. A to božské klima! Představte si, že tam svítí slunce neuvěřitelných 250 dnů v roce. Závidíme. Pokud chcete fotku celého starého města, vyjeďte lanovkou na horu Srđ. Právě odtud fotografové z celého světa pořizují ty nejznámější záběry. Udělejte si taky jeden!

2. Letní říše římská

Istrijské město Pula prostě nejde vynechat. Mísí se zde ruch velkého přístavu a idylická nálada středomořského letoviska. Stačí se jenom procházet uličkami a nasávat jedinečnou atmosféru. To všechno ještě podtrhují římské památky. Především velký amfiteátr známý jako Arena, který patří mezi šest největších a nejzachovalejších na světě. Dnes slouží jako místo pro koncerty světových umělců. V letošním roce sem plánují přijet třeba Dua Lipa, Duran Duran, Avril Lavigne nebo Andrea Bocelli. A samozřejmě vy!

Amfiteátr v Pule
Autor: Julien Duval

3. Zlatý trojúhelník na Brači

Jestli jsme něčemu propadli, pak je to krásná pláž Zlatni rat na ostrově Brač. Je proslulá svým trojúhelníkovým tvarem, bílými drobnými oblázky a skvělými službami. Nejoblíbenější aktivita je tady určitě kajtování. Jízdu po vodě na speciálním prkně za pomoci tažného létajícího draka si užijou začátečníci i experti. Jestli máte aspoň trochu rádi adrenalin, tak je to aktivita přesně pro vás. Instruktoři vás zaškolí a za pár chvil už budete moct vyrazit.

Kajtování na pláži Zlatni rat na ostrově Brač
Autor: Zoran Jelača

4. Dračí oko vám zajistí lajky

Nejkrásnějším místem v Dalmácii je jezero Veliko vrilo, kde pramení řeka Cetina. Z ptačí perspektivy totiž připomíná tyrkysové dračí oko. Krasové jezero je hluboké 115 metrů. Tato přírodní památka má celoročně jenom osm stupňů. Doporučujeme si vypůjčit dron, abyste viděli efekt dračího oka. Fotka z výšky potom zaručeně strhne lajkovou smršť na vašich sociálních sítích.

Pohled z výšky na jezero Veliko Vrilo
Autor: Julien Duval

5. Na Krku berou věci rychlý spád

To nejzajímavější v národním parku Krka je sedm vodopádů. Doporučujeme vydat se po naučné stezce kolem toho nejdelšího – Skradinski buk. Zabere vám to maximálně tři hodiny a cestu zvládnou i malé děti. Kromě hučícího vodního masivu budete procházet přes dřevěné mosty, a můžete tak pozorovat další části řeky Krka. K samotnému vodopádu se v hlavní sezóně můžete dostat i lodí. A to stojí za to!

Věděli jste, že…

Národní park Krka je velký přes 100 km2 a je tak třetím největším v Chorvatsku?

Národní park Krka a vodopády
Autor: Julien Duval

6. Ostrovy pro VIP

Celkem 14 ostrovů tvoří souostroví Brijuni v Istrii. Jedná se o turistickou libůstku, protože toto místo si pro svou rezidenci, nazývanou „Bílá vila“, vybral Josip Broz Tito, bývalý prezident Jugoslávie. Ostrovy byly dlouhou dobu veřejnosti zcela nepřístupné a stále zde platí přísná pravidla. Nesmí se tady třeba jezdit auty, aby se co nejméně narušila příroda národního parku. Ale určitě si vás ostrovy získají! Užijete si jak římské a byzantské památky, tak nádherné moře.

TIP pro vás: Zahrajte si tam golf na nejstarším hřišti v zemi! Je to ideální místo pro aktivní odpočinek.

Národní park Brijuni
Autor: Zoran Jelača

7. Za pokladem na kole

Milovníci cyklistiky, pozor! Kolem krásného historického města Rovinj je parádní cyklostezka kapitána Morgana. Tato 60 kilometrů dlouhá trasa vám nabídne neuvěřitelně rozmanité scenérie – od bažinatých oblastí až po idylickou vesnici Mrgani, kde se podle legendy ukrývá zakopaný poklad kapitána Morgana. Na kolo nasedněte v Paludu, což je asi osm kilometrů od Rovinje, kde v mokřinách žije přes 200 druhů ptáků. Cestou narazíte na okouzlující goticko-renesanční zámek Bembo, který rozhodně stojí za prozkoumání. Trasa vrcholí výjezdem na kopec Maklavun, kde archeologové odkryli fascinující vykopávky z doby bronzové. Pokud dokážete popadnout dech, za odměnu dostanete úžasný výhled z místní hvězdárny.

Město Rovinj
Autor: Ivan Šardi

Chcete poznat další krásná místa v Chorvatsku? Inspirujte se ZDE.

 

Autor: CROATIAN NATIONAL TOURIST BOARD