Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vrchol biatlonové sezony se blíží, mistrovství světa uspořádá Česko!

1. února 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Světový šampionát v biatlonu se do Nového Města na Moravě vrací po 11 letech. Zaplněná Vysočina Aréna tehdy odstartovala české biatlonové šílenství, z něhož vzešla řada velkých úspěchů. I letos lze očekávat natřískané tribuny a skvělou atmosféru, byť čeští biatlonisté zatím neprožívají nejlepší sezonu a favorité jsou jiní. Na vrcholu sezony ovšem může být všechno jinak. Mistrovství odstartuje 7. února a fanoušci se mohou až do 18. února těšit na celkem 12 závodů!

Biatlonisté zatím v aktuální sezoně absolvovali před mistrovstvím šest podniků Světového poháru. Po trochu rozpačitém vstupu do nového ročníku postupně převzali nadvládu opět Norové. A dominují takovým stylem, že v celkovém pořadí mužů aktuálně obsadili prvních šest pozic. Na té nejvyšší je biatlonový král posledních let Johannes Thingnes Boe, který míří za obhajobou prvenství. Mnohem vyrovnanější je situace mezi ženami. I těm tedy vládne norská reprezentantka, náskok Ingrid Tandrevoldové před Francouzkou Braisazovou-Bouchetovou nebo Italkou Vitozziovou ale není velký. Hned za nimi navíc už číhá obhájkyně zlatého dresu Julia Simonová.

Českému týmu se v této sezoně zatím moc nedaří. Mezi muži je nejlepší stálice národního týmu Michal Krčmář, který je na celkovém 28. místě. Nejlepší českou biatlonistkou je pak překvapivě Tereza Voborníková na 21. příčce. Zklamáním je dosavadní průběh pro Markétu Davidovou, která se dosud spíše protrápila k 24. pozici.

Na Vysočinu tak národní tým nepocestuje ve zrovna nejlepším rozpoložení. Během více než dvoutýdenní přestávky od poslední závodní zastávky v italské Anterselvě bylo ale poměrně dost času na zlepšení atmosféry a zejména kvalitní trénink. Češi se navíc budou moci spolehnout na domácí kulisu, která bývá v Novém Městě tradičně velmi bouřlivá. Věřme tak, že fanoušci vybičují české reprezentanty k nejlepším výsledkům v sezoně!

Největší favority ovšem musíme hledat jinde. V mužských závodech mnozí očekávají téměř norské mistrovství. Bratři Boeovi, Dale, Leagreid, Christiansen nebo Stroemsheim mohou všichni směle pomýšlet na nejvyšší příčky. Zatřást s norskou hegemonií by mohl Švéd Ponsiluoma nebo německé duo Doll a Kuehn. Mezi ženami je kandidátek na medaile mnohem víc. Kromě dosud nejúspěšnějších biatlonistek letošního Světového poháru musíme určitě zmínit Švédku Oebergovou nebo Francouzku Jeanmonnotovou. Silné budou tradičně i Němky.

Mistrovství odstartuje smíšenými štafetami. Následovat budou sprinty, stíhačky, vytrvalostní závody, štafety a vrcholem celého šampionátu budou v poslední den celkem jedenáctidenního šampionátu závody s hromadným startem. Kdo bude ve Vysočina Aréně slavit titul mistra světa? A zvednou se na domácí půdě Češi? Vsadit si na to můžete s bonusem u Fortuny.  

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.