Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Dobrá zpráva pro rodiče dětí s myopií: řešení nese jméno Miyosmart

15. března 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Myopie u dětí, laicky známá pod pojmem dětská krátkozrakost, bude podle odborníků dělat vrásky stále většímu počtu rodičů. Na zpomalení zhoršování tohoto problému už ale existují účinné brýlové čočky. Díky pokroku vědy dokážeme nad krátkozrakostí vyzrát! Nadějné řešení nese jméno Miyosmart.

Krátkozrakost bude trápit čím dál více lidí

Současný trend nárůstu výskytu naznačuje, že do budoucna krátkozrakost postihne téměř polovinu populace. Na vině je kromě genetiky příliš mnoho aktivit „na blízko“, které děti provozují. Úplné vyléčení myopie u dětí sice možné není, ale pro významné zpomalení rozvoje krátkozrakosti řešení existuje. Díky Hoya Vision Care už i k nám dorazila velmi nadějná novinka – brýlové čočky Miyosmart. Jedná se o inovativní řešení, které poskytuje jasné vidění a zároveň zpomaluje progresi krátkozrakosti snadným, bezpečným, účinným a neinvazivním způsobem. To potvrzuje i studie, která aktuálně probíhá na ČVUT. U většiny zúčastněných brýlové čočky opravdu fungují.

Jak se myopie u dětí pozná?

Jakékoliv problémy se zrakem je potřeba řešit co nejdříve. Rodiče musí být všímaví. „Krátkozrakost se u dětí může projevovat tak, že mají potíže ve škole, například při čtení z tabule, jsou unavenější, sedají si blízko k televizi, čtou texty z malé vzdálenosti. Myopie může dítě omezovat i při sportu a snižovat tak jeho výkon, zvláště pokud je tam důležité vidět na dálku precizně. Přesnou korekcí zrakové vady se zajistí větší komfort vidění,“ upozorňuje optometristka Mgr. Markéta Žáková, Ph.D. z katedry přírodovědných oborů FBMI ČVUT v Praze. V současné době vede studii na analýzu efektivity kontroly vývoje krátkozrakosti za využití technologie D.I.M.S. v brýlových čočkách Miyosmart.

Když už pořizujete dětem brýle, proč nezvolit rovnou chytré?

Pokud jeden nebo dokonce oba rodiče nosí brýle, riziko výskytu dětské krátkozrakosti již v předškolním nebo školním věku narůstá. Kromě genetické zátěže má zásadní vliv i to, že hodně času tráví pohledem zblízka a obecně stráví málo času venku na denním světle.

Autor: HOYA

„Krátkozrakost se s růstem dítěte obvykle zhoršuje. Dochází totiž k abnormálnímu prodlužování předozadní délky oka a tím i nárůstu dioptrií. Každá další dioptrie krátkozrakosti zvyšuje riziko myopické makulární degenerace, onemocnění ohrožující zrak, o 67 %. Myopie zvyšuje riziko i jiných očních patologií, například zeleného či šedého zákalu nebo odchlípení sítnice. V současnosti dokážeme růst oka zpomalit. Jednou z možností je i brýlová čočka Miyosmart s technologií DIMS od firmy Hoya, která je na trhu už od roku 2018. Světové studie potvrdily efekt zpomalení růstu oka, a to až o 60 %. V současnosti ho prověřujeme i na souboru českých myopů ve věku 6-26 let. Po půlroce naší tříleté studie můžeme konstatovat, že ke zpomalení progrese krátkozrakosti při užívání brýlových čoček s DIMS technologií skutečně dochází,“ shrnuje dosavadní výsledky Mgr. Markéta Žáková, Ph.D.

Dětská krátkozrakost jako fenomén doby

Do českého testování čoček Miyosmart se zapojili i Matýsek (7 let), Matěj (12 let) a Ella (15 let). Na jejich věkovém rozmezí je dobře vidět, že ačkoliv má každý jiné zázemí a svůj volný čas tráví jinak, jedno mají společné – velkou část dne jim zaberou aktivity „na blízko“.

Někdo žije v bytě v Praze, někdo v domě na venkově. Matěj se věnuje několika sportům, Matýsek je sportovec spíš rekreační a hraje na klavír. Elle zase zabírá víc času studium, celkově je zaměřená intelektuálně, umělecky a společensky.

Činnosti s díváním do blízka se ale u všech za den snadno nasčítají a suma sumárum je to minimálně 7-8 hodin u obou kluků a klidně i 10 a více hodin u Elly.

Matýsek (7 let)
Autor: HOYA

Dioptrie u dětí nemusí narůstat závratným tempem

Konvenční možnosti řešení myopie u dětí, tedy klasické jednoohniskové brýlové nebo kontaktní čočky, zajišťují sice jasné a ostré vidění, ale nepomáhají zpomalit progresi. Právě proto představuje technologie D.I.M.S. v brýlových čočkách Miyosmart revoluční vědecký průlom.

Pro ilustraci použijeme progresi myopie u Matýska, Matěje a Elly. Všichni za sebou mají minimálně rok zkušenosti s brýlovými čočkami Miyosmart. U všech tří počet dioptrií zůstal na téměř stejné hodnotě. U Elly sice došlo k mírnému nárůstu na jednom oku o čtvrt dioptrie, ale v porovnání s vývojem v minulých letech, kdy nosila klasické brýlové čočky, je to nárůst v podstatě zanedbatelný.

Matěj (12 let)
Autor: HOYA

První svého druhu

„Naše tříletá studie, která zjišťuje efekt brýlových čoček Miyosmart na zpomalení krátkozrakosti klientů, je v Česku první. V kategorii krátkozrakých klientů nad 18 let je dokonce první studií na světě. Z dotazníků jsme po 14 dnech nošení zjistili, že adaptace na čočky Miyosmart trvala nejčastěji 1 den. Funkčnost a celkový komfort s čočkami Miyosmart získaly většinou nejlepší možné hodnocení,“ hodnotí aktuální výsledky studie Mgr. Markéta Žáková, Ph.D.

Brýlové čočky Miyosmart představují v řešení krátkozrakosti novou naději. Jestli je toto řešení pro vaše dítě ideální, je potřeba vždy zkonzultovat s očním odborníkem. Vše začíná včasným odhalením problému a návštěvou zkušeného očního lékaře.

Ella (15 let)
Autor: HOYA